Main Content

Legendárny Ewing chváli centra 76ers, ktorý predviedol pozoruhodný vstup do NBA

nedeľa, 6. november 2016 11:04 | Autor: De Fa

Legendárny Ewing chváli centra 76ers, ktorý predviedol pozoruhodný vstup do NBA
Legendárny Ewing chváli centra 76ers, ktorý predviedol pozoruhodný vstup do NBA | zdroj: © TASR

Patrick Ewing patril v 90-rokoch k najlepším centrom ligy. Momentálne pôsobí ako asistent trénera v tíme Charlotte Hornets a minulú sezónu sa jeho meno neraz spomínalo medzi kandidátmi na hlavnú pozíciu trénera vo viacerých kluboch. Táto rešpektovaná osobnosť a člen siene slávy NBA sa veľmi pochvalne vyjadril na nováčika tímu Philadelphie 76ers.

Ešte pred začiatkom novej sezóny odohrali tímy prípravné zápasy a v jednom z týchto zápasov mali proti sebe nastúpiť Charlotte Hornets a Philadelphia 76ers. Ako je to už zvykom, prípravu na zápas tvorí dôkladná analýza súpera nielen cez správy skautov ale aj analýzou videozáznamov. Pri tejto príležitosti mali možnosť Steve Clifford hlavný tréner Hornets a jeho asistenti na čele s Ewingom prezrieť si zábery, na ktorých bol zachytený Joel Embiid. Prvá reakcia Ewinga podľa jeho slov bola „Páni moji ! To je sila...“.

Po tom ako dopozerali videozáznam, Ewing povedal Cliffordovi, že Embiid je z najväčšou pravdepodobnosťou najtalentovanejší center, ktorý momentálne pôsobí v lige a že pripraviť vhodnú stratégiu na tohto hráča bude náročnejšie.

Clifford na margo Ewingovej reakcie poznamenal: „ Bolo to pre mňa prekvapujúce, pretože ak poznáte Patricka a viete, aký to bol hráč, a počujete ako niekoho takto vyzdvihne, zvlášť hráča, ktorý hráva na rovnakej pozícii ako on, pri jeho skúsenostiach za celú svoju kariéru, musíte to brať vážne. Po podrobnej analýze tohto hráča som bol naozaj milo prekvapený. Dokáže strieľať, dokáže sa bez problémov pohybovať s loptou po ihrisku. Má skvelý prehľad v hre a dokáže kvalitne prihrávať. Dokáže sa vcítiť do hry. Je húževnatý, veľký a má dostatok sily.“

Joel Embiid vynechal predchádzajúce dve sezóny kvôli operácií na jeho pravej nohe. Tím 76ers v rámci jeho prechodu na náročné tempo súťaže zvolilo stratégiu väčšieho oddychu a regenerácie, čo znamená že v zápasoch back-to-back (p.a. po sebe nasledujúcich zápasoch) nebude nastupovať a taktiež v úvode sezóny bude mať striktne určený počet minút, ktorý sa bude postupne navyšovať. Embiid hneď od svojho dlho očakávaného debutu v NBA neprestáva udivovať a jeho výkony mnohých expertov prekvapili. Bývalého generálneho manažéra Sama Hinkela dosť kritizovali za jeho rozhodnutie draftovať už vtedy zraneného Embiida a obhajoval si to slovami, že tento hráč bol pre tím 76ers v podstate „draftovou krádežou“ a že do určitého času bude najlepší hráč z jeho draftového ročníka. Pripomeniem, že v roku 2013 bola jednotkou draftu hviezda Andrew Wiggins a Joel Embiid sa prepadol až na tretie miesto, keďže v záverečnom turnaji univerzitnej súťaži sa zranil a lekári mu pri vstupnej prehliadke do draftu nedali najlepšie hodnotenie. Joela pred vstupom do draftu prirovnávali vďaka jeho schopnostiam k ďalšiemu výnimočnému hráčovi Hakeemovi „The Dream“ Olajuwonovi.

Momentálne Joel Embiid odohral za 76ers tri zápasy v ktorých zaznamenal v priemere 17.3 bodov, 6.3 doskokov a 2.6 blokov. V jeho úvodných zápasoch predviedol tento hráč mnoho zo svojho repertoára – skvelú defenzívu, atletické schopnosti, streľbu zo strednej vzdialenosti, hru pod košom a taktiež aj veľmi kvalitnú streľbu spoza trojbodového oblúka. Ak tento 7 stôp vysoký (213 cm) a 275 libier vážiaci (124 kg) center sa dokáže vyhnúť ďalším zraneniam, ktoré by mohli jeho progres zastaviť, mohol by potvrdiť slová Ewinga a zaradiť sa medzi najlepších centrov NBA.