Main Content

Chystáte sa lyžovať? Nezabudnite na správny výber lyžiarskej výstroje (ROZHOVOR)

sobota, 16. január 2016 11:05 | Autor: Silvia Petrašková

Chystáte sa lyžovať? Nezabudnite na správny výber lyžiarskej výstroje (ROZHOVOR)
Chystáte sa lyžovať? Nezabudnite na správny výber lyžiarskej výstroje (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Tohtoročná lyžiarska sezóna sa už naplno rozbehla a tak slovenské, ako aj zahraničné lyžiarske strediská sa tešia bohatému záujmu svojich návštevníkov. Patríte medzi milovníkov poriadnej zimnej lyžovačky aj vy, chystáte sa na svah, no ešte nemáte zakúpenú základnú lyžiarsku výbavu? Poradíme vám. O výbere tých správnych lyží a lyžiarskeho príslušenstva sme sa v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk porozprávali s hovorkyňou Tatry Mountain Resorts Zuzanou Fabianovou.

Pri výbere správnych lyží zohráva podľa informácií svoju nemalú rolu aj samotný typ lyžiara, či sa jedná o začiatočníka, stredne pokročilého, alebo pokročilého...

Lyže začiatočníkov by mali byť po bradu respektíve kratšie, aby ten, kto sa učí lyžovať zvládol motoriku lyžovania ľahšie. Čím je lyža ľahšia a mäkšia, tým je ľahšia aj jej ovládateľnosť. Veľmi dôležitý faktor zohráva aj rádius lyží, kde by si mali začiatočníci vyberať rádius (polomer) 13 metrov a nižšie. Pre pokročilých lyžiarov sa odporúčajú ťažšie lyže s dĺžkou po nos, kde lyže pri vyššej rýchlosti lepšie držia na svahu. Pre tých najpokročilejších je to individuálne, podľa toho, či si idú zajazdiť skôr kratšie oblúky (slalomové lyže), alebo dlhšie oblúky (zjazdové lyže). Rieši sa aj šírka lyže vpredu v strede a vzadu. Pri výbere správnych lyží treba brať do úvahy aj ich ošetrenie a starostlivosť. Na trhu sú dnes už rôzne druhy voskov (tekuté, tuhé).

Ako je to v prípade malých detí, ktoré sa s lyžovaním ešte len zoznamujú?

Deti rýchlo rastú. V prípade, že človek potrebuje ušetriť peniaze, má možnosť vybrať si lyže z bazárov. Ak peniaze nie sú rozhodujúce v špecializovaných predajniach zjazdového lyžovania mu určite poradia, čo je vhodné pre najmenších drobcov, aj keď je pravda, že deti skôr pozerajú na to, ako samotné lyže vyzerajú a či sa im páčia.

Veľmi dôležitým parametrom je aj samotná výška a váha lyžiara. Akých najdôležitejších bodov by sme sa mali pridŕžať pri sledovaní týchto faktorov?

Výška, váha a dĺžka skeletu lyžiarky i zdatnosť lyžiara je dôležitým faktorom pre nastavenie napnutia pružiny, viazania (aby lyža nevypínala, alebo naopak pri páde, aby vypla a nestalo sa nejaké vážnejšie zranenie, ako napr. vykĺbenie kolena atď.)

Zohráva pri kúpe svoju rolu aj to v akom teréne budeme svoje nové lyže používať?

Áno, lyže sa delia podľa typu lyžiara a podľa terénu v ktorom bude jazdiť. Podľa toho rozlišujeme aj rádius aj šírku lyží. Napríklad výkonné lyže sú vhodné pre zdatného športového lyžiara s dobrou až pretekárskou zdatnosťou, ktorý jazdí po upravenej tvrdej až ľadovej zjazdovke. Naopak začiatočník by mal zvážiť svoje schopnosti a zamerať pozornosť na lyže pre začiatočníka až mierne pokročilého, ktorý jazdí na prevažne upravenej a mäkkej zjazdovke. Pokročilý lyžiar s dobrou zdatnosťou využíva univerzálne lyže na vyššiu rýchlosť, na kratšie a stredné oblúky. Jazdí v teréne s prevažne upravenou zjazdovkou s tvrdým podkladom. Všestranný športový lyžiar s tendenciou jazdiť v neupravenom teréne využíva zjazdovku, ale hlavne jazdí po rozjazdenom mäkkom podklade mimo nej. Freeridový lyžiar má veľmi dobrú športovú kondíciu, jazdí v teréne mimo vyznačených zjazdoviek, vyhľadáva tzv. prašan a jarný mäkký sneh. Freestylový športový lyžiar využíva na jazdenie (jibovanie) v snow parku, kde sú prekážky, alebo voľné fun all-mountain jazdenie.

Okrem vyššie uvedených kritérií, ak sa pozrieme na samotné lyže podrobnejšie, je ešte niečo na čo by sme pri ich výbere určite nemali zabudnúť?

Nechať si hlavne poradiť od profesionálnych odborníkov, napríklad aj v našich športových obchodoch a požičovniach lyží Tatry Motion, kde presne vedia pre akého lyžiara je aká lyža vhodná, aký má mať rádius, šírku stredu, na aký terén je vhodná a aká je odporúčaná dĺžka.

Pred štartom novej lyžiarskej sezóny si našu pozornosť pýta aj samotná tzv. predpríprava lyží. Čo všetko je na nich potrebné vykonať pred tým, než sa s nimi postavíme na svah?

Pred každou sezónou je dobré dať lyže minimálne navoskovať, ak teda nie je nutný nejaký iný servis, ako je brúsenie hrán, alebo zalievanie skĺznice. Servis lyží sa robí a praktizuje podľa tohto, ako často sa jazdí na lyžiach, ako sú opotrebené, alebo aké sú momentálne podmienky na svahu. Profesionálni lyžiari riešia aj detaily, ako je brúsenie hrán na rôzne uhly, prípade zabrusovanie špičiek.

Prejdime tentoraz k ďalšej nemenej dôležitej časti k lyžiarskemu príslušenstvu pod ktoré spadá prilba, lyžiarky, lyžiarske okuliare, palice. Ako so správnym výberom postupovať v tomto prípade?

Čo sa týka lyžiarok, dnes je veľmi veľa výrobcov a zo skúsenosti vieme, že niektorí výrobcovia majú širšie lyžiarky, iní zas užšie a treba to skúšať. Pri skúšaní je dobré, ak vám predajca dovolí v lyžiarkach chvíľu „pochodiť“ aspoň pol hodinu, aby ste vedeli, aký v tom máte pocit. Ďalej je rozhodujúca tvrdosť plastu lyžiarky. V podstate čím lepší lyžiar, tým vyššia tvrdosť, ale rozhodujúca je tu aj váha lyžiara. Čo sa týka lyžiarok, vo všeobecnosti platí, že lyžiarka by mala byť o pol čísla väčšia, preto aby sa lyžiarovi pri lyžovaní neotláčali prsty na nohách. Nové lyžiarky sa dajú prispôsobiť aj samotnej nohe, kde v špeciálnych servisoch sa môže dokonca lyžiarska papuča vytvarovať v peci presne na stanovenú nohu lyžiara. Čo sa týka nastavenia lyžiarok na lyže, to závisí na mondopointe, t.j. na trojčíslí na boku lyžiarky. Napríklad veľkosť 325 milimetrov je vlastne veľkosť 43. To sa následne nastaví na lyžu, aby lyžiarka správne zapadla. V požičovniach sa požičiavajú zvyčajne podľa tvrdosti lyžiarky s flexom (tlak ohybu) 70-80. Profesionálni lyžiari volia flex 90,100 a vyššie. Nastavenie váhy na lyžiach tiež záleží na schopnostiach lyžiara. Vo všeobecnosti sa pre rekreačných lyžiarov odporúča ak napr. lyžiar váži 80 kg, tak sa nastavuje váha na lyžiach o jedno číslo nižšie na 7, tak pri nejakom páde, alebo nehode lyžiar ľahko vypne lyžiarku od lyže. Pre pokročilých sa dáva číslo o jedno, dva, alebo tri vyššie, aby lyžiarka lepšie držala pri vyššej rýchlosti. Čo sa týka životnosti lyží, tak prostredníctvom zmerania šírky hrany lyže (časté brúsenie), alebo prehnutím samotnej lyže sa dá zistiť v akom je stave. Ak už vnútro lyže puká, alebo praská (drevo, plat, titánové jadro), je vysoko pravdepodobné, že lyže nebudú plniť svoju funkčnosť na 100%. Ťažisko, kde sa namontuje viazanie na lyžu sa robí prostredníctvom šípky ukazujúcej, kde je stred ťažiska lyže. Ale je to individuálne, niektorí preferujú ťažisko vpredu, niektorí vzadu. Na nastavenie viazania na lyžu sa používajú šablóny podľa druhu, značky lyže a viazania. V súčasnosti vytvárajú výrobcovia na lyžiach rôzne špecifické inovácie, ktoré pomáhajú tlmiť vibrovanie lyží, tvrdosť lyží (vnútorné zloženie lyží) a aj využiteľnosť lyží v rôznych podmienkach.

Pri výbere prilby zohráva veľkú rolu z pohľadu zákazníka najmä cena. Samozrejme prilby sú zložené z rôznych materiálov a podľa zloženia materiálov sa pohybujú aj cenovo drahšie prilby. Tie majú z pravidla viac bezpečnostných prvkov ako lacnejšie prilby, ktorých základ škrupiny tvorí polystyrén, ktorý je trieštivý a po náraze môže dôjsť k poškodeniu prilby a prilba je tak nepoužiteľná. Drahšie a bezpečnejšie prilby sú z polypropylénu, ktorý je do istej miery formovateľný a po náraze sa vráti do pôvodného stavu a prilba ďalej spĺňa svoj účel.

Lyžiarske okuliare treba vyberať tak, aby sedeli do prilby a netlačili na nos, alebo aby nebola nejaká medzera medzi prilbou a okuliarmi. Ďalej je tam dôležité to, do akého počasia chcú ľudia okuliare používať (slnečné, oblačné, hmla, nočné lyžovanie). Ceny okuliarov sa pohybujú vzhľadom na to, akú kvalitnú optiku šošoviek používajú.

Správny výber palíc by mal byť vtedy, ak si palicu otočíte dolnou stranou nahor a uchytením nad plastové kolienko by mal byť pravý uhol v lakti. Deťom a začiatočníkom sa neodporúčajú palice nakoľko sa idú len učiť lyžovať. Celý proces techniky lyžovania im vysvetlí inštruktor na svahu. Výber palíc záleží aj podľa toho o aký typ lyžiara ide. Freerideri používajú kratšie palice, skialpinisti dlhšie.

Investícia do kvalitných lyží určite nie je najlacnejšou záležitosťou. Čo by ste však poradili všetkým tým, ktorí nad kúpou nových lyží vážne uvažujú, oplatí sa im v tomto prípade siahnuť hlbšie do vrecka?

Najlepšie je vyskúšať si viacero typov lyží a následne sa rozhodnúť pre typ lyží, ktoré zákazníkovi vyhovujú najviac a vysvetliť mu výhody kúpi nových lyží teda to, že lyža má tiež svoju životnosť, ale záleží aj na tom, ako často chodí lyžovať. Pre športových lyžiarov by sme odporúčali kúpu nových lyží a pre rekreačného je to skôr na zvážení zákazníka, či sa mu oplatí zaplatiť niekoľko eur za nového lyže, ktoré použije napríklad len päťkrát do roka.