Main Content

Analýza MS v hokeji: Česko - Slovensko

piatok, 6. máj 2011 15:06 | Autor: Martin Gregor

Analýza MS v hokeji: Česko - Slovensko
Analýza MS v hokeji: Česko - Slovensko | zdroj: Martin Gregor pre sport7.sk

Po minuloročnom žrebe základných skupín MS sme vedeli, že v osemfinálovej skupine narazíme aj na nášho odvekého rivala z Čiech. To, že bude tento zápas pre nás znamenať boj “o prežitie” sme však ani zďaleka nečakali. Po nevydarenom vstupe do šampionátu a dvoch nešťastných prehrách s Nemeckom a Ruskom máme dnes pred sebou neľahkú, no “životnú” úlohu, zvíťaziť nad úradujúcimi majstrami sveta.

Najprv si povedzme čosi o českom mužstve. Káder postavený okolo Jaromíra Jágra, ktorý doviedol minulý rok reprezentáciu až k titulu majstra sveta, je podľa mnohých odborníkov ešte kvalitnejší, ako ten z minulej sezóny. Česi počas úspešných MS v Nemecku ťažili predovšetkým zo jednoliateho kolektívu, ktorého výkony vyšperkovali individuálne schopnosti zopár kľúčových hráčov na čele s Jágrom a brankárom Vokounom. Česká reprezentácia, ktorá štartuje na tohtoročnom šampionáte však disponuje ešte zvučnejšími menami ako pred rokom. Naši západní súsedia mali počas prípravy menšie obavy len o brankársky post, keďže ich hrdina z minulých majstrovstiev Tomáš Voukoun mužstvo neposilnil. Ako sa však zdá, “náhradník” Ondřej Pavelec z Atlanty Thrashers zastupuje Vokouna doposiaľ na jedničku s hviezdičkou. Česi inkasovali v základnej skupine len tri góly z 80 striel, čo predstavuje úspešnosť zákrokov 96,25%! V tejto štatistike sú jednoznačne najlepší.

Česká reprezentácia je veľmi silná nie len v obrane, ale aj v útoku. Medzi ofenzívnych lídrov nepatrí len Jaromír Jágr, ale aj Martin Havlát, či Patrik Eliáš. Najproduktívnejším hráčom je Milan Michálek, ktorý nazbieral v doterajších troch zápasoch štyri kanadské body. Veľmi dobré výkony predvádza aj spoluhráč Mariána Hossu zo Chicaga Blackhawks Michael Frolík.  Tradične si musíme dať pozor na Romana Červenku, Mareka Židlického, či Tomáša Plekanca. Koniec koncov toto mužstvo nemá žiadnú slabú stránku a návod na ich zdolanie je len a len v nás.

Slováci dostali predvčerom deň voľna, ktorý im určite pomohol. Vyčistili si hlavy a na včerajšom tréningu doslova lietali. Vraj sa tak dobre cítili, že si predlžili pobyt na ľade a Česi, ktorí mali tréning hneď po nich ich museli z klziska doslova vyháňať.  Tak dúfajme, že podobný elán budú mať na tréningoch aj v nasledujúcich dňoch, čo by znamenalo, že sme stále v hre.



Tréner Hanlon sa rozhodol urobiť pred týmto súbojom ďalšie zmeny v útočných formáciách. Nie sú také výrazne, ako pred zápasom s Ruskom, no my túto zmenu vzhľadom na predchádzajúce výkony niektorých pätiek kvitujeme. Glen sa rozhodol  pomiešať aj rozostavenie počas presilových hier, k tomu sa však dostaneme až v ďalšom odseku. Mariána Hossu premiestnil do druhého útoku ku Michalovi Handzušovi a Lubošovi Bartečkovi. V prvej útočnej formácií ho nahradí Richard Zedník. Demitrovi a Gáboríkovi by mal Zedník pomáhať hlavne pri mantineloch, pričom táto činnosť mu na šampionáte doteraz vychádzala na jednotku. Podobné úlohy mal Tomáš Kopecký počas olympiády vo Vancouveri. Vtedy to hlavne počas štvrťfinále proti Švédsku fungovalo viac než dobre, Kopecký dokonca strelil víťazný gól.

Slováci trénovali vo štvrtok v tomto zložení:

Baranka, Jurčina – Gáborík, Demitra, Zedník
Podhradský, Štrbák – Šatan, Stümpel, Nagy
Majeský, Višňovský - Marián Hossa, Handzuš, Bartečko
Graňák – Radivojevič, Surový, Marcel Hossa
Ružička, Cibák, Bartovič


Teraz k spomínaným zmenam na presilovke. Marián Gáborík už nebude na modrej čiare. Ostrostrelcovi z New Yorku to na tomto poste vôbec nešlo a doteraz úprimne nerozumieme tomu, prečo nehral na tejto pozícií Pavol Demitra. Práve on dokázal ako falošný obranca počas olympiády vo Vancouveri režírovať naše smrtiace presilovky. Je len škoda, že počas hry v početnej výhode nedostane priestor Ladislav Nagy, ktorému to doteraz naozaj sype. Presilovky sme nacvičovali v tomto rozostavení:

1. Formácia: Podhradský, Višňovský - Demitra, Handzuš, Marián Hossa
2. Formácia: Baranka, Jurčina - Šatan, Stümpel, Gáborík


V našej bránke nastúpi opäť Jaroslav Halák. Hoci inkasoval už 8 gólov stále pôsobí sebavedomým dojmom. Hlavne v zápase s Ruskom vychytal zopár tutových šancí súpera, za čo si zaslúži absolutórium. Pochváliť ho však nemôžeme za chybu, ktorá predchádzala rozhodujúcemu gólu Rusov v úvode tretej tretiny. Veríme, že Jaroslav sa na dnešný zápas dobre vyspal. Práve jeho výkon môže zohrávať rozhodujúcu úlohu. Presne pred rokom si na ňom vylámali hokejky hráči Pittsburghu Penguins a Washingtonu Capitals v playoff zámorskej NHL. Ak by dokázal zopakovať podobný výkon dnes by sme sa mohli tešiť z víťazstva.

Tipovať výsledok rozhodne neodporúčame. Všetci veríme vo víťazstvo a pri tom to aj ostane. Na Čechov máme, ak predvedieme náš najlepší hokej. Veľa bude záležať na tom, či z našich hráčov počas dvoch dní voľna opadol stres, ktorý bol tak badateľný počas zápasov v skupine.

Náš tip: držať palce ako sa len dá!

  SLOVENSKO  DO  TOHO !