Main Content

Prezident ÚLK Kozák: Cena za Pogbu je premrštená, Ibrahimovič je fenomén (ROZHOVOR)

streda, 24. august 2016 10:27 | Autor: Silvia Petrašková

Prezident ÚLK Kozák: Cena za Pogbu je premrštená, Ibrahimovič je fenomén (ROZHOVOR)
Prezident ÚLK Kozák: Cena za Pogbu je premrštená, Ibrahimovič je fenomén (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Manchester United berie novú sezónu anglickej Premier League útokom. Dokáže výrazne posilnený klub z Old Trafford konečne nájsť svoju stratenú slávu a vráti sa na miesto, ktoré mu patrí doma i v Európe? S týmito a ďalšími otázkami sme v rozhovore pre portál sport7.sk oslovili prezidenta Únie ligových klubov na Slovensku pána Ivana Kozáka.

V Manchestri United nastalo pred novou sezónou veľké zemetrasenie. Azda najväčším bola zmena na poste manažéra, keď neúspešného Louisa Van Gaala vystriedal Portugalčan José Mourinho. Bude podľa Vás toto angažovanie žať pre Manchester United v novej sezóne úspech? Podarí sa Mourinhovi dostať tento klub späť na vrchol?

Mourinho je skúsený tréner, ktorý svoje kvality dokázal vo viacerých európskych veľkokluboch. Anglické prostredie pozná veľmi dobre z pôsobenia v Chelsea FC, no Manchester United je svojim spôsobom špecifický klub, pretože každý manažér, ktorý príde do tohto klubu je okamžite porovnávaný so Sirom Alexom Fergusonom. Sám som zvedavý ako sa s tým Mourinho vysporiada. Má všetky predpoklady, aby bol úspešný. V Manchestri United sa očakávajú okamžité výsledky, preto prišli do klubu hotoví hráči ako Paul Pogba, či Zlatan Ibrahimovič.

Príchod Portugalčana na Old Trafford však znamenal definitívny odchod najväčšej klubovej legendy Ryana Giggsa. Ten neprijal ponuku nového manažéra „červených diablov“ na vzájomnú spoluprácu a z klubu po 29 rokov definitívne odišiel. Všetkým je jasné, že Giggs netúžil po ničom inom, než po pozícii hlavného manažéra klubu, toto miesto mu však vyfúkol práve spomínaný Mourinho. Myslíte si však, že rodák z Cardiffu už bol na takúto prácu pripravený?

To je mimoriadne náročná otázka. Ryan Giggs je určite klubová legenda, jeho odchod z klubu každého prekvapil. Mourinho je však tréner, ktorý dosiahol množstvo úspechov, preto ho do Manchestru United angažovali.

Ďalší vyhadzov tentoraz však „len“ z A-tímu do rezervy Manchestru United pocítila na vlastnej koži po príchode nového manažéra i nemecká hviezda Bastian Schweinsteiger. Myslíte si, že hráč takýchto kvalít by si v tíme „červených diablov“ zaslúžil rozhodne viac príležitostí?

Tréner má vždy svoju predstavu o mužstve, to určite platí aj o Mourinhovi. Bastian Schweinsteiger má za sebou fantastickú kariéru v Bayerne Mníchov a bol platným hráčom nemeckej reprezentácie dlhý čas. Za seba však poviem, že som prekvapený, že takýto hráč nedostal viac príležitosti.

Mourinho sa v Manchestri United udomácnil pomerne veľmi rýchlo, čomu nasvedčujú i jeho smelé nákupy nových hráčov. Tým najvýraznejším bol príchod  švédskeho útočníka Zlatana Ibrahimoviča, ktorý s klubom podpísal jednoročnú zmluvu. Už teraz je jasné, že tieto dve osoby budú hrať v Manchestri United v novej sezóne veľmi výraznú rolu...

Zlatan Ibrahimovič je špeciálny hráč, svojim spôsobom fenomén. Je neuveriteľne gólový, ambiciózny, sebavedomý a všade kde bol zbieral trofeje. Pracovali spolu, vedia čo môžu jeden od druhého čakať. Myslím si, že to medzi nimi bude fungovať.

Témou číslo jeden v Manchestri United však v posledných dňoch nie je nik iný, ako francúzsky reprezentant Paul Pogba a jeho rekordný návrat do klubu za neuveriteľných 105 miliónov eur. Je podľa Vás tento hráč, ktorý sa v 23 rokoch stal najdrahším hráčom na svete, hodný takejto šialenej sumy?

Paul Pogba je výborný hráč, jeho cena je však z môjho pohľadu premrštená. Celkovo európsky futbalový trh pod vplyvom veľkých hráčov z Ameriky, Ázie, či Číny, produkuje neuveriteľné čísla. Tento megaprestup je výsledkom veľkých televíznych zmlúv. Anglické kluby míňajú obrovské peniaze vďaka historicky najvyšším príjmom z televíznych práv. Futbal je jeden veľký biznis, kde sa točia neuveriteľné peniaze.

S príchodom Josého Mourinha sa zmení i pozícia Wayna Rooneyho v samotnom tíme, keď už nebude musieť viac hrávať v strede poľa tak ako tomu bolo za čias Van Gaala, ale opäť sa vráti na svoju starú známu pozíciu útočníka. Súhlasíte, že toto miesto je pre Rooneyho najvhodnejšie?

Wayne Rooney potvrdzoval svoje kvality v útok a tam aj patrí. Samozrejme, je to veľký hráč, ktorý sa vie podriadiť potrebám tímu a manažéra. Uvidíme ako sa táto klubová legenda dokáže presadiť vo zvýšenej konkurencii.

Zmena na trénerskom poste nenastala len v jednej časti Manchestru, no výrazne sa posilnil aj jeho mestský rival City, keď angažoval úspešného Pepa Guardiolu. Manchesterské derby tak v novej sezóne zrejme sľubujú drámu nielen na ihrisku, ale aj na trénerských lavičkách...

Určite áno, vzťah Mourinha a Guardiolu má svoju históriu ešte zo Španielska zo zápasov medzi Realom Madrid a FC Barcelona. Uvidíme, či si toto napätie prenesú aj na anglické futbalové trávniky, resp. na ich lavičky.