Main Content

Slovensko má profesionálny paintbalový tím. Vyspovedali sme jeho trénera (Rozhovor)

pondelok, 16. máj 2016 12:50 | Autor: Silvia Petrašková

Slovensko má profesionálny paintbalový tím. Vyspovedali sme jeho trénera (Rozhovor)
Slovensko má profesionálny paintbalový tím. Vyspovedali sme jeho trénera (Rozhovor) | zdroj: team RMG Symphony

Paintball je športová hra plná adrenalínu, ktorá si čoraz častejšie získava pozornosť a to najmä mladých ľudí. Málokto však vie, že na Slovensku má tento šport dokonca svoj vlastný profesionálny tím. Je ním RMG Symphony Bratislava o ktorom nám viac informácií prezradil jeho head coach Vlado Krajčovič.

V úvode nášho rozhovoru, skúste nám na začiatok predstaviť Váš tím. Kto všetko je jeho súčasťou a ako dlho už funguje?

V prvom rade ďakujem za oslovenie a rozhovor. Volám sa Vlado Krajčovič a som head coach tímu RMG Symphony Bratislava. Fungujeme od roku 2008. Tím vznikol tak, že sme ako skupina nadšencov hrávali paintball v lese a časom sme objavili športovú stránku tohto krásneho športu. Začali sme hrať lokálne ligy, trénovali sme a pomaly sme sa prepracovávali k cieľom, ktoré sme si rok po roku dávali vyššie a vyššie. Tento prístup si vyžadoval časom zmeny v súpiske, novšie a náročnejšie tréningové procesy, zaradenie zimnej prípravy do celoročného tréningového cyklu a najnovšie sme doplnili aj mentálnu prípravu, ktorá je veľmi dôležitou časťou každej prípravy profesionálneho športovca.  Náš tím sa v tejto sezóne skladá z piatich Slovákov, Martina Taubera, Michala Lúpala, Erika Smatanu, Jakuba Jakubca a Róberta Zagozdzona. Dvoch hráčov sme v tejto sezóne doplnili z Ruska, Pavla Karslieva a Evgeniho Zakharova, bývalých hráčov z Ruskej Légie a tímu Art Chaos. Ich príchod doplnil náš tím o obrovské skúsenosti, chlapci veľmi dobre zapadli do kolektívu čo veľmi pomáha na ihrisku aj mimo neho. Po pár rokoch našu súpisku opäť doplnil hráč z USA Bart Blonski, ktorý je zároveň môj mentor v tomto športe už od roku 2010. Externe s nami spolupracujú fitness tréner Tomáš Košínár a v Rusku nás počas zimnej prípravy trénovala legenda v tomto športe, Maxim Preobrazhensky. Minulý rok sme na konci sezóny mali česť spolupracovať s Jakubom Baczekom z Poľska, mentálnym trénerom, ktorý pomohol poľským volejbalistom vyhrať prvé miesto na MS proti Brazílii. Jakub nám ukázal dôležitosť nastavenia mysle, tela a duše počas aj mimo turnajov a výrazným spôsobom posunul celý tím vpred.

Prečo práve paintball, čím Vás tento šport zaujal najviac?

Paintball je nádherný kolektívny šport plný adrenalínu, emócií a radosti zo samotnej prípravy, hry, cestovania, veľkého počtu známostí a skúseností, ktoré získavame. Je to komunitný šport čo sa týka povedomia a sledovanosti. Pred finančnou krízou bol dokonca štatisticky uvádzaný ako najrýchlejšie rastúci šport na svete. Príprava aj samotná hra sú náročné nakoľko paintball spočíva v krátkych dynamických hrách s ešte kratšími prestávkami. Prirovnal by som to ku hokeju alebo kick boxu. Výsledok hry záleží od maximálnej spolupráce hráčov vo veľmi krátkom čase. Tým, že sa v hre po súperovi strieľa, robí to hru o to zaujímavejšou. Je to niekde v nás ľuďoch, zakorenené milióny rokov, že nás baví kolektívne niečo vyhrávať, dobíjať, získavať a keď sa výsledok dostaví tak sa tešíme a oslavujeme. V opačnom prípade smútime a učíme sa z toho. To isté platí samozrejme aj pre iné kolektívne športy ako je futbal alebo hokej, no paintball ma väčšie gule. (smiech) Takýto náročný šport nám dáva veľa aj do bežného života ako je zvládanie kritických situácii. Ako najväčšiu hodnotu tímu vnímam celý kolektív a odhodlanie všetkých rasť, spolupracovať, ísť spoločne za cieľmi a to všetko tak, že to stále prináša zábavu a radosť.  

Aké najväčšie úspechy už máte na svojom konte?

Máme niekoľko cieľov a pódiové umiestnenia sú jedným z nich. Rovnako je pre nás dôležitá cesta k týmto víťazstvám, ktorá má byť aj plná driny, radosti a kvalitne stráveného spoločného času. Darí sa nám to a je to pre nás dôležité. Spomenutia hodné úspechy sú napríklad celkové prvenstvo v ruskej lige, kde sme túto poslednú zimu v Moskve po piatich kolách celkovo dosiahli prvé miesto. Ďalšie zlato sme vyhrali v apríli 2016 v Barcelone na prvom kole najvyššej európskej ligy Millennium Series v divízii 1, kde sme sa cez základnú skupinu, dve rýchle smrti a semifinále prebojovali do finále v ktorom sme porazili domácich Španielov. Ešte nás čakajú ďalšie tri ťažké kolá a to v Bitburgu, Londýne a Paríži. Naša ambícia pre tento rok je celkovo skončiť na jednej z prvých troch priečok tohto turnaja. Minulý rok sme sa na tom istom turnaji v poslednom parížskom kole umiestnili na druhom mieste.

Ako každý jeden šport i paintball má svoje základné pravidlá. Aké sú to?

Paintball sa hrá na ihrisku rozmerov približne 50 x 30 metrov. Každý tím začína na protiľahlej strane a cieľom je eliminovať súpera označením pomocou farby, ktorú hráči vystreľujú zo značkovačov, ktoré pomocou nalakovaného vzduchu strieľajú 10,5 guličiek za sekundu. Farbou označený hráč je vyradený z hry a nemôže pokračovať. Vyradením všetkých protihráčov hra nekončí, vtedy je potrebné stlačiť „buzzer“ na strane súpera čím sa zastaví celkový herný čas, nasleduje prestávka asi dve minutý a po nej hra pokračuje ďalej. Pokiaľ tím vyhráva o viac ako štyri body nad súperom, hra končí. Hra končí i vypršaním celkového určeného času a vyhráva ten tím, ktorý má lepšie skóre. Hru sleduje desať rozhodcov, ktorých úlohou je sledovať hráčov, či dodržujú pravidlá, či nehrajú so zásahom na tele. Podľa závažnosti porušenia pravidiel rozdávajú penalty a signálmi spúšťajú a ukončujú hru. Ihrisko je postavené na umelej tráve alebo trávniku, obsahuje zrkadlovo rozostavené nafukovacie prekážky rôznych tvarov a hernú plochu vymedzujú okrajové čiary, ktoré hráč nemôže počas hry prekročiť. Pravidiel je množstvo a stále sa aktualizujú, napríklad presný spôsob ako môže hráč vyštartovať, čo musí hráči spraviť po eliminácii z hry. Máme limitovaný počet paintballových guličiek na jednu hru a hráča, prísne bezpečnostné pravidlá, predpísané nastavenie výbavy, rôzne pokyny rozhodcov, zákaz komunikácie s hráčmi po vyradení z hry atď.

Pre akú vekovú kategóriu hráčov je tento šport určený? Môžu si ho vyskúšať aj deti?

Toto záleží od krajiny a legislatívy. U nás platí, že paintball si môže zahrať každý kto má občiansky preukaz alebo je v sprievode zodpovednej osoby. Paintball si môžu zahrať aj menšie deti, ak má na to organizátor potrebnú výbavu, ktorá je ľahšia a jednoduchšia. Horná hranica veku nie je v paintballe obmedzená, bežne ho hrajú aj dôchodcovia. Športový paintball je dnes na tak vysokej úrovni, že sa v ňom uplatnia iba atletickí hráči. 

Bez kvalitnej výstroje sa tento šport rozhodne nezaobíde. Čo všetko je jej súčasťou?

Základ výbavy je paintballová maska, ktorá chráni celú tvár a hráč ju musí nosiť počas celej doby strávenej na ihrisku. Ďalej sú to chrániče tela, lakťov, kolien, suspenzor, rukavice, špeciálne nohavice a dres. V amatérskom paintballe sa používa overal pre praktické dôvody. Potrebná je aj vhodná obuv do nerovného terénu. Športovci používajú špeciálnu paintballovú obuv, turfové prípadne futbalové kopačky. Na hru a streľbu hráč používa značkovač, ktorý sa skladá z tela a hlavne dopĺňa ho zásobník na guličky a špeciálna fľaša, ktorá obsahuje natlakovaný vzduch. Doplnkovou výbavou sú puzdro na špeciálne tuby s ďalšími guličkami, ktoré si môže hráč počas hry dopĺňať do zásobníka a jednoduchá pomôcka na čistenie hlavne. Jedna z najdôležitejších častí výbavy je uzáver, ochrana.

Môžeme paintball považovať za bezpečný druh športu? S akými najčastejšími zraneniami sa pri ňom môžeme stretnúť?

Paintball je veľmi bezpečný šport, dokonca bezpečnejší ako iné športy, hlavne preto, že nie je kontaktný a nehrá sa do tela. Pár modrín od guličiek je skôr na zasmiatie ako problém. Pri amatérskom paintballe ani nemá ako prísť ku zraneniu pokiaľ sa dodržujú stanovené pravidlá a tie sú strážené organizátorom aj samotnými hráčmi. Pri športovom paintballe, tak ako pri iných dynamických športoch vznikajú zranenia ako dizlokované kĺby, natiahnuté svaly s šľachy. 

Kde na Slovensku sa nachádzajú najznámejšie paintballové ihriská?

Paintballové ihriská o ktorých viem sa nachádzajú v Bratislave, Nitre, Žiline, Prešove, Leviciach, jedno ihrisko je kúsok od Bratislavy asi pätnásť minút smerom do Rakúska. 

Chceme, aby tento šport na Slovensku rástol a pripravujeme koncept, ktorý by tomu mal pomôcť. 

Je tento druh športu cenovo dostupný pre každého kto oň prejaví záujem?

Myslím si, že áno. Ísť si zahrať paintball je asi rovnako drahé ako ísť do kina, či na obed, akurát je to zdravšie a zábavnejšie. (smiech) Ale hrať tento šport na profesionálnej úrovni je veľmi finančne náročné. Okrem tréningov a bežných nákladov, ktoré majú aj iné športy je paintball špecifický tým, že sa v ňom nenávratne vystrieľa okolo milióna guličiek ročne. A tie nie sú zadarmo.

Aký súťažný program Vás čaká v najbližšom období?

Tento rok hráme v dvoch európskych ligách. Spolu to je osem víkendov plus príprava a cestovanie. Hráme najprestížnejšiu európsku ligu Millennium Series, ktorá je benchmarkom svetového paintballu a je porovnateľná s americkými ligami. Druhou je rakúska IXL International Xball League. Jedná sa o lokálny formát hlavne pre regionálne tímy. Naša hlavná sezóna trvá od apríla do októbra a potom nasleduje zimná príprava.