Main Content

Ambiciózny plán Brooksa. Zo svojich zverencov chce spraviť najlepšiu dvojicu ligy

piatok, 2. september 2016 12:25 | Autor: De Fa

Ambiciózny plán Brooksa. Zo svojich zverencov chce spraviť najlepšiu dvojicu ligy
Ambiciózny plán Brooksa. Zo svojich zverencov chce spraviť najlepšiu dvojicu ligy | zdroj: © TASR

Scotta Brooksa si viacerí z vás pamätajú ako úspešného hlavného trénera tímu Oklahoma City Thunder. Avšak napriek tomu, že dokázal tento tím držať takmer každú jednu sezónu v kladnej bilancii ho vedenie Thunders prepustilo zo svojich služieb. Dlho však nezostal bez angažmánu, od nového ročníka ho uvidíme viesť tím Washington Wizards.

Scott Brooks mal v starom pôsobisku pod svojimi krídlami dynamické duo Kevin Durant – Russell Westbrook. Dokázal týchto dvoch hráčov postupne vyprofilovať na jednu z najproduktívnejších útočných dvojíc v celej lige a pod jeho vedením sa vypracovali na jedných z najlepších hráčov na svojej pozícii. V tíme Washington Wizards od neho vedenie bude očakávať niečo podobné. Tento krát bude mať na starosti rovnako dynamickú dvojicu hráčov a lídrov tímu „kúzelníkov“ - Johna Walla a Bradley Beala.

Nie je to vôbec náhoda, že od Brooksa sa niečo takéto očakáva. Obaja hráči sú „guardi“, čiže veľmi ľahko môže na nich aplikovať už osvedčený model Point Guard (rozohrávač) – Small Forward (malé krídlo), ktoré sa tak fungovalo v Oklahome City.

Nedávno tréner Brooks poskytol rozhovor pre redaktora Yahoo Sports, Chrisa Mannixa v ktorom sa zmienil práve o dvojici Wall-Beal: „Myslím si, že majú na to byť jednou z najlepších dvojíc v lige, charakteristická ako všestranne použiteľní hráči na palubovke. Obaja výborne bránia. Dokážu taktiež skórovať rôznymi spôsobmi. Bradley je jedným z najlepších prirodzených strelcov. akého som kedy videl v NBA. Čo je taktiež dôležité, že obaja dokážu svojim spoluhráčom vytvárať pozície na skórovanie. V ich hre je veľa agresivity a dynamiky. A najlepší fakt na tejto dvojici je ten, že jeden z nich má 25 a druhý práve dovŕšil 23 rokov. Čiže ich najlepšie basketbalové obdobie je ešte len pred nimi.

Samozrejme vyjadrenie trénera na svojich hráčov, ktorých bude mať pod vedením, by malo byť na začiatok pozitívne, aby si získal ich priazeň. Preto sa netreba čudovať, ak budeme počuť ďalšie prípadné superlatívy na jeho zverencov. Avšak z reálneho hľadiska je možné, aby sa potvrdili slová trénera Brooksa? Áno, z určitého pohľadu je toto tvrdenie postavené na pevných základoch.

Stephen Curry a Klay Thompson sú momentálne považovaní, určite právom a bez debaty, za najlepšiu dvojicu na pozícii „guardov“. Dokážu zahrať rovnako dobre v defenzíve, veď Curry viedol minulý ročník celú ligu v priemere získaných lôpt na zápas a Thompson je považovaný za jedného z najlepších obrancov ligy na svojej pozícii. Čiže nie je žiadna pochybnosť o tom, že táto dvojica vyčnieva nad každým súperom.

Ak by sme mali porovnať výkony Walla a Beala s výkonmi ďalších dvojíc, ktoré budú pôsobiť na rovnakých pozíciách, tak by sa určite ocitli pod menami ako Chris Paul-J.J. Redick, Russell Westbrook a Victor Oladipo, Kyle Lowry a DeMar DeRozan či Damian Lillard a C.J. McCollum.

Pointa je v tom, že dvojica Wall-Beal je z hore uvedených dvojíc, čo sa ich veku týka, najmladšia. To ich predurčuje na to, aby sa posúvali výkonnostne ešte vyššie. Samozrejme nezaručuje im to, že sa potvrdia slová ich trénera a že budú najlepšia dvojica v lige. Avšak treba uznať to, že im to dáva reálnu šancu o to zabojovať.

Zdroj: NBCSports