Main Content

Lyžiar Adam Žampa to v posilňovni nepreháňa, no aj napriek tomu je jeho letná príprava poriadne náročná (Rozhovor)

streda, 27. júl 2016 11:26 | Autor: Silvia Petrašková

Adam Žampa
Adam Žampa | zdroj: © TASR

Úspešný slovenský lyžiar Adam Žampa sa v týchto horúcich letných mesiacoch už poctivo pripravuje na zimnú sezónu. Redakcii portálu sport7.sk však aj počas svojej náročnej letnej prípravy venoval chvíľku zo svojho času a poskytol nám krátky rozhovor.

Adam, ako si spokojný so svojou doterajšou letnou prípravou? Kde všade si ju už stihol absolvovať a čo všetko je jej súčasťou?

Veľa sa pripravujem doma vo Vysokých Tatrách a v Starom Smokovci. Boli sme zatiaľ na sústredení vo Francúzsku v Les Deux Alpes a ešte nás čaká zopár sústredení v Rakúsku a tiež na Novom Zélande, kde budeme v auguste. Letná príprava je zatiaľ podľa plánov, trénujeme asi trinásť tréningov týždenné, to znemená, že denne je to sedem až deväť hodín.

Ty a ťažké váhy činiek v posilňovni ste na tom ako? Patrí táto časť prípravy medzi tvoju obľúbenú?

Nedvíham veľmi ťažké váhy, pretože môj kondičný tréner a ja sme zástancovia skôr výbušnosti a rýchlosti, ak dvíham tak len do 100 kg.

Poriadne náročná je zrejme aj tvoja kondičná príprava. Kto sa ti stará o tvoj kondičný tréningový plán a ako vyzerá?

Je to pravda. O kondičnú časť prípravy sa mi stará Vilo Štinčík. Mám ju veľmi rád, je to taký môj štýl života. Veľa rovnováhy, chodenia po lane, práca s fit loptou, šprinty a mnoho iného. Trénujeme asi sedem až deväť hodín denne.

Okrem kvalitného tréningu dbáš určite a to nielen počas prípravy na novú sezónu, na zdravé stravovanie. Čo je obsahom tvojho jedálnička?

Áno, stravu mám upravenú a snažím sa úplne vyhnúť vyprážanému a sladkému jedlu, cukry nie sú dobré. Tiež sa snažím jesť viac zeleniny a šalátov, no najradšej mám hovädzí steak, asi ako každý športovec. Jedlo je ako benzín do auta a čím lepší doň dáme, tým lepší má naše auto výkon.