Main Content

V cieli pietnej 4. etapy Gira ako prvý tím Leopard-Trek

utorok, 10. máj 2011 19:00 | Autor: TASR

V cieli utorňajšej 216 km dlhej pietnej 4. etapy 94. ročníka cyklistických pretekov Giro d´Italia, ktorá viedla z Janova Quarto dei Mille do Livorna, ako prvý spoločne bol tím Leopard-Trek spoločne s Američanom Tylerom Farrarom (Garmin).

Deviati jazdci symbolicky preťali pásku v jednej línii v objatí niekoľko desiatok metrov pred zdržanlivým zvyškom pelotónu. Išlo o pripomenutie pamiatky v pondelok tragicky zosnulého Woutera Weylandta. Farrar bol priateľom i tréningovým partnerom Weylandta v Gente a odstupuje z Gira.

Vedenie podujatia vopred oznámilo, že vzhľadom na špeciálny charakter tejto "neutralizovanej" etapy sa výsledky nebudú započítavať do celkového poradia.

Dvadsaťšesťročný Weylandt podľahol na mieste ťažkým zraneniam, ktoré utrpel pri páde počas klesania z horského prechodu Passo del Bocco. Jazdcovi sa podľa predstaviteľov pretekov zasekol pedál o zvodidlá nachádzajúce sa v blízkosti cesty. Prítomní lekári mu poskytli masáž srdca, ale 40-minútové oživovanie bolo márne. Pitva medzičasom preukázala, že Belgičan bol prakticky okamžite mŕtvy.

Weylandtov tím Leopard-Trek v utorok oznámil, že bude pokračovať v pretekoch. "Postavíme sa na štart z úcty k rodine Woutera Weylandta a tiež preto, aby sme sa pripojili k smútiacemu pelotónu," uviedol generálny manažér zoskupenia Brian Nygaard.V cieli utorňajšej 216 km dlhej pietnej 4. etapy 94. ročníka cyklistických pretekov Giro d´Italia, ktorá viedla z Janova Quarto dei Mille do Livorna, ako prvý spoločne bol tím Leopard-Trek. Deviati jazdci v čierno-bielych dresoch symbolicky preťali pásku v jednej línii v objatí niekoľko desiatok metrov pred zdržanlivým zvyškom pelotónu. Išlo o pripomenutie pamiatky v pondelok tragicky zosnulého Woutera Weylandta. Vedenie podujatia vopred oznámilo, že vzhľadom na špeciálny charakter tejto "neutralizovanej" etapy sa výsledky nebudú započítavať do celkového poradia.

Dvadsaťšesťročný Weylandt podľahol na mieste ťažkým zraneniam, ktoré utrpel pri páde počas klesania z horského prechodu Passo del Bocco. Jazdcovi sa podľa predstaviteľov pretekov zasekol pedál o zvodidlá nachádzajúce sa v blízkosti cesty. Prítomní lekári mu poskytli masáž srdca, ale 40-minútové oživovanie bolo márne. Pitva medzičasom preukázala, že Belgičan bol prakticky okamžite mŕtvy.

Weylandtov tím Leopard-Trek v utorok oznámil, že bude pokračovať v pretekoch. "Postavíme sa na štart z úcty k rodine Woutera Weylandta a tiež preto, aby sme sa pripojili k smútiacemu pelotónu," uviedol generálny manažér zoskupenia Brian Nygaard.


Cyklista Wouter Weylandt po páde na cyklistických pretekoch Giro d´ItaliaFoto: SITA/AP Podľa patológa Weylandt zomrel okamžite

Patológ Armando Mannucci, ktorý vykonal pitvu belgického cyklistu Woutera Weylandta, uviedol, že jazdec tímu Leopard-Trek zomrel po hrôzostrašnom páde počas pondelňajšej 3. etapy pretekov Giro d'Italia okamžite. Informáciu priniesla v utorok agentúra Ansa.

"Weylandt bol mŕtvy v priebehu sekundy. Netrpel ani chvíľu," povedal Mannucci 2,5-hodinovej pitve a dodal, že 26-ročný rodák z Gentu mal fatálne poranenia lebky a tváre, utrpel zranenie panvy a zlomil si nohu.

Weylandt zostal približne 25 km pred cieľom ležať po páde zakrvavený a v bezvedomí. Jazdcovi sa podľa predstaviteľov pretekov zasekol pedál o zvodidlá nachádzajúce sa v blízkosti cesty. Prítomní lekári mu poskytli masáž srdca, ale 40-minútové oživovanie bolo bezvýsledné. Tragický incident sa udial pri klesaní z horského prechodu Bocco.

Weylandt je iba štvrtým pretekárom v dlhej histórii prestížneho podujatia, ktorý zomrel na trati. Pred ním skonali Orfeo Ponsin (zomrel v roku 1952), Juan Manuel Santisteban (1976) a Emilio Ravasio (1986).


Farrar končí na Gire pre smrť kamaráta Weylandta

Cyklista tímu Garmin-Cervelo Tyler Farrar sa rozhodol opustiť tohtoročné preteky Giro d'Italia pre smrť svojho kamaráta a tréningového partnera Woutera Weylandta. Američan sa vráti do Belgicka po utorňajšej pietnej 4. etape. Dvadsaťšesťročný pretekár sa pravidelne pripravoval v Belgicku s bývalým jazdcom tímu Leopard-Trek Weylandtom, ktorý zahynul pri páde počas pondelňajšej 3. etapy. Na znak úcty k Weylandtovi sa na čele 4. etapy po každých desiatich kilometroch striedal iný tím a cieľ preťala ako prvá formácia jazdcov Leopard-Treku spoločne práve s Farrarom.

© WEBNOVINY