Main Content

Nie je kalória ako kalória

piatok, 5. august 2016 10:11 | Autor: Viktor Štefaňák

Nie je kalória ako kalória
Nie je kalória ako kalória | zdroj: © TASR

Určite si mnohí z nás pamätajú rôzne kampane, ktoré propagovali nízkotučné potraviny a cereálie ako to najlepšie pre naše telo a výkon. Trvali takmer dve desaťročia a zakorenili sa v našich mysliach veľmi hlboko. Ryžový chlebíček s nízkotučným jogurtom a plátkom morčacej šunky sa stal symbolom zdravého životného štýlu.

V poslednom článku (čítajte tu) sme zaťali do témy kvality potravín. Dnes poďme trošku hlbšie. Pomôžeme si klasickou vetou príjem=výdaj. Čiže ak do seba nahádžem 2500 kcal, mal by som následne vynaložiť aktivitu, ktorá si rovnakú časť z uloženej energie ukrojí. Tým pádom nepriberáme.

Čo je kalória podľa definície? Množstvo energie potrebnej na zahriatie 1 gramu vody zo 14,5 na 15,5°. Potom 1000 kalórii sa rovná 1 kcal. Základné makronutrienty obsahujú nasledovné množstvá kcal. Tuky zhruba 9 kcal, bielkoviny aj sacharidy asi 3-4 kcal na gram.

Začína to byť zaujímavejšie, však? Keď sa zamyslíme nad tým, že do toho, ako sa potrava v našom tele ukladá alebo spaľuje, vstupuje ďalší rad faktorov, stáva sa z toho celkom veľký zmätok. My si ho však postupne upraceme. Naše telo totiž ovplyvňuje naraz niekoľko faktorov. Ako sme sa vyspali, či sme mali stres, či sme dnes už trénovali alebo posledný týždeň iba sedíme na zadku, samozrejme aj to, čo sme zjedli.

Keď žijeme v tlaku a strese, môžeme do seba dávať najkvalitnejšie potraviny na svete, telo si to aj tak „vypýta“. Dá nám najavo, že niečo nesedí. Keď sme totiž v strese, uvoľňuje sa hormón kortizol. Ten vypína náš imúnny systém a my máme tendenciu byť viacej chorí. Dokonca aj dlhé behy a vytrvalostné športy podporujú tvorbu tohto hormónu. A to nikto z nás nechce.

Keď sa vrátime k tým kvalitným potravinám, medzi ne určite nepatria odtučnené potraviny. Prečo? Tuk do nich prirodzene patrí a niekto ho odtiaľ zobral. Často však nenahradil ničím iným ako cukrom, stabilizátorom či zvýrazňovačom chuti. Schválne si prezrite hneď dnes v obchode nízkotučný jogurt či syr a prečítajte si zloženie. Plnotučné chutia oveľa prirodzenejšie a lepšie. Nič ich nemusí zafarbovať a zvýrazňovať. Navyše, ak zoberieme, najmä z mliečnych výrobkov tuk, berieme preč aj cenné baktérie pre naše trávenie či vitamíny a minerály.

Čím kvalitnejšie potraviny do seba dostaneme, tým dlhšie budú slúžiť pre naše telo. Budeme neskôr hladní, zjeme menej a budeme dlhšie sýti. Skúste si to overiť aj vy. Lyžica plnotučného tvarohu či hrsť orechov vs. tanier cestovín či ryžový chlebík. Skrátka, energia z tukov sa uvoľňuje dlhšie a postupne, nevyženie našu inzulín hladinu až „do hlavy“ a nám je lepšie. Pretože aj energetická hodnota týchto potravín je vyššia. Preto v minulosti vznikol „problém“ s vysoko tučnými potravinami. Priberáme z nich. Dnes už vieme, že to pravda nie je.

Poctivé a kvalitné potraviny zlepšujú náš stav a život. No nie každý z nás má vôľu vydržať „to“ celý čas a nedať si do úst dobrotu ako burger či palacinky s lekvárom a šľahačkou. V športovom svete sa z toho stal dokonca priam až módny trend. Smer „I fit fits your macros“, v skratke IIFYM je populárny práve pre obrovské cheat days (dni, v ktorých sa podvádza). V nich zvyknú do seba ľudia nahádzať často úplne všetko čo vidia. Burger a hranolky, zajesť palacinkami. Veď dnes som mal ťažký tréning a spálil som veľa, tak to môžem dobehnúť v kuchyni.

To je ale ten omyl. Nie je kalória ako kalória. Je jasné, že zle ochutený šalát sa zje oveľa horšie ako fajnový burger. No aj ten slabý šalát nám v dlhodobom horizonte prinesie oveľa viacej úžitku. Pretože z vonku môžeme vyzerať krásne, ale vnútri telo doslova bojuje s potravinami, ktorým ho zaťažujeme. Detaily v ďalšom článku.