Main Content

Nová futbalová akadémia na východe Slovenska ponúka deťom viac ako len futbal (Rozhovor)

štvrtok, 21. apríl 2016 13:46 | Autor: Silvia Petrašková

Nová futbalová akadémia na východe Slovenska ponúka deťom viac ako len futbal (Rozhovor)
Nová futbalová akadémia na východe Slovenska ponúka deťom viac ako len futbal (Rozhovor) | zdroj: Viktor Zamborský

Z iniciatívy Daniela Štullera a Petra Hersteka vznikla v septembri 2014 na východe Slovenska nová futbalová akadémia CFT ACADEMY - Centrum futbalových talentov. Jej cieľom bolo v najbližších troch rokoch založiť ďalšie aspoň dve futbalové centrá. Dnes sa ich počet výrazne navýšil a akadémia so svojimi smelými plánmi do budúcna stále napreduje. O svojom zaujímavom futbalovom projekte nám v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk porozprával spomínaný zakladateľ Peter Herstek.

Kedy vznikla Vaša akadémia a čo bolo hlavným podnetom k jej založeniu?

Myšlienka CFT vznikla ešte počas vysokej školy, kedy sme sa zamýšľali nad tým, čo po jej skončení urobíme. Už vtedy sme vedeli, že chceme vytvoriť niečo unikátne, niečo čo ešte na Slovensku nie je a čo môže tejto malej krajine pomôcť. Plánovali sme spojiť dediny a mestá, vytvoriť nie jedno, ale celú sieť futbalových centier, pod hlavičkou jednej futbalovej akadémie. Pamätám si, že v tom čase tréner slovenskej futbalovej reprezentácie počas preberania ocenenia trénera roka 2014 vyhlásil: „Slovensko je malá krajina a keď chceme niečo dokázať tak jediná možnosť ako sa stať silným je spojiť sa!“ V tom čase sme už mali tri futbalové centrá a plno ďalších plánov do budúcna.

Čo je hlavnou filozofiou akadémie?

Hlavnou filozofiou akadémie je viesť deti k pohybovej aktivite, vypestovať v nich nadšenie a radosť z pohybu samotného a lásku k futbalu. Vychovávať a budovať ich osobnosť po športovej i ľudskej stránke, vypestovať v nich princíp fair play a hlavne priviesť futbal tam, kde nie je. Priviesť ho hlavne na dediny, pretože tam sa vo všeobecnosti nachádza najviac futbalových talentov.

V čom je Vaša akadémia iná?

CFT Academy nie je futbalová akadémia registrovaná na futbalovom zväze a tým sa líšime asi najviac. Spolupracujeme s okolitými klubmi, kde budú pokračovať v žiackom, či dorasteneckom veku. To je veľká výhoda pre kluby, ktoré v mnohých prípadoch podceňujú tzv. prípravku u hráča. My im odovzdáme hotových hráčov, preto sa CFT koncept tak osvedčil. Žiadna politika, len radosť z hry. Okrem chlapcov sa nám podarilo vytvoriť aj čisto dievčenské centrum na ZŠ Lúčna vo Vranove nad Topľou, kde máme športové triedy od 1. ročníka. Spolu v akadémií máme už vyše 54 dievčat z čoho sa veľmi tešíme a veríme, že takýmto spôsobom prispejeme aj ku kvalitnej ženskej futbalovej reprezentačnej budúcnosti. Raz mesačne máme pre tých najlepších tzv. top team training, kde chceme dať mimoriadný priestor na futbalový rast pre tých najlepších. V máji bude top team training prebiehať na Spartaku Trnava, kde absolvujú tréning s hlapcami zo Spartaku a zažijú atmosféru počas zápasu „áčka“ so Zlatými Moravcami v City Aréne. Top team training sa ukončí turnajom a vzájomným meraním síl so Slovanom, Trenčínom, Žilinou a domácou Trnavou.

Začínali ste na prešovskom sídlisku Sekčov. Ako vyzeral Váš premiérový deň? Bol zo strany detí o túto futbalovú novinku v Prešove záujem?

Pamätám si na ten deň veľmi dobre. Bolo to presne 22. septembra o štvrtej hodine popoludní. Na prvý tréning prišlo 34 detí. Dovolím si tvrdiť, že niektoré futbalové kluby a akadémie nemajú taký počet v prípravke ani po niekoľkých rokoch. Pritom nás od toho odhovárali, že už je toho veľa a nebude to fungovať. My sme si však išli za svojim pretože sme verili v silu konceptu a vedeli sme, že deckám máme čo ponúknuť.

Okrem Prešova má CFT Academy rozloženú svoju sieť centier vo Veľkom Šariši, Humennom, Zamutove, Hanušovciach nad Topľou, Vranove nad Topľou, Tulčíku, Hertníku a Dlhom Kĺčove. Plánujete v rámci východného Slovenska ešte pokračovať v rozširovaní svojich futbalových centier?

V Prešove okrem Sekčova máme centrum už aj na Sídlisku III. Začali sme spolupracovať so FŠ SAFI Prešov, kde rovnako preberáme len vek prípravky. My sme mladí a ambiciózni ľudia, ktorí sú otvorení novým možnostiam. Máme v denníku cieľov ešte kopec nesplnených plánov. Trošku sa ale zmenila forma otvárania nových centier, pričom na začiatku sme rozprávali len o víziách a presviedčali primátorov, starostov, či predsedov klubov. Dnes už nám v mnohých prípadoch volajú vplyvné osoby, či by sme nemali záujem otvoriť ďalšie centrá aj v ich meste a dedine. Niekedy si toho berieme na hlavu skutočne veľa, no máme skvelý tím trénerov, ktorí ťahajú za jeden povraz, bez nich by to jednoducho nešlo. Vďaka našej myšlienke sme spoznali kopec ľudí, ktorí sa stali našimi priateľmi a dovolím si tvrdiť, že CFT je rozčlenená do viacerých okresov, ale všetci sme ako jedna veľká rodina a tak to vyzerá aj na spoločných akciách na plesoch, family day, či pravidelnej ACADEMYnilige.

Akým spôsobom sa môžu deti do jednotlivých futbalových centier prihlásiť?

Telefonicky, mailom, či cez sociálnu sieť. Všetky kontakty sú aj na našej webovej stránke.

Podľa informácií s Vami momentálne spolupracuje okolo 29 kvalifikovaných trénerov, ktorí majú už niekoľkoročné skúsenosti s prácou s mládežou. Akým spôsobom prebiehal ich nábor do akadémie?

Kým sme našli tých správnych trénerov, vystriedalo sa ich u nás dosť. V CFT potrebujeme len ľudí, ktorí sa chcú vzdelávať, sú formovateľní a stotožnia sa s našou filozofiou. Väčšinu trénerov sme získali cez odporúčania.

Všetci tréneri akadémie prejdú čoskoro profesionálnym vzdelávaním svetovo uznávanou trénerskou metódou Coerver Coaching, ktorou sa trénujú deti aj v Reale Madrid, Ajaxe Amsterdam, Arsenale Londýn a v ďalších veľkokluboch. Kde a ako bude vzdelávanie prebiehať?

Coerver Coaching bude prebiehať na ZŠ Lúčna vo Vranove nad Topľou, nakoľko škola má miestnosť s projektorom, kde bude prebiehať teoretická časť. Po nej nasleduje obed a praktické ukážky na umelej tráve v areáli školy. Vďaka tomuto kurzu stúpne aj kredit našej akadémie, nakoľko CFT Academy bude mať certifikovaných coerver trénerov vo všetkých centrách.

V rámci CFT Academy organizujete aj rôzne podujatia, ako CFT ACADEMY miniliga. Akým spôsobom prebieha?

Je diamantom našej akadémie, kde sa všetci naši hráči dostatočne vyhrajú a kde sa jednotlivé centrá môžu medzi sebou navzájom konfrontovať. Je rozdelená na letnú a zimnú časť. V zimnej časti pribieha dvakrát do mesiaca turnaj pre jednotlivé kategórie, takže haly dostanú zabrať. V letnej časti to vyzerá trochu inak. Je to taká masovejšia akcia, nakoľko hľadáme miesta, kde sú dve veľké ihriská na ktorých vyrastie šesť malých. Na každom ihrisku prebieha samotný turnaj. Takouto formou sa celá akadémia stretáva na jednom mieste, kde je približnej 400 detí.

Zaujímavosťou je aj tzv. CFT Academy Camp, kde deti okrem futbalových tréningov zažijú množstvo zaujímavých prekvapení...

Každoročne organizujeme vojensko-futbalový tábor v ktorom sa deti okrem pestrej futbalovej prípravy majú možnosť stať pravými vojakmi a to so všetkým čo k tomu patrí. To všetko samozrejme pod dozorom pravých vojakov z povolania.

Zapojiť do futbalovej prípravy dieťaťa i jeho rodinu, tak na to je CFT Family Day ideálnou voľbou. Čo všetko tu na rodičov a ich ratolesti čaká?

Pre deti tu je pripravený turnaj CFT FAMILY Day Cup počas ktorého môžu využiť rôzne atrakcie. Počas turnaja detí bude prebiehať súťaž vo varení kotlíkového guľášu, kde si zmerajú sily rodičia z jednotlivých centier. Po detskom turnaji prichádza na rad konfrontácia oteckov a trénerov vo futbalovom turnaji. Mamičky tiež neostanú bez športovej činnosti pretože pre nich je pripravený volejbalový turnaj mamičiek. A celý tento úžastný deň skončí večernou grill párty s diskotékou.

Deťom tiež ponúkate možnosť tvoriť hráčsku eskortu na zápasoch slovenskej futbalovej reprezentácie, na exhibičných zápasoch hviezd, na finále Slovnaft cupu a na mnohých ďalších podujatiach. Záujem zo strany detí o takúto možnosť je zrejme obrovský...

Samozrejme, byť pri skvelých slovenských a svetových hráčov v tesnej blízkosti je neopísateľný zážitok, ktorý možno budú raz rozprávať svojim deťom. Zároveň je to aj veľká motivácia pracovať na sebe a raz tam stáť z druhej strany. Veríme, že vtedy si spomenú na nás. Snažíme sa vytvárať deťom kopec zážitkov, lebo nemôže byť z každého Messi a Ronaldo a tieto skúsenosti len obohacujú ich detstvo. Našim poslaním je vytvárať pre deti neopísateľné zážitky. Sami sme v mnohých prípadoch také veľké deti, takže aj pre nás sú to zážitky na ktoré radi spomíname.

Aké plány má CFT Academy v rámci svojej činnosti do budúcna?

Nad túto otázku sa väčšinou pousmejem, pretože sme mali v pláne do piatich rokov otvoriť päť futbalových centier. Po roku a pol ich môžme svetu ukázať jedenásť. Samozrejme ciele do budúcna máme ešte obrovské. V najbližšom období chceme podoťahovať rozpracované projekty ako je Family Day a Football Camp. Pohrávame sa s myšlienkou otvoriť nejakú základňu aj na strednom a západnom Slovensku, len ešte máme prácu tak na päť rokov u nás na východe. Dá sa povedať, že teraz to chceme úplne vyšperkovať k dokonalosti a potom sa pustíme do ďalšej práce v inej časti Slovenska a kto vie, možno sa z CFT stane aj nadnárodná futbalová akadémia. Ponuky už boli.