Main Content

Streetworkout atlét Martin Viedenský: „Jediné čo nepoužívam, sú fitness stroje.“

streda, 27. apríl 2016 13:56 | Autor: Viktor Štefaňák

Streetworkout atlét Martin Viedenský: „Jediné čo nepoužívam, sú fitness stroje.“
Streetworkout atlét Martin Viedenský: „Jediné čo nepoužívam, sú fitness stroje.“ | zdroj: facebook Martin Viedenský

Po sérií článkov o cvičení doma, v hotely, na letisku, silových cvikoch si predstavíme aj niektoré mená, ktoré takéto cvičenie spopularizovali na Slovensku, ale aj v zahraničí. Dnes Martin Viedenský.

Martin, si jeden z najrešpektovanejších street workout atlétov. Chýbajú ti činky?

Momentálne nechýbajú. Činky majú svoje miesto aj v mojom tréningu, či už ide o jednoručky alebo olympijsku činku. Vždy sa tieto cviky dajú perfektne skombinovať a vedia spolupracovať na celkovom zlepšení sily či postavy. Jediné čo nepoužívam vôbec sú fitness stroje.

Pre veľa ľudí je to "iba" naťahovanie sa na preliezkach. Má tvoj tréning nejakú štruktúru? Robíš série?

Presne tak, každý tréning je niečím výnimočný. Nikdy to nie je len také "trošku sem, trošku tam, tu sa pozdvíham, tu pohúpem“. Kalistenika, či street workout vždy bol a bude o sústavnom a cielenom posilňovaní. Či už pre zlepšenie celkovej fyzickej kondície ako náhrada fitness centra alebo zvýšenie sily pre ovládanie cvikov, ktorých je vaše telo schopné.

Sleduješ aj techniku alebo ako si vieš ustrážiť, že robíš napríklad zhyb technicky dobre?

Ako pri všetkom sa človek musí vyvíjať a zlepšovať, tak isto aj ja som si za tie roky osvojil techniku natoľko, že nad ňou nemusím rozmýšľať a spoznám ten bod, kedy už robím niečo zle. V takomto bode máte dve možnosti. Prvá je na chvíľu prestať, oddýchnuť a znovu pokračovať v dokončovaní série alebo jednoducho znížiť úroveň cviku respektíve cvik zjednodušiť a pokračovať.

Najobľúbenejší cvik či "preliezka"?

Najobľúbenejší cvik je jednoznačne príťah na hrazde a všetky jeho variácie. Tým už som prezradil aj najobľúbenejšiu konštrukciu. (úsmev)

Ako veľmi je dôležitý strečing?

Na stupnici od 1 do 10 by som povedal 10. (smiech) Nebudem písať poučky. Tých je na internete dosť, preto radšej vysvetlím jednoduchým príkladom. Keď sa človek nevie zohnúť k teniskám, aby si zaviazal šnúrky alebo si nevie čupnúť bez toho, aby sa mu zdvihli päty od zeme, je viac než pravdepodobné, že nedokáže spraviť ani plnohodnotný drep, ktorým by chcel posilniť a zväčšiť svaly dolných končatín. Strečing nie len uvoľňuje svaly, ale zlepšuje aj držanie tela, chráni nás pred zraneniami, dovoľuje nám vykonávať cviky v 100% rozsahu a tým dodať svalom ten správny impulz pre rozvoj a rast.

V nadväznosti na tréning, dodržuješ aj nejaké pravidlá v strave? životnom štýle?

Úprimne ani nie. Na svete je niekoľko tisíc rôznych diét, ktoré poznáme vďaka šikovnému marketingu. Osobne nepotrebujem žiadnu z nich. Moje stravovanie je veľmi jednoduché. Držím sa základov. Pijem veľa vody, jem veľa zeleniny a ovocia, mám rád potraviny, ktoré sú pre nás Stredoeurópanov už dlho prirodzené. Niekedy jem 1x za deň, niekedy 4x, inokedy prejem celý deň, občas si uletím na sladkostiach. Necítim v tom moc rozdiel, možno je to tým, že som mladý a možno tým, že som si tak telo naučil. (úsmev)

Je to pravdepodobne celý životný štýl, filozofia. Zvykneš robiť zhyby na zastávke pri čakaní na bus, sedieť v hlbokom drepe na verejnosti? Búrať nejaké zaužívané stereotypy?

Áno to je. (úsmev) „The World is Our Gym" a tak to je, pre tréning neexistujú výhovorky, že sa nedá trénovať, lebo nie je kde. Cvičili sme s partiou na zábradliach, lavičkách v parku, stromoch, múroch, na obyčajnej prázdnej lúke, na letisku popri čakaní na lietadlo. Osobne mám zaužívané, že si z dovolenky alebo výletu nedonesiem vo fotoaparáte 137 selfies, ale radšej sa odfotím v stojke, zavesený vo front leveri na lanovke alebo hocijakej lampe atď atď.

Máš vzory, ľudí, ktorých sleduješ a rešpektuješ?

Áno, to mám. Uviedol by som ale tie zo sveta Street Workoutu a Kalisteniky, ktoré najviac ovplyvnili moje tréningové metódy, myslenie, a smerovanie. Veľmi odporúčam odsledovať týchto pánov:

Č. 1 je Hannibal For King z New York-u, cez ktorého som sa k tomuto krásnemu spôsobu cvičenia dostal. Keď som videl tohto chlapíka, neveril som, že je to možné, ako vyzerá, čo dokáže atď. Rok na to, ako som začal aj ja s kalistenikou, som už nemal žiadne pochybnosti.

Č. 2 je Vadym Oleynik z Ukrajiny. Tento chalan je tak isto starý, ťažký, vysoký ako ja. Ale to čo dokáže je priam neskutočné, naučil ma toho naozaj veľa. Ale najviac to, že treba veriť v to, čo robíš a tomu čo miluješ. Sústrediť sa na danú vec a robiť to pre seba !

Č. 3 je Kenneth Gallarzo (môžete ho nájsť na Instagrame pod menom progressive_calisthenics). Je spoluzakladateľom spoločnosti World Calisthenics Org., ktorá po celom svete školí a trénuje ľudí kalisteniku. Jeho tréningová filozofia hovorí za seba: „Musíš trénovať tak, aby si sa po tréningu cítil silnejšie, ako pred začatím."

Sú najznámejší street workout atléti aj zaplatení? Dá sa tým uživiť?

Ako kde a ako ktorý. Každopádne šikovným patrí svet. (úsmev) Ale konkrétnejšie sú dva tipy. Jeden tip síce cestuje po celom svete, ale nemá z toho takmer ani korunu. Na druhej strane sú tí rešpektovaní atléti trénerského typu, ktorí vedu rôzne workshopy, školenia, tréningy po celom svete + online couching a tam už si zarobia slušne.

Ďakujeme za rozhovor!