Main Content

Avery Bradley chce byť najlepším obrancom NBA. Má na to všetky predpoklady

nedeľa, 11. september 2016 09:39 | Autor: De Fa

Avery Bradley chce byť najlepším obrancom NBA. Má na to všetky predpoklady
Avery Bradley chce byť najlepším obrancom NBA. Má na to všetky predpoklady | zdroj: © TASR

Ak patríte do tej kategórie fanúšikov, ktorí oceňujú viac tú defenzívnejšiu stránku hry od tej ofenzívnej, tak určite budete dobre poznať meno Avery Bradley. Tento hráč, ktorý momentálne pôsobí v tíme Bostonu Celtics, sa vypracoval na jedného z najlepších obrancov ligy.

Ako sme už spomenuli, Avery Bradley sa vypracoval na jedného z elitných obrancov ligy. Jeho schopnosť zostať doslova nalepený na súperovom hráčovi bez toho, aby sa to pokladalo za faul, je jeho najväčšou devízou. Mnoho hviezd v NBA by o tom vedelo rozprávať. Minulú sezónu sa mu dokonca podarilo vyslúžiť si nomináciu do najlepšieho obranného tímu celej ligy – First All-Defensive Team.

Pre to, aby bol taký úspešný v tom, čo robí, ho však nepredurčuje len jeho subtilna postava a fyzické predpoklady (rýchlosť, húževnatosť, stavba tela atď.) ale aj jeho nastavenie mysle, ktoré ho udržuje vždy pripraveného.

Milujem výzvy. Milujem, keď môžem ísť proti najlepším hráčom. Nezaujíma ma kto to je. Nezastaví ma ani to, že by som mohol byť nejakým spôsobom zosmiešnený. Je mi to jedno. Samozrejme, treba mať aj určitým spôsobom rešpekt, ako napríklad u mňa je takým hráčom Kyrie Irving. Počul som, že niektorí hráči majú pred tým ako nastúpia na zápas proti hráčom takéhoto kalibru ´motýle v bruchu´, avšak u mňa to neplatí. Ja si oblizujem doslova pery a som celý nedočkavý, aby som na nich mohol vybehnúť. Potrebujem ich na to, aby som sa zlepšoval. Takto ja rozmýšľam.

Bradley priznal, že jeho ambíciou je zostadiť Kawhi Leonarda z postu najlepšieho obrancu ligy.

To je môj cieľ. Získať cenu pre najlepšieho obrancu ligy (Defensive Player of the Year). Myslím si, že to pre mňa nie je nedosiahnuteľné, ak budem správne naladený.

Realita je však taká, že momentálny trend podľa ktorého sa posudzuje obranná práca jednotlivcov je taká, že ak by Bradley dokázal získať túto trofej, bolo by to po dlhých dvadsiatych rokoch. Posledným takzvaným „guardom“ bol Gary Payton v sezóne 1996. V poslednom hlasovaní sa Bradley umiestnil až na šiestom mieste, pričom tejto kategórii dominovali už spomínaný Leonard a taktiež Draymond Green.

Bradley je známy najmä ako hráč, ktorý sa obetuje pre tím a prvoradé sú pre neho defenzívne úlohy. Nasledujúcu sezónu sa bude snažiť nájsť balans, aby sa viac vedel venovať individuálnemu bráneniu hráčov.

Jediná vec, ktorú by som chcel zmeniť z predchádzajúcich sezón je to, aby som bol viacej disciplinovaný na obrannom konci palubovky. Minulú sezónu sa mi to celkom podarilo, avšak aj tak som ešte nedosiahol vrchol v tomto smere. Snažím sa byť nápomocný, aby som pomohol tímu. Avšak na budúcu sezónu mám za cieľ pridať z každého trocha viac do svojej hry. Cítim, že dokážem byť o niečo lepší ako doteraz, pretože som schopný poučiť sa zo svojich chýb a teraz viem presne, čoho sa mám vyvarovať a čo mám robiť.

Bradley má 25 rokov a z jeho vyjadrení je naozaj cítiť sebadôveru a jasný cieľ. Bude určite zaujímavé sledovať, ako dokáže svoje slová pretaviť aj do skutkov. Faktom však je, že ak bude zdravotne fit, tak bude patriť medzi najlepších obrancov v lige a môže dosiahnuť to, čo si zaumienil.

Zdroj: ESPN