Main Content

Vogel chce prerobiť Gordona na Paula Goergea z čias Indiany Pacers

streda, 19. október 2016 11:16 | Autor: De Fa

Vogel chce prerobiť Gordona na Paula Goergea z čias Indiany Pacers
Vogel chce prerobiť Gordona na Paula Goergea z čias Indiany Pacers | zdroj: © TASR

Frank Vogel sa stal cez leto novým hlavným trénerom tímu Orlando Magic. Meno spravil v tíme Indiana Pacers, z ktorého spravil jeden z najlepších tímov na východe a nebyť častých zranení svojich hlavných opôr, mohol pomýšľať aj nad bojom o titul.

Svojmu novému zverencovi, Aaronovi Gordonovi, v jednom zo spoločných rozhovorov načrtol svoju predstavu „prerobiť“ tohto univerzála na obraz Paula Georgea za jeho pôsobenia v Indiana Pacers.

Aaron Gordon bol pri svojich fyzických parametroch vedený vždy ako pozícia Power Forwarda avšak od novej sezóny bude zastávať miesto na pozícii tzv. malého krídla, čiže v anglickej verzii – Small Forwarda. Táto myšlienka sa aj samotnému hráčovi pozdáva.

Beriem to ako kompliment,“ povedal Gordon. „Chystám sa byť sám sebou a chcem hrať svoju hru. To podľa môjho názoru bude pre náš tím najprínosnejšie. Nie je dobré ak sa budem snažiť hrať ako niekto iný, mohlo by to mať opačný efekt a to nechcem dopustiť. Budem sa snažiť hrať len to, čo je mi prirodzené. Musím uznať, že sa mi páči myšlienka mať dlhšie loptu v rukách a rozvíjať akcie, taktiež sa teším na to, že budem mať viac priestoru na skórovanie. To je niečo o čo sa budem snažiť aby sme boli úspešnejší a som pripravený čeliť tejto výzve.“

Bude zaujímavé sledovať ako sa dokáže Gordon zlepšiť najmä v streľbe z väčších vzdialeností. Počas minulej sezóny sa viacej krát ocitol v situácii, keď mohol využiť voľný priestor a strieľať spoza trojbodového oblúka. Jeho úspešnosť bola však „iba“ 29.6%, čo však vzhľadom na jeho vek a čas odohraný v NBA nepatrí medzi najhoršiu štatistiku. Ak by sa Gordonovi podarilo svoju percentuálnu úspešnosť streľby za tri body zlepšiť, otvorilo by mu to dvere do základnej zostavy „Kúzelníkov“ a vedel by tak spolu so svojim novým hviezdnym spoluhráčom Serge Ibakom vytvoriť strach naháňajúcu dvojku.

Frank Vogel má v úmysle vytvoriť viac priestoru pod košom, a tým uľahčiť skórovanie svojim šikovným útočníkom. Zároveň by tak docielil rýchlejší návrat do obrany a zabránil tak rýchlym protiútokom zo strany súpera.

Chceme od Aarona aby sa podujal prijať túto úlohu,“ hovorí Vogel. „Máme v úmysle dať mu do rúk väčšiu zodpovednosť. Začali sme s ním určitý proces, ktorý bude trvať dlhšie. Nebol zvyknutý hrávať na pozícii malého krídla, avšak myslím si, že mu to sadne. Má na to všetky predpoklady a schopnosti aby to zvládol, ináč by som ho do toho nenútil. Určite to niekedy bude vyzerať dosť chaoticky, avšak verím, že častejšie to bude vyzerať úchvatne. Som naozaj nedočkavý z toho, ako to nakoniec dopadne.“

Aaron Gordon je známy už od svojich školáckych čias ako ohromný atlét a výbušný dunker. Na univerzite v Arizone bol základným kameňom obrany svojho tímu. Ofenzíva pre neho bola na druhom mieste, keďže na tej sa neustále dá pracovať, avšak osvojenie si obranných princípov je už v neskoršom období náročnejšie. Väčšina z vás si Gordona pamätáte z minulého roka, keď predviedol fenomenálny výkon počas súťaži v smečovaní a poriadne potrápil víťaza Zacha LaVineho.

Zdroj: Orlando Sentinel