Main Content

Unikátne nástroje na dokonalú regeneráciu tela

pondelok, 21. november 2016 12:10 | Autor: Gabriel Štefaňák

Unikátne nástroje na dokonalú regeneráciu tela
Unikátne nástroje na dokonalú regeneráciu tela | zdroj: © TASR

Určite ste postrehli, že počasie mení, ochladzuje sa. Čoraz menej ľudí trávi čas tréningom alebo pohybom vonku, v prírode, na ihrisku alebo v parku. Športovci sa pomaly presúvajú do fitness centier a posilňovní, prípadne uzavretých tréningových areálov. Tak ako sa mení počasie, zmeníme mierne tému aj my a v najbližších článkoch sa budeme venovať regenerácii.

Sekcia fitness je plná návodov ako sa dostať do formy, nabrať svalovú hmotu,zhodiť prebytočné kilá, trénovať intenzívne alebo začať behať, zdravo sa stravovať, či dopĺňať palivo na podporu tréningov. Doteraz sme však nevenovali dostatočnú pozornosť tomu, ako sa čo najrýchlejšie zregenerovať. Využiť skratky na ceste k čerstvým svalom pripraveným trénovať naplno aj na druhý deň. Zlepšiť flexibilitu, funkčnosť svalovej hmotu, elasticity a dĺžku svalových vlákien,  vybudovať veľmi potrebnú otužilosť a hnedý tuk. Jedným slovom zvýšiť živostnosť vášho tela.

Poďme sa teda spoločne pozrieť na možnosti, ktorými môžeme predĺžiť živostnosť tela, zrýchliť regeneráciu a zvýšiť odolnosť voči zraneniam.

1.       Po-tréningové ukľudnenie a „ochladenie“

Kým zahriatie tela v podobe rozcvičky, dynamického strečingu alebo iného aktívneho pohybu využíva dnes už takmer každý, aj amatérsky športovec, takzvané ochladenie (z angl. cool down) len málokto. Regenerácia začína totiž okamžite po dokončení tréningu a má významný efekt na pocity po tréningu a svalovú únavu v najbližších hodinách. Preto ak po tréningu okamžite bežíte na autobus alebo sa ponáhľate do práce, čítate emaily a ste v inom type stresu, regenerácia sa zastavuje alebo aspoň výrazne spomaľuje.

2.       Termogenéza a otužovanie

Studená termogenéza nie je žiadny prevratný vynález tohto desaťročia. Naopak, atléti ju používajú už od počiatkov športu. Prečo? Jednoducho preto, lebo naozaj funguje.

Najčastejším spôsobom chladovej termogenézy je jednoduchá studená, prípadne ľadová sprcha (záleží, aká vám tečie z kohútika). Prvých 5-10 sekúnd je síce náročných, no telo sa veľmi rýchlo prispôsobí a potom už ani neviete, že je voda studená. Navyše ten pocit po sprche je skvelou odmenou a stojí za to.

Ďalším spôsobom môže byť kryokomora, ľadový kúpeľ, ľadovanie. Veľmi populárnou je momentálne takzvaná Wim Hof metóda, práve ktorej sa budeme venovať v najbližších článkoch veľmi podrobne.

3.       Kompresné oblečenie

Na rozdiel od termogenézy ide o pomerne nový druh výkon zlepšujúcich pomôcok. Toto oblečenie je špeciálne navrhnuté tak, aby zlepšovalo prekrvenie jednotlivých častí tela a svalových partií, ktoré sú pod najväčším stresom. Momentálne si môžete zaobstarať všetko od ponožiek, podkolienok, legín alebo rukávnikov. Toto oblečenie je vhodné ako na samotné športovanie, tak aj na nosenie mimo tréningov na zlepšenie regenerácie.

4.       Mobilita a flexibilta

Tieto dva pojmy sa v dnešných časoch často krát vzájomne zamieňajú a niekedy sa dokonca medzi nich dáva znamienko rovná sa. No rozdiel medzi nimi je veľký a hlavne podstatný pre každého atléta.

Flexibilita predstavuje schopnosť nášho tela, končatín, kĺbov, svalov, dosahovať rôzne pasívne polohy. Slovíčko pasívne je v tomto prípade to dôležité. Samozrejme, byť flexibilný môže byť výhodou a dovolí vám vykonať cviky v rôznych polohách. Pokiaľ nemáte mobilitu na to zdvihnúť činku zo zeme, ťažko niečo odcvičíte. Flexibilita sa rozvíja klasickým statickým strečingom.

Mobilita je schopnosť dosahovať aktívne polohy, kedy sú svaly a šľachy v napätí. Môžete si predstaviť rôzne polohy jógy, kedy ste v náročných polohách s napätými svalmi. Najlepšie to vystihuje nasledovné video. Aj tejto téme sa budeme venovať podrobnejšie v ďalších článkoch.

5.       Masáž a „rolovanie“

Niet pochýb o tom, že masáž je významným prvkom v regenerácii každého profesionálneho športovca, pričom mnoho atlétov je absolvuje aj každý deň. Čo je finančne pomerne náročné. To samozrejme pre profesionálov nie je problém, no čo amatéri, ktorí nemajú rozpočet na každodennú masáž?

V posledných rokoch sa do popredia dostáva rolovanie na masážnych (penových) roleroch. Ide o penové alebo iné tvrdé valce, ktoré majú buď hladký alebo vrúbkovaný povrch (čím vrúbkovanejší, tým hlbšia a (bolestivejšia ) lepšia masáž). Ich cena nie je vysoká, no efektivita je obrovská. Určite túto skvelú pomôcku odporúčame každému športovcovi, ale aj obyčajných ľuďom, čo majú sedavé zamestnanie. O funkčnosti si povieme viac v našej sekcii Fitness ešte v tomto roku.

Správnou kombináciou týchto 5 efektívnych krokov sa zaručene prepracujete k lepšej životnosti tela. Každý z týchto bodov si rozoberieme podrobnejšie v ďalších týždňoch, určite nás sledujte.

Ak sa vám článok páčil a bol užitočný, prosím, zdieľajte a odporučte ho svojim kamarátom a známym.