Main Content

Jeremy Lin je konečne šťastný. V Brooklyne dostal plnú dôveru

utorok, 8. november 2016 11:37 | Autor: De Fa

Jeremy Lin je konečne šťastný. V Brooklyne dostal plnú dôveru
Jeremy Lin je konečne šťastný. V Brooklyne dostal plnú dôveru | zdroj: © TASR

Jeremy Lin si počas svojej kariéry v NBA prešiel všeličím. Vzostupy aj pády charakterizujú celú jeho cestu životom. Teraz konečne cíti, že je na tom správnom mieste. Brooklyn Nets mu dali možnosť, byť ich hviezdou.

Kariéra Jeremy Lina v NBA sa začala neúspešným vstupom cez draft v roku 2010, kedy po ňom nesiahol žiaden tím. Následne o pár dní po tomto sklamaní sa jeho agentovi ozvalo vedenie Golden State Warriors a ponúklo mu zmluvu. Po pár mesiacoch sa však porúčal do D-League a jeho premiéra v NBA sa odložila.

Nasledovalo obdobie, kedy ho klub zaradil na svoju súpisku a následne opäť posielal na „farmu“. Trvalo to necelý rok, a Lin sa ocitol na zozname voľných hráčov. V roku 2011 po ňom siahol tím Houston Rockets a po necelom mesiaci ho opäť vyradil zo svojho kádra. V ten istý rok si zbalil kufre a presunul sa do New Yorku, kde miestny klub Knicks prejavili záujem o jeho služby. Po uplynutí skúšobnej lehoty si na neho tento tím uplatnil opciu a poistil si jeho služby do konca sezóny. V tomto roku zažil najlepšie obdobie svojej kariéry, keď sa prejavil jeho potenciál a zdecimovanému tímu New York dokázal zabezpečiť sedemzápasovú víťaznú šnúru, a na zázrak menom Jeremy Lin sa chodil pozerať celý New York.

Po sezóne však ako obmedzený voľný hráč opäť zmenil pôsobisko, keď mu Houston Rockets ponúkol zmluvu, ktorú Knickerbockers nedorovnali a opäť zamieril do texaského tímu Houston Rockets, kde odohral dve sezóny. Následne sa opäť sťahoval do tímu Los Angeles Lakers, kde ho Houston poslal v rámci výmeny, keď sa ich experiment s Linom neskončil podľa ich predstáv. Vo farbách slávneho Lakers strávil jednu sezónu a opäť ako voľný hráč na sezónu zamieril do Charlotte Hornets.

Keď v tíme Steve Clifforda nenašiel uplatnenie opäť zmenil pôsobisko a vrátil sa do mesta, kde si na neho jeho fanúšikovia spomínajú len v tom najlepšom svetle. Jeho novým a aktuálnym zamestnávateľom sa stal tím Brooklyn Nets, ktorý sa rozhodol na menšiu prestavbu tímu a skúsenému hráčovi dali priestor predviesť svoje čary. Musíte aj sami uznať, že jeho doterajšia púť v NBA bola plná zmien a zvykania si na neustále nové prostredie, takže v podstate nikde nedostal dostatok času na to aby sa naplno prejavil.

V jednom s rozhovorov pre magazín SLAM Lin neskrýval nadšenie z toho, že je štartujúcim hráčom a prvým rozohrávačom Brooklynu Nets:

Dostať túto úlohu, je niečo z čoho som naozaj nadšený. Neviem poriadne slovami popísať ako veľmi som šťastný. Cítim sa tu naozaj skvelo. Sú dni, kedy s chalanmi po tréningoch jednoducho zostaneme dlhšie, ideme si zacvičiť, alebo si proste len tak pre zábavu zahráme. Evokuje to vo mne pocity, ktoré som ešte nezažil, je to také prirodzené. Hovorím si, ´Človeče, som líder tímu. Som rozohrávač číslo jedna. Som ten, čo vytvára každý zápas show – a to je niečo, čo predvádzam na ihrisku celý svoj život. ´ V posledných rokoch som bol náhradník, čo pre mňa nebol spôsob akým som sa chcel prezentovať ako hráč, nebolo to pre mňa prirodzené. Vždy som cítil, že chcem byť ten hráč v prvej línii. Chcel som byť ten, čo všetkých vedie do bitky, a konečne cítim, že som na tom správnom mieste.

Samozrejme nemohol zabudnúť ani na veľmi oduševnených fanúšikov, od ktorých sa mu ťažko odchádzalo po jeho prelomovej sezóne.

Môj príbeh je tak unikátny, že keď ho ľudia spoznali, začali ma podporovať kvôli rôznym iným stránkam môjho života, nielen pre to čo som dokázal na basketbalovom ihrisku. Možno to bolo pre to, že som Aziat, alebo že som študoval na Harvarde, alebo pre to že som vyrastal v rodine prisťahovalcou alebo za môj príbeh z Ivy League. Pre mňa to znamená veľa a som za to vďačný každý deň. Považujem priazeň svojich fanúšikov za niečo špeciálne, neberiem to ako samozrejmosť a som im za ich priazeň naozaj vďačný. Budem sa preto snažiť robiť svoju prácu ešte lepšie a tak sa im poďakovať za všetko.

V aktuálnej sezóne doposiaľ Brooklyn Nets odohral pod taktovkou Jeremy Lina 5 zápasov a dokázal uspieť len dva krát. V priemeroch dokázal zaznamenať 15 bodov, 3.8 doskokov, 6.2 asistencii a získať 1.4 lôpt pri 27 minútach hry na palubovke. Takmer vo všetkých ukazovateľoch zatiaľ dosahuje svoje kariérne maximá, avšak odohraných je len päť stretnutí a sumarizovať úspešnosť jeho pôsobenia budeme môcť minimálne po polovici sezóny.

Zdroj: BR, Slam, ESPN