Main Content

Lakers začali s novým trénerom výborne. Spomína sa slovo play-off

utorok, 15. november 2016 12:13 | Autor: De Fa

Lakers začali s novým trénerom výborne. Spomína sa slovo play-off
Lakers začali s novým trénerom výborne. Spomína sa slovo play-off | zdroj: © TASR

Tím Los Angeles Lakers patrí v novej sezóne k príjemným prekvapeniam. Prispel k tomu určite aj nový tréner Luke Walton, ktorý mladý celok z „mesta anjelov“ opäť naučil víťaziť a v úvodných desiatych zápasoch nového ročníka NBA zaznamenal už šieste víťazstvo.

O tom, že kultúra v slávnejšom klube z Los Angeles sa zmenila svedčí aj fakt, že v minulej sezóne potrebovali Lakers na zisk šiestych výhier až 33 zápasov. V jednom z posledných stretnutí, ktoré odohrali na palubovke Smoothie King Center, kde pôsobia domáci New Orleans Pelicans, sa prezentovali dominantným víťazstvom 126 – 99.

Podľa mnohých analytikov je za týmto úspešným štartom do sezóny najmä oveľa kvalitnejšia lavička ako po minulé roky, taktiež pestrosť a variácie na pozíciách útočníkov a skvelý pohyb lopty. Všetky tieto faktory pomohli Lakers v zápase s Pelicans zaznamenať 36 asistencii v zápase, čím skoro vyrovnali rekord z roku 2014, keď dokázali zaznamenať proti Houstonu celkovo 38 asistencii.

Dnes sme dokázali zaznamenať 36 asistencii. Ak bude takto vyzerať naša hra, tak možno na konci sezóny máme šancu pozrieť sa do Play-off,“ povedal po víťazstve nad Pelicans tréner Luke Walton. „Avšak netreba zaspať na vavrínoch. Ak sa začneme sústrediť na Play-off a nebudeme sa zameriavať na tie malé veci, ktoré vyhrávajú zápasy, na konci roka môže byť pre nás Play-off veľmi vzdialená.

Napriek týmto zlepšeniam sa podľa slov vedenia Los Angeles Lakers chce zamerať skôr na proces zlepšovania a rozvoj svojich mladých hráčov ako na celkové výsledky tímu. Niektorí hráči, ktorí v tíme pôsobia dlhšie, však vyjadrili vlnu optimizmu nad smerovaním tímu a dokonca sú odhodlaní dosiahnuť ambicióznejšie ciele. Nikto sa ešte neodváži vyslovovať to nahlas, veď predsa je odohraných ešte len zopár zápasov, ale ambíciou je dostať sa do Play-off. Los Angeles Lakers sa v nadstavbovej časti naposledy predstavili v sezóne 2012/13 a aj to vypadli hneď v prvom kole. Otázkou však zostáva, či naozaj na to tento tím má dostatočné skúsenosti a silu.

Myslíme si, že na to naozaj máme,“ tvrdí sebavedomo útočník Lakers Nick Young. „Záleží to na tom, či aj naďalej budeme pokračovať v rovnakej hre, akú predvádzame od úvodných zápasov.“

Los Angeles Lakers disponujú veľmi údernou druhou „lajnou“, ktorú tvorí Jordan Clarkson, Lou Williams a nováčik Brandon Ingram. Dopĺňa ich skvelo aj Larry Nanace Jr. či pracovitý Tarik Black. Základnú päťku tvoria veteráni tímu, doplnený dvoma hráčmi, ktorí boli v posledných dvoch sezónach najvyššie draftovaní hráči Lakers – Julius Randle a D´Angelo Russell. Trojica veteránov Luol Deng, Nick Young a Timofey Mozgov dokážu eliminovať tlak súperov na mladé jadro tímu a dodať tak kádru potrebné skúsenosti.

Lakers sa už podarilo získať skalp kvalitných celkov ako Houston Rockets, Atlanta Hawks či dokonca Golden State Warriors. Dokážu v priemere na zápas skórovať 107.9 bodov čím sa zlepšili oproti minulej sezóne o takmer 10 bodov (97.3 bodov na zápas v minulom ročníku = najhorší tím v lige).

Nechceme byť len tím, ktorý bude mať kladnú víťaznú bilanciu,“ povedal vychádzajúca hviezda tímu D´Angelo Russell. „To nás v žiadnom prípade neuspokojí. Viem, že máme možnosť stať sa tímom do Play-off. To je náš hlavný zámer. Stále pracujeme na tom, aby sme zo seba vydali maximum a boli ten najlepší tím, akým vieme byť.

Los Angeles Lakers v tomto mesiaci čakajú ešte ťažké zápasy. Stretnú sa s rivalmi San Antonio Spurs, dvakrát s Golden State Warriors, taktiež dva krát s Chicagom Bulls a o víťazstvo zabojujú tiež s tímami Atlanty Hawks a Oklahoma City Thunder. Tieto zápasy poriadne preveria ich možnosti a odhalia miesta, kde sa musia zlepšiť. Ak aj napriek tomu si v úvodnom mesiaci sezóny udržia kladnú bilanciu, ich slová o Play-off môžu naberať reálne kontúry.

Zdroj: OR