Main Content

Prípad Mosquera stále otvorený, P. Velits zatiaľ tretí

piatok, 29. apríl 2011 13:30 | Autor: TASR

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) vyzvala Španielsku cyklistickú federáciu (RFEC), aby začala disciplinárne konanie voči druhému mužovi vlaňajšej Vuelty Ezequielovi Mosquerovi.

Ak napokon Španielovi udelia trest, na 2. miesto pretekov Vuelta a Espaňa 2010 sa posunie Slovák Peter Velits. Žiadosť UCI na španielsku federáciu je v súlade so Svetovým antidopingovým kódexom Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). UCI po dôraznom preskúmaní prípadu došla k záveru, že prípad môžu opätovne otvoriť. Ako informoval agentúru SITA hovorca UCI Enrico Carpani, v súčasnosti je uzavretie prípadu v kompetencii španielskej federácie. RFEC má potvrdiť, či Mosquera porušil, alebo neporušil dopingové pravidlá.

Mosquera mal počas vlaňajšej Vuelty pozitívny dopingový test na zakázanú látku diuretikum hydroxyetylškrob (HES). Tá slúži na zvýšenie hladiny hematokritu v organizme, ale tiež ako maskovacia látka krvného dopingu EPO alebo transfúzie krvi. Španiel sa bráni obvineniam z dopingu aj tým, že samotná HES bez ďalších látok nie je považovaná za dopingovú substanciu. "Z analýzy antidopingového laboratória v Kolíne vyplýva, že v mojej vzorke je len HES a žiadne iné dopingové látky. Svoju správu som poslal UCI 10. decembra, odvtedy čakám na definitívnu odpoveď. Plne chápem, že nejde o ľahké rozhodnutie," uviedol v marci Mosquera.

Španielske médiá v súvislosti s Mosquerom informujú o záveroch vedeckej štúdie, ktorá dokazuje, že cyklista neužíval zakázanú substanciu úmyselne. Podľa denníka El País španielski profesori tvrdia, že prítomnosť látky vo vzorke moču testovaného pretekára automaticky neznamená jej použitie ako maskovacieho prostriedku EPO alebo krvnej transfúzie, pretože sa vyskytuje v bežne predávaných zmesiach.

© WEBNOVINY