Main Content

Mladí Slováci prerazili v zahraničí so zaujímavým futbalovým projektom (Rozhovor)

piatok, 17. jún 2016 12:09 | Autor: Silvia Petrašková

Mladí Slováci prerazili v zahraničí so zaujímavým futbalovým projektom (Rozhovor)
Mladí Slováci prerazili v zahraničí so zaujímavým futbalovým projektom (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Street Soccer League je liga pouličného futbalu, ktorá sa na Gibraltári teší u domácich priaznivcov veľkej obľube. Jej zakladateľmi je trojica Slovákov. O svojom zaujímavom projekte nám porozprával jeden z nich Marko Šimonek.

V úvode nášho rozhovoru, skúste našim fanúšikom predstaviť svoj projekt Street Soccer League. Ako dlho už funguje a čo je jeho hlavnou myšlienkou?

 

Zdravím všetkých fanúšikov portálu sport7.sk. Soccer League je liga v malom futbale, určite už viac známa aj na Slovensku. Za poslednú dobu ide veľmi hore, čo nás veľmi teší. Náš malý futbal sa odlišuje hlavne v tom, že sa hrá stále vonku v štýle piati proti piatim. Fungujeme od minulého roka. Hlavnou myšlienkou projektu je spájať ľudí, ktorí milujú futbal. Futbal je spoločenská hra a v nej musíte hrať ako tím. Vďaka našej lige sa už prepojilo veľa ľudí a každý tu nabral nejaké kontakty, čo nás veľmi teší. 

 

Akým spôsobom ste sa Vy aj Vaši priatelia Ján a Kristína dostali do Španielska, resp. na Gibraltár?

Túto otázku by som skôr smeroval na Jána, on sem prišiel ako prvý z nás troch. Celé to vzniklo keď bol v Amsterdame a tam stretol kamaráta zo Slovenska, ten mu povedal v krátkosti o tomto mieste a o tom ako to tu funguje a do dvoch týždňov letel sem. Potom sme si písali a o niekoľko mesiacov som priletel ja a nakoniec aj Kristin.

Ako reagovali domáci na tento zaujímavý projekt?

Môžeme povedať, že veľmi dobre, nad naše očakávania, nečakali sme hlavne takú podporu médií. Tie o nás hneď začali písať, spravili s nami rozhovory a začali nás podporovať rôznymi článkami. Čo sa týka ľudí, mali na nás tiež veľa otázok o tom ako to u nás funguje. Na Gibraltári to je celkom nový projekt.Stále sme len na začiatku a ideme pomaličky hore a snažíme sa z toho spraviť hlavne profesionálnu ligu. Našim cieľom je udržať tento projekt čo najdlhšie.

Akú funkciu zastáva v Street Soccer League každý jeden z Vás?

Začnem od Kristin, ktorá ma na starosti vizuálnu časť, dizajn od úplného začiatku, loga, plagátov, letáčikov, grafiky webu a komplet všetkého čo si viete predstaviť. Má za sebou vyštudovanú súkromnú školu dizajnu. Jano a ja tvoríme tu druhu časť, organizovanie ligy, ihrísk, získavanie tímov, sponzorov, reklám a mnoho ďalšieho.

Aké vekové kategórie hráčov tvoria Vašu ligu?

Je to naozaj pestré, dá sa povedať od 16 do 50 rokov.

Máte na Gibraltári vytvorené vhodné podmienky pre svoju činnosť?

Gibraltár je na tom veľmi dobre čo sa týka ihrísk, plôch a možnosti hrať futbal. K dispozícií máme tri betónové ihriská, ktoré sú oplotené a úplne nové. V areáli nájdete i ihriská s umelou trávou, no zatiaľ sme pre náš projekt zvolili betónové. 



Koľko tímov tvorí momentálne Street Soccer League?

Street Soccer League má za sebou už zorganizované turnaje pre verejnosť a v septembri štartujeme ligu, kde by sme chceli na prvú sezónu začať s desiatimi tímami čo by vytvorilo pekný koncept. Na ďalší rok by sme chceli spúšťať ďalšiu ligu. Do turnajov sa zatiaľ zapojilo dvadsať tímov.

Aké najväčšie úspechy už máte za sebou?

O úspechoch sa nedá ešte rozprávať, máme pred sebou veľkú časť roboty, no jeden úspech sa nám už určite podaril. Do našich turnajov sa nám zapojilo naozaj veľa ľudí z rôznych krajín zo Slovensko, Česka, Talianska, Austrálie, Anglicka, či samotného Gibraltáru.

Aké sú Vaše ďalšie plány?

V septembri by sme chceli spustiť ligu na ktorú už všetci netrpezlivo čakajú. Plánujeme tiež uskutočniť niekoľko turnajov, aby si to mohli ľudia reálne vyskúšať a otestovať sa.