Main Content

Krásne slová o Saganovi: Na Slovensku máme športovca, ktorý udivuje celý svet! (Rozhovor)

piatok, 19. august 2016 11:51 | Autor: Silvia Petrašková

Krásne slová o Saganovi: Na Slovensku máme športovca, ktorý udivuje celý svet! (Rozhovor)
Krásne slová o Saganovi: Na Slovensku máme športovca, ktorý udivuje celý svet! (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Najslávnejšie cyklistické preteky sveta Tour de France nedávno dopísali svoju ďalšiu kapitolu a oči všetkých cyklistických fanúšikov sú tentoraz upreté na LOH v Rio de Janeiro. Obzrite sa spolu s nami ešte raz za najvýraznejšími momentmi tohtoročných pretekov v rozhovore s viceprezidentom Slovenského zväzu cyklistiky Jánom Žilovcom.

103. ročník Tour de France je za nami. Na jeho konci si už po tretíkrát obliekol žltý dres pre víťaza celkovej súťaže britský jazdec a líder tímu Sky Chris Froome. Zaslúžene?

Videli sme tri týždne cyklistiky na top úrovni. TdF je fenomén a nielen medzi cyklistami a ich fanúšikmi. Priame prenosy sleduje množstvo divákov kôli úžasným športovým výkonom, ale i pre nádherné zábery s okolitej krajiny, čo má za následok zvýšený záujem turistov a zároveň rozvoj regiónu. Z toho si môžeme brať príklad i pre naše najvýznamnejšie cyklistické preteky Okolo Slovenska. Chris Froome ako favorit preteku predviedol niekoľko zaujímavých momentov, nástup na vrchole horskej prémie a následný zisk žltého dresu, tak pri dojazde rovinatej etapy spolu s našim Petrom Saganom a i pre tieto momenty si víťazstvo zaslúžil. Samozrejme mal i slabšie okamihy, ale TdF má 21etáp. 

Ďakovná reč Chrisa Frooma na stupni víťazov patrila okrem iného i jeho skvelému tímu Sky, ktorý sa suverénne stal najlepším tímom celej Tour a znovu tak dokázal svoju nespornú dominanciu. V čom podľa Vás tkvie základ jeho opätovného úspechu?

Pred pár rokmi bola britská cestná cyklistika na okraji pretekárskeho poľa. Dlhodobá a cielená štátna investícia do rozvoja športu, prináša Británii množstvo športových úspechov. Vedenie tímu Sky si dalo za cieľ víťazstvo na TdF do piatich rokov od začiatku projektu, čo zvládli podstatne skôr. Tím má najväčšie finančné zabezpečenie, profesionálne vedenie, pracuje s najnovšími poznatkami v oblasti športovej prípravy a cielene si vyberajú pretekárov na dosiahnutie svojich cieľov. Samozrejme k tomu všetkému je potrebné i športové šťastie. Tím Movistar im čiastočne konkuroval no škoda, že Nairo Quintana nebol vo svojej forme z minulého roka.

Dôležitým faktorom suverénneho triumfu Chrisa Frooma bola podľa mnohých i skorá rozlúčka Španiela Alberta Contadora a odstúpenie z pretekov. Contadorovi sa tak v rámci Tour de France doslova lepí smola na päty...

Cyklistika je v tom krásna, že na štarte preteku je značné množstvo favoritov, najmä pri kratších pretekoch. Každá Grand je o veľkom množstve rizikových faktorov a premenných, musíte zvládnuť náročnú niekoľkomesačnú prípravu najlepšie bez zranení, váš tím musí byť v optimálnej forme a zložení, pripravený obetovať svoje vlastné ambície pre svojho lídra a potom príde možno banálne zaváhanie a všetko sa rozplynie. Samozrejme jeho odstúpenie znamenalo zmenu v taktike tímu Tinkoff, čo ovplyvnilo i ďalší priebeh TdF. To čo vyzeralo ako čierny deň pre Tinkoff, nakoniec prinieslo zisk dvoch dresov.  

Ďalším „nešťastníkom“ Tour de France bol taliansky jazdec tímu Astana Vincenzo Nibali, ktorému tohtoročná kráľovská súťaž tiež nevyšla podľa želaných predstáv...

Vincenzo Nibali predviedol na Gire na domácej pôde fantastický výkon a v treťom týždni pretekov dokázal získať svojou bojovnosťou a odhodlanosťou celkové víťazstvo. V dnešnej cyklistike sa už asi nedočkáme víťazstiev v troch Grand v rade. Náročnosť a špecializácia na vybrané podujatia to už asi neumožňuje. Nibali mal obrovskú snahu o víťazstvo v niektorej etape a zároveň odviedol veľký kus práce pre svojho lídra Fabia Aru, čím ukázal svoju veľkosť, no indispozícia Aru v poslednej etape znamenala vypadnutie z top desať, čo pre Astanu bolo veľkým sklamaním, ale ako som už uviedol, taká je cyklistika.

Peter Sagan zakončil svoje ďalšie famózne vystúpenie na Tour de France ziskom už piateho zeleného dresu v rade. To však nebolo zo strany slovenského pretekára všetko. Premiérovo v kariére mal možnosť v úvode pretekov obliekať i slávny žltý dres, pridal tri etapové triumfy a vyhlásili ho aj za najbojovnejšieho pretekára celého 103. ročníka. Úradujúci majster sveta tak opäť prepisoval históriu slovenskej i svetovej cyklistiky. Ako hodnotíte Petrove výkony v tomto ročníku Tour?

O výkonoch Petra Sagana sa popísalo množstvo ód, ale áno je to tak, máme na Slovensku športovca, ktorý svojimi výkonmi udivuje cely športový svet. Nie je to len športovými výsledkami, ale i jeho svojským prístupom. Pre zviditeľnenie Slovenska a cyklistiky, odviedol značný kus práce. ,,Saganománia" priviedla na bicykel rad záujemcov vo všetkých vekových kategóriách. Je potrebné podporiť najmä, mládež a vznik nových klubov a pretekov. Úspešne nám prebieha projekt Petra Zánického na MTB ,,Sagan Tour", rozšírili sme počet centier talentovanej mládeže a pribudli nové kluby. Verím, že sa nájde viac financií a projektov na dobudovanie cyklistickej infraštruktúry a stavbu bike parkov pre rozvoj športu. 

Nadviazať na tohtoročné fantastické úspechy z Tour de France, či ich dokonca zdokonaliť bude mať Peťo možnosť už u  svojho nového zamestnávateľa nemeckej stajne Bora-Hansgrohe. Čo očakávate od tejto novej zmeny v jeho ďalšej cyklistickej kariére?

Do nového ambiciózneho tímu prestupuje aj s celým svojim zázemím, takže až taká zmena to pre neho asi nebude. Jeho zameranie zostáva nezmenené, uvidíme aké bude celkové zloženie tímu. Je dobré, že do cyklistiky vstupujú i ďalší noví partneri z rôznych ekonomických sektorov. Verím, že to zarezonuje i na Slovensku a zvýši sa množstvo parterov v cyklistike, či už na reprezentačnej, alebo klubovo-regionálnej úrovni. Hľadáme partnerov pre Slovenský pohár i pre reprezentáciu na MS v Qatare.

Ani po skončení Tour de France si Peťo od bicykla nadlho neoddýchol a už teraz sa naplno pripravuje na svoj olympijský štart, kde bude pod piatimi kruhmi súťažiť v kategórii cross-country...

Na OH v Riu 2016 si MTB vybojovalo jednu miestenku, za čo patrí vďaka bratom Lamiovcom a Martinovi Haringovi. Pri súčasnej výkonnosti našich pretekárov sme využili záujem Petra Sagana o štart v cross-country a verím, že na OH donesie nový vietor i do MTB nielen svojim výsledkom, ale i celkovým zvýšeným záujmom o MTB zo strany fanúšikov, médií a partnerov. Dúfam, že toto nadšenie sa prejaví i v podpore cyklistiky na Slovensku.

Ktorý jazdec a tím Vás okrem už spomínaj dvojice zaujal a na druhej strane sklamal na Tour de France najviac?

Aj keď celkové výsledky naznačujú dominanciu Chrisa Frooma a tímu Sky, boli sme svedkami množstva pekných atakov a bojovnosti mnohých pretekárov. Ukážkový únik a následné víťazstvo Bardeta v 18. etape a posun na tretiu priečku. Na to asi žiadny francúzsky fanúšik nezabudne. Už spomenutý únik Sagana s Froomom, víťazné etapy Sagana a jeho dominancia v bodovacej súťaži, etapové víťazstvá celku Dimension Data, ktorý patril svojou aktivitou k výbornému konkurentovi PRO Tour tímom. Trochu sklamaním boli francúzske tímy Fortuneo, Cofidis a Direct Energie od ktorých som očakával viac aktivity v únikoch. TdF nesklamala a priniesla množstvo zaujímavých momentov a naplnila svoju dominanciu v športových podujatiach. O to viac ma teší, že pre naše malé Slovensko, vďaka Petrovi Saganovi tak úspešne.