Main Content

V Aston Ville pôsobí 18-ročný slovenský talent. „Moja budúcnosť bude taká, akú si ju spravím teraz,“ hovorí (ROZHOVOR)

nedeľa, 21. august 2016 11:30 | Autor: Silvia Petrašková

V Aston Ville pôsobí 18-ročný slovenský talent. „Moja budúcnosť bude taká, akú si ju spravím teraz,“ hovorí (ROZHOVOR)
V Aston Ville pôsobí 18-ročný slovenský talent. „Moja budúcnosť bude taká, akú si ju spravím teraz,“ hovorí (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

V anglickej futbalovej akadémii svoj prirodzený talent rozvíja ďalší mladý slovenský futbalista. Reč je o 18-ročnom stredopoliarovi Jozefovi Pastorekovi z Nových Zámkov, ktorý sa s trojročným akademickým kontraktom upísal Aston Ville FC. O svojom aktuálnom pôsobení v tomto klube nám Jozef porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Jozef v koľkých rokoch si sa s futbalom po prvýkrát zoznámil a kto ťa k nemu priviedol?

Do futbalovej lopty som začal kopať už ako malý chlapec, vďačný som za to najmä svojmu otcovi, ktorý bol ochotný so mnou denne trénovať, či už to boli len jednoduché prihrávky, žonglovanie a spracovanie lopty.

Svoju futbalovú kariéru si si začal budovať v FKM Nové Zámky. Ako si na to obdobie spomínaš?

Spomínam si na to s veľkým úsmevom. Získal som nových kamarátov a futbalové zážitky, ktoré mi už dnes nikto nevezme.

Tvoj neprehliadnuteľný talent objavil ešte v roku 2012 na regionálnom turnaji v NTC Senci futbalový agent Chris McGrath, ktorý ťa pozval na skúšku do akadémie Aston Villy. Nebál si sa tejto výzvy?

Keď mi Chris so svojou slovenskou partnerkou Alexandrou Smičíkovou oznámili, že ma čaká skúška v Anglicku, bola to pre mňa šokujúca správa, ale napriek tomu vo mne vládlo viac radosti a sebavedomia ako strachu.

S kým si do anglického Birminghamu po prvýkrát odcestoval? Sprevádzali ťa rodičia pri tomto pre teba tak dôležitom futbalovom kroku?

Áno, keďže so mal iba 14 rokov, rodičia ma sprevádzali dva roky, až potom som začal lietať do Anglicka sám.

Viac fotiek vo fotogalérii tu

Čo všetko je súčasťou vašej akadémie?

Máme tu vyše desať futbalových ihrísk pre každú vekovú kategóriu, vrátane krytého umelého trávnika, regeneračné prostriedky, bazén, vírivky, sauny, posilňovňu, učebne, jedáleň a veľa ďalších vecí pre náš futbalový vývoj.

Akí tréneri a spoluhráči na teba v akadémii čakali?

Očakával som rýchlych a fyzicky zdatných hráčov, čo sa mi aj potvrdilo. Čo sa týka trénerov, tí sa snažia o to, aby každý vložil do tréningu všetko, lebo cieľom každého trénera je dostať hráča do First Team-u, čiže do kategórie mužov.

V súťaži Youth Premier League si mal možnosť zahrať si a strelecky sa presadiť aj proti rovesníkom z akadémii Manchestru United, West Hamu United, či Southamptonu. Aká bola úroveň týchto zápasov a kvalita hráčov proti ktorým si mal možnosť si zahrať?

Každý jeden zápas je nová výzva ukázať svoje kvality, či hráme proti Manchestru United alebo Southamptonu. Ja osobne vždy očakávam dobrý súboj a kvalitný zápas.

Ako prebieha tréningový proces a celkový denný režim v akadémii Aston Villy?

Štartom dňa je individuálne štúdium, kde všetci preberáme svoje vlastné predmety. Neskôr nasleduje tréning, ktorý je na každý deň od pondelka do piatku rozdelený na odlišný vývoj hráča, technický, fyzický, taktický a individuálny tréning. Poobede je regenerácia a posilňovanie.

A čo život v samotnom Anglicku, zvykol si si už na svoj nový domov?

Najprv to nebolo jednoduché lúčiť sa od svojej rodiny a kamarátov, no toto je to čo chcem robiť, takže beriem za to následky. Ľudia sú tu príjemní, jediné čo mi chýba ku šťastiu je trošku viac slnka. (smiech)

Počas pôsobenia v akadémii si mal možnosť navštíviť aj miestny domáci futbalový štadión Villa Park...

Na domáce zápasy do Villa Parku chodíme pravidelne podporovať našich mužov. Aj napriek výsledkom z minulej sezóny to bol zážitok pozerať sa tam na hráčov ako je Rooney, Fabregas, či Agüero.

Kde vidíš svoju najsilnejšiu futbalovú stránku?

V kreativite s loptou.

Možnosť byť súčasťou tejto anglickej futbalovej akadémie je pre teba nepochybne veľkou školou do ďalšej futbalovej kariéry. Na čom všetko by si tu ešte počas svojho pôsobenia chcel zapracovať, čo by si na sebe chcel po futbalovej stránke zlepšiť?

Počas svojho pôsobenia v Aston Ville sa na mňa nalepilo veľa sebavedomia a zo svojich skúseností viem, že vekom si človek uvedomuje, že veľký futbal sa začína v hlave a nohy sú iba výkonný orgán. Je predo mnou ešte dlhá cesta k úspechu a mnoho vecí na zdokonalenie.

Aký program ťa v akadémii najbližšie čaká?

Momentálne sa pripravujeme na náš prvý ligový zápas, kde cestujeme do Londýna za Arsenalom.

Kto je tvojim futbalový vzorom?

Obľubujem futbalistov ako je Riyad Mahrez, Eden Hazard, či Antoine Griezmann.

Cenné futbalové skúsenosti si postupne zbieraš i na reprezentačnej úrovni...

Reprezentovať svoj národ je podľa mňa cieľom každého futbalistu. Skúsenosti si zbieram po každom reprezentačnom zraze a verím, že skutočné úspechy ešte len prídu.

Kde vidíš svoju futbalovú budúcnosť?

Moja budúcnosť bude presne taká, akú si ju spravím teraz. Či sa mi podarí dosiahnuť svoje ciele, záleží iba na mne a na šťastí. Ak mi zdravie dopraje, tak potom mám férovú šancu.