Main Content

Z Michaloviec do Lazia Rím: Vo večnom meste sa skrýva ďalší slovenský talent (ROZHOVOR)

štvrtok, 4. august 2016 12:47 | Autor: Silvia Petrašková

Z Michaloviec do Lazia Rím: Vo večnom meste sa skrýva ďalší slovenský talent (ROZHOVOR)
Z Michaloviec do Lazia Rím: Vo večnom meste sa skrýva ďalší slovenský talent (ROZHOVOR) | zdroj: archív Denis Petro

V talianskom futbale nám rastie ďalší veľký futbalový talent, ktorého si do svojich radov uchmatlo rímske Lazio. Reč je o slovenskom mládežníckom reprezentantovi, 17-ročnom futbalovom obrancovi Denisovi Petrovi, ktorý nám o svojej sľubnej futbalovej kariére i pôsobení v talianskom klube porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Ako si na svoje futbalové začiatky a vôbec prvý kontakt s loptou spomínaš? Kto ťa k futbalu priviedol?

K futbalu ma priviedli rodičia, najmä otec, ktorý futbal tiež ako mladý hrával. Mňa to chytilo hneď a veľmi ma to bavilo. Moje prvé skúsenosti s futbalom prišli v Belgicku, kde sme sa s rodinou odsťahovali keď som mal päť rokov. Žil som tam na americkej vojenskej základni keďže môj otec bol vojak. Hrával som len v takom miestnom klube, ale naučil som sa tam toho veľmi veľa a do futbalu mi to dalo dobrý štart.

Svoju ešte stále mladú futbalovú kariéru si si doma na Slovensku začal budovať v Bardejove, kde si prešiel prípravkou miestneho futbalového klubu Partizán. Ako si na to obdobie, trénerov, či samotný klub spomínaš dnes?

Áno, hral som v Bardejove pár rokov za mládežnícke kategórie. Na klub si spomínam veľmi dobre, často chodievam trénerov a bývalých spoluhráčov navštevovať. Mám tam veľa kamarátov a keď si nájdem čas, tak si zájdem pozrieť aj nejaký ten zápas. Trénerov v Bardejov mám veľmi rád, vždy keď som to potreboval tak mi pomohli.

Ako dorastenec si absolvoval i hosťovanie vo svojich rodných Michalovciach...

Áno v Michalovciach som absolvoval jeden rok a som veľmi rád, že som tam bol, pretože mi to neskutočne pomohlo a otvorili sa mi dvere do sveta.

Príležitosť, ktorá sa rozhodne neodmieta prišla z talianskeho Lazia Rím, keď si dostal ponuku hrať za „Primaveru“, čo je tamojšia obdoba našej najvyššej dorasteneckej súťaže. Akým spôsobom a kedy vlastne si zaregistroval, že sa o teba zaujíma práve tento taliansky klub?

Táto ponuka prišla skutočne nečakane. Bolo to na konci mojej sezóny v Michalovciach kde mi prišla pozvánka na skúšku do Lazia, ktorú som hneď prijal a išiel som sa tam ukázať. Vďakabohu to vyšlo.

Aká bola tvoja reakcia, keď ti Lazio ponúklo tento prestup?

Bol som veľmi prekvapený. Najprv som tomu nemohol uveriť a nevedel som si to ani predstaviť, nevedel som ako to bude vyzerať, samotný život tam, ako to budem zvládať, no všetko našťastie vyriešil čas. Teraz je všetko v poriadku a zvládam to veľmi dobre.

Ako si spomínaš na svoje začiatky v novom klube? Čo všetko si v ňom na trávniku a mimo neho v úvodných dňoch absolvoval?

Moje začiatky boli jednoduché , nič špeciálne ma tam nečakalo. Každý deň som mal tréning a popri tom som navštevoval školu v ktorej som si zdokonaľoval svoju taliančinu.

Akí tréneri, spoluhráči a celkové tréningové zázemie na teba v Laziu Rím čakalo?

Čakalo ma priateľské prostredie. S trénermi a spoluhráčmi problémy nemám, prijali ma hneď medzi seba a cítil som sa pohodlne. Tréningové centrum je veľké, obsahuje všetko to čo potrebujeme, niekoľko ihrísk , posilňovňu, bazény, ubytovanie a jedáleň. Sám bývam priamo na akadémii na okraji Ríma, je tu pokoj, takže sa môžem plné sústrediť len na futbal.

Ako prebieha tréningový proces v rímskom klube?

V príprave trénujeme dvojfázovo, doobeda a poobede, cez ligu trénujeme raz každý deň a v nedeľu je voľno.

Zvykať si si musel nielen na nové futbalové prostredie, ale i na svoj nový domov. Ako na teba samotné mesto Rím, ktoré je skutočne bohaté na historické pamiatky zapôsobilo?

Rím je určite jedno z najznámejších miest na svete, je to veľmi pekné mesto a stále keď si nájdem čas, tak rád zájdem do centra. Je to obrovské mesto, je čo obdivovať. Ja sa tu cítim veľmi dobre.

A čo taliančina, dohovoríš sa s ňou už plynule?

Po taliansky sa už myslím dohovorím. Podľa mňa to nie je až tak veľmi ťažký jazyk.

Pred niekoľkými dňami si do Ríma odcestoval znova. Čo ťa v najbližšom období v klube čaká?

Áno, už som v Taliansku , momentálne absolvujeme sústredenie s tímom, keď sa vrátime tak bude čas už len na posledné detaily. Potom nám začína liga na ktorú sa už veľmi teším a verím, že sa nám v nej bude dariť.

 

Denis, kde vidíš svoju futbalovú budúcnosť?

Momentálne som tu, sústredím sa len na Lazio a neskôr uvidíme čo bude.