Main Content

Alternatívy k šprintom alebo cesta k vypracovanému telu

štvrtok, 4. august 2016 13:01 | Autor: Gabriel Štefaňák

Alternatívy k šprintom alebo cesta k vypracovanému telu
Alternatívy k šprintom alebo cesta k vypracovanému telu | zdroj: © TASR

Šprintovanie je úžasné. Už sme si o šprintoch čo-to povedali v našich posledných článkoch. Benefity šprintov sú také jednoznačné, že keby sme mali vyčleniť jeden cvik alebo typ tréningu, ktorý prináša najvyšší progres za jednotku času, určite by sme zvolili šprinty. Samozrejme, teraz sa bavíme o takzvaných „all out“ šprintoch, alebo teda tréningu s maximálnou možnou intenzitou.

Máte iba 15 minút na tréning? Choďte šprintovať. Ste nacestách a nemáte popri pracovných stretnutiach čas sa zavrieť nahodinu do posilky? Prípadne cestujete za pamiatkami a máte nabitý program? Nájdite si kúsok rovinky na parkovisku, v parku, na lúke, hore kopcom, schody, čokoľvek. Stačí málo a môžete ísť na to.

Ak predsa len máte pochybnosti o šprintoch, prípade vám niečo stojí v ceste, či už je to zranenie, prostredie na cestách, nemáte radi tvrdý povrch, podmienky nie sú ideálne, alebo vykonávate šprinty už dosť dlho a len chcete zmenu, máme pre vás niekoľko alternatív. Tieto alternatívy môžu byť vhodné aj pre začínajúcich športovcov, ktorí nemajú ešte kapacitu na to, aby dokázali naplno šprintovať vyše 100 metrov. Poďme si teda predstaviť niektoré efektívne cviky, ktoré zapájajú takisto obrovské množstvo svalových vlákien a efektom pripomínajú šprinty.

1. Komplexné viac-kĺbové cviky
Vyberte si 3-5 komplexných cvikov. Najlepšie s olympijskou tyčou, kettlebelom alebo jednoručkami. Preveďte tieto cviky s 3-5 opakovaniami na každý cvik ihneď po sebe bez pustenia činky na zem. Napríklad s veľkou olympijskou tyčou to môže byť nadhod, trh, výtlaky na ramená a čelné drepy. 3-5 opakovaní na každý cvik ihneď po sebe bez spustenia činky. Spravte si dostatočný oddych a choďte na ďalšiu sériu. Spravte aspoň 5 sérií alebo pokým dokážete ísť naplno.

1. Šprinty do kopca/schodov/v piesku na pláži
Každá z alternatív je vynikajúca alternatíva k šprintom na dráhe alebo ceste. Ba čo viac, tréning bude okorenený a posunutý na ďalší level. Vyberte si terén tak, aby ste šprintovali alebo bežali hore maximálnym úsilím aspoň 15 sekúnd. Obyvateľom Bratislavy odporúčame schody na Horskom parku.

2. Elliptical
Tento zvláštny stroj je povinnou výbavou každého fitnes centra. Väčšinou sa nachádza hneď vedľa pásu na behanie, takže ho určite nájdete aj v tej vašej posilke. Trocha pripomína beh na lyžiach, keďže v ňom zapájate aj ruky. No dá sa na ňom aj dostatočne dobre šprintovať. Vhodné najmä pre starších ľudí, prípadne ubolené kolená.

3. Plávanie
Plávanie a šprint? Presne tak. Ak ste ešte neskúšali zaplávať maximálnym úsilím 25 metrový úsek bazénu, tak to určite skúste. Hlavne ak nie ste pravidelný plavec, tak to budete predýchavať veľmi dlho. Plávanie totiž rovnako zapája množstvo svalov a navyše vytvára výraznejší kyslíkový dlh tým, že ste pomerne často pod vodou.

4. Švihadlo
Mnoho z nás už zabudlo na staré dobré švihadlo. Dokonca niektorí z nás nevedia ani skákať minútu v kuse. Ak medzi nich patríte, skúste na tom zapracovať, je to fakt sranda. Navyše ide o skvelý tréning a netrvá dlho, kým sa to naučíte. Ak medzi nich patríte, skúste ísť naplno 30 sekúnd v kuse s malými pauzami. V prípade, že je to príliš ľahké, robte takzvané „double-unders“, kedy si švihadlo pretočíte dva krát pod nohami pred tým, ako dopadnete. Tréning nielen na nohy, ale aj ruky.

5. Angličáky
Tento brutálny cvik sme už niekoľko krát spomínali. Ak ste si ho ešte neobľúbili, odporúčame vyskúšať. Na výber máte klasické intervaly, Tabata tréning, prípadne ich skúste spraviť 100 v jednom tréningu tak, že si ich rozkúskujete a pôjdete naplno.

Šesť alternatív je dostatočný počet na to, aby ste spravili váš tréningový program pestrým. Nezabudnite, že stále simulujete šprinty a preto sa treba zamerať na maximálnu intenzitu pri výkone. Radšej si natiahnite prestávku medzi sériami a choďte do ďalšej série naplno. Dúfame, že teraz už nebudú žiadne výhovorky.