Main Content

Úvod do silového tréningu: Herec Hugh Jackman dá mŕtvy ťah 195kg. Koľko dáš ty?

streda, 6. január 2016 11:44 | Autor: Viktor Štefaňák

Úvod do silového tréningu: Herec Hugh Jackman dá mŕtvy ťah 195kg. Koľko dáš ty?
Úvod do silového tréningu: Herec Hugh Jackman dá mŕtvy ťah 195kg. Koľko dáš ty? | zdroj: © TASR

V úvodnej sérii článkov sa pokúsime predstaviť základné formy tréningu pre širšiu verejnosť a (väčšinou) amatérskych športovcov. Články by takisto mohli byť odrazovým mostíkom pre ambicióznych amatérskych športovcov s ašpiráciou súťažiť a prekonávať samých seba, prípadne ostatných účastníkov rôznych pretekov a súťaží. Postupne si povieme na čo nám je silový tréning a predstavíme si základné formy silového tréningu. Ďalej rôzne alternatívy silového tréningu, intervalový kondičný tréning, a čo to aj z bežeckého tréningu. Tak poďme na to.

Silový tréning

Aby sme hneď na začiatku neodplašili priaznivcov iných foriem tréningu (napríklad beh alebo jóga), alebo prípadne ženy (tomu ver), povedzme si niečo k benefitom silového tréningu, a prečo by ho mal zaradiť do svojho "jedálnička" každý športovec, či už profi, alebo amatér.

Či už ide o viac-menej povrchné ciele ako krásna atletická postava, prípadne vyrysované svaly, alebo ciele zamerané na zlepšovanie športového výkonu a optimalizácie funkcií ľudského tela, zoznam benefitov silového tréningu je veľmi pestrý. Presvedčte sa sami, že hneď niekoľko z nich si medzi nimi nájde určite každý:

- nárast absolútnej a relatívnej sily - správne zostavené silový tréning môže výrazne zvýšiť silu, či už pri zdvíhaní ťažkých závaží (absolútna sila) alebo vlastného tela (relatívna sila v pomere k vlastnej váhe)

- hypertrofia, nárast svalovej hmoty - pri budovaní maximálnej sily nie je hypertrofia až tak výrazná ako pri tréningu zameranom na nárast svalovej hmoty (cca 8-12 opakovaní, záleží od formy cvičenia). No pokiaľ je vašim cieľom zvýšenie sily na úkor nižšej hypertrofie, prírastky svalovej hmoty sú postačujúce (pochopiteľne, ženy sa kvôli nízkym hladinám testosterónu výraznej hypertrofie obávať nemusia)

- zvýšenie bazálneho metabolizmu - a teda spaľovanie vyššieho množstva kalórii v pokoji. Dôsledkom čoho bude koniec koncov zhodenie nadbytočných kilogram vo forme tuku. Jednoducho povedané, efektívnejšia forma chudnutie k peknej atletickej postave

- prevencia zranenia a spevnenie kostry tela - presne tak, silový tréning nás pripraví na situácie, kedy môže prísť k zraneniu. Spevní svaly, šľachy, úpony a väzivá. Tieto fakty koniec - koncov znamenajú menej zranení, bolestí krížov a podobné strasti. Spevnenie kostry a svalov celého tela je niečo, z čoho bude profitovať každý, dokonca aj bežci, alebo ľudia nesúci víkendové nákupy. Po dobre vykonanom mŕtvom ťahu, ktorý precvičí takmer každý sval ľudského tela, si na doplnkové cviky ako brušáky ani nespomeniete.

- nakopne hormonálnu sústavu - vďaka silovému tréningu sa aktivizujú tie správne hormóny v tele:

a) testosterón - jeho účinky pocítia hlavne muži. Medzi hlavné "príznaky" dostatočnej hladiny testosterónu patria nárast svalovej hmoty, nárast sily a zlepšenie sexuálnej výkonnosti (indikátorom optimálnej alebo dostatočnej hladiny testosterónu je ranná erekcia)

b) rastový hormón - nárast sily, spaľovanie tuku, dvoma slovami brutálny hormón

c) minimalizuje produkciu kortizolu, na rozdiel od dlhých kardio aktivít. Kortizol je stresový hormón, ktorý je vylučovaný počas stresových situácií, kam patrí aj cvičenie. Veľmi zjednodušene, silový tréning je kratší v čistom čase cvičenia, čím minimalizuje jeho produkciu

- zlepšenie nálady - tak ako skoro každá fyzická aktivita, aj (sex) silový tréning vyplavuje endorfíny, ktoré sú zodpovedné za instantnú dávku šťastia a radosti.

Toto je len niekoľko z prínosov silového tréningu. Na natrénovanie sily však nie je potrebné dvíhať ťažké činky. Ak nemáte prístup do posilňovne, prípadne neradi zápasíte so závažiami, silový tréning s vlastným telom je rovnako účinný a existuje mnoho cvikov, s ktorými majú problém aj tí najsilnejší jedinci v posilke. V ďalších článkoch tejto série sa k nim určite dostaneme.

Ešte pre zaujímavosť. Silovému tréningu sa venujú aj mnohé celebrity (presne tak, už to nie je o bodyduildingu) a športovci, od ktorých by ste to nečakali. Pozrieť si môžete napríklad Instagram hollywoodskeho herca Hugha Jackmana a.k.a. Wolverina, ktorého maximálka na mŕtvy ťah 195kg naháňa strach.

Určite by ste si však netipli, že hviezda Golden State Warriors Stephen Curry deadliftuje 180Kg! A čo Roy Hibbert s 245kg? Koľko dáš ty?

Odporúčame ďalšie naše články o cvičení:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uvedené v článku nie sú náhradou odporúčaní a rád špecializovaného doktora. Upozorňujeme, že text má len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré by pri jeho využití mohli nastať. Pred aplikovaním odporúčame konzultáciu s trénerom/odborníkom alebo lekárom.