Main Content

ROZHOVOR: Florbalom sa uživiť nedá. Jeho popularita však porastie

štvrtok, 10. december 2015 11:21 | Autor: Jakub Mihálik

ROZHOVOR: Florbalom sa uživiť nedá. Jeho popularita však porastie
ROZHOVOR: Florbalom sa uživiť nedá. Jeho popularita však porastie | zdroj: © TASR

Zlepšenie infraštruktúry a oveľa väčšia podpora od štátu by rozvoju určite pomohli, myslí si viceprezident Slovenského zväzu florbalu Oto Divinský o športe, ktorý má čoraz väčšiu fanúšikovskú základňu.

Cieľom prilákať divákov na domáci šampionát

Je väčší úspech ôsme miesto mužov na MS v roku 2012 alebo súčasný úspech ženskej reprezentácie na prebiehajúcich MS vo Fínsku? 

Myslím si, že je to ťažké porovnávať. V každom prípade na medzinárodnej úrovni je určite ťažšie sa presadiť v mužskej kategórii, než v ženskej. Ale to je tak asi aj v iných športoch.

Florbal sa vďaka RTVS dostal na obrazovky, napriek tomu, že v súčasnosti "minoritné" športy veľa priestoru nedostávajú. Ako sa podarilo uskutočniť túto spoluprácu a čo si od nej sľubujete?

Pričinil sa o to veľkou mierou manažér ženskej reprezentácie Teodor Turay. Hlavne vďaka nemu sa florbal dostal do RTVS. Myšlienkou týchto prenosov bolo prezentovať ženský florbal v televízii s odkazom na MS žien, ktoré sa budú konať na Slovensku. Radi by sme TV prenosy pripravili aj zo šampionátu konaného u nás, preto sme chceli florbal divákom priblížiť už teraz. MS na Slovensku sa uskutočnia až o dva roky a dovtedy chceme ženskému florbalu venovať zvýšenú pozornosť, aby sme počas MS dostali divákov nielen pred televízne obrazovky, ale hlavne do hľadiska.

Nemáme dosť športovísk

Vo štvrtok nastúpia naše dievčatá proti Švédsku a odvšadiaľ je počuť, že hlavným cieľom je nedostať debakel. Je ten kvalitatívny rozdiel naozaj tak veľký?

Áno je. Švédky patria k absolútnej špičke. Ich kvalita spočíva v dokonalých prihrávkach, pri ktorých sa loptička priam lepí hráčkam na čepeľ, nekompromisne presných strelách do brány, v rýchlosti, v prehľade hry, a v neposlednom rade i vo fyzickom fonde a taktickej vyspelosti. Švédky dokážu každú, i malú, chybu súpera nekompromisne trestať.

Skúste porovnať podmienky florbalu vo Švédsku, Fínsku, ale napríklad aj v susednom Česku s tými našimi.

Podmienky vo Švédsku a Fínsku do detailov nepoznám, vo všeobecnosti však viem, že veľkú úlohu zohráva štát, ktorý šport v týchto krajinách podporuje, a nielen finančne. Ďalším benefitom je infraštruktúra, v týchto krajinách je vybudované veľké množstvo športovísk, ktoré sú k dispozícii širokej verejnosti. Podobné je to v Čechách, akákoľvek malá dedinka aj na východe krajiny má peknú športovú halu. Takisto u susedov ide zo štátu do športu viac peňazí v porovnaní s nami. Aj legislatívne podmienky sú v Čechách priaznivejšie ako u nás. Uvidíme, čo prinesie schválený nový zákon o športe. Pevne verím, že sa postavenie športu na Slovensku týmto zákonom zlepš a že po futbalových štadiónoch príde na rad aj obnova a výstavba športových hál a telocviční. Práve nedostatok vhodných športovísk patrí k jedným z problémov, s ktorými sa stretávame.

Súťaže v Česku, Fínsku, Švédsku, či Švajčiarsku sú pre mnohých slovenských florbalistov snom. Ich kvalita je nepomerne vyššia. Postupom do štvrťfinále sa v podstate medzi tieto florbalové velikánky zaradili. Je aj preto počínanie našich dievčat na MS malým zázrakom?

Ak by sme sa prebojovali do semifinále, tak by sme mohli hovoriť o zázraku. V súčasnosti vládnu florbalu Švédky, za nimi sú s odstupom Fínky, Švajčiarky a Češky. Po nich je veľká priepasť a nasledujú ďalšie krajiny, medzi ktoré patríme aj my. I keď sme za posledné obdobie urobili veľký kus práce, treba reálne povedať, že nemáme ešte na to, aby sme sa prebojovali do svetovej štvorky a hrali s týmito krajinami vyrovnanú partiu. V súčasnosti sa podľa mňa radíme na 5. až 8. miesto. Zápasy s ostatnými tímami z tejto skupiny krajín budú určite vyrovnané a veľmi ťažké. Rozhodovať budú maličkosti a kto urobí menej chýb, ten zvíťazí. Myslím, že sa na MS stretol veľmi dobrý kolektív, ktorý sa vie vyburcovať k maximálnemu výkonu. Jeho najsilnejšou stránkou je srdnatosť, bojovnosť a takisto česť reprezentovať našu krajinu. Tieto vlastnosti by nám mohli pomôcť v ťažkých zápasoch, ktoré nás na šampionáte ešte čakajú.

Florbalom sa (zatiaľ) nedá uživiť

U mužov sa súťaže vo Fínsku, či Švédsku postupne stávajú polo- až profesionálnymi. Ako je to u žien?

Florbal je amatérskym športom aj v krajinách, ktoré ste spomenuli. Len máloktoré kluby si môžu dovoliť fungovať na poloprofesionálnej, resp. profesionálnej úrovni. Tak isto je to aj v ženských kluboch.

V jednom z rozhovorov počas MS brankárka nášho tímu Radka Mládenková vyjadrila neistotu nad tým či po šampionáte ukončí svoje reprezentačné účinkovanie, alebo to potiahne ešte o dva roky dlhšie. Pritom má len 22 rokov. Je "životnosť" florbalistov na Slovensku ohraničená koncom strednej, či vysokej školy?

Ja dúfam, že Radka a takisto ani Lucia Košturiaková, ktorá tiež plánuje ukončiť reprezentačnú kariéru, i keď je ešte mladá, s florbalom na reprezentačnej úrovni neskončí. Samozrejme všetko závisí od zosúladenia zamestnania s florbalom. V zahraničí sa klub snaží pripraviť hráčom čo najoptimálnejšie podmienky tak, aby hráč dokázal skĺbiť prácu s florbalom. Veľakrát manažéri klubu hľadajú pre hráča také zamestnanie, aby stíhal prácu aj šport. V mnohých prípadoch sú hráči zamestnávaní napr. u sponzora daného klubu. Pevne verím, že obe hráčky a takisto aj ďalšie, ktoré by plánovali skončiť s florbalom budú pôsobiť v takom klube a v takom zamestnaní, ktoré im umožnia aj ďalej sa venovať florbalu na reprezentačnej úrovni.

Vidíte možnosť, že by sa v budúcnosti florbalom u nás dalo živiť? 

V najbližších rokoch to nevidím reálne. Ak si pozrieme aj iné športy, tak ani v nich vrcholové kluby nie sú plno profesionálne. A to sú športy, do ktorých štát vlieva ďaleko viac financií, majú dlhšiu tradíciu, vyššiu návštevnosť na zápasoch a sú u verejnosti viac známe. Ak by sa zlepšila infraštruktúra a štát by napumpoval do športu niekoľkonásobne viac peňazí ako teraz, tak by sme možno mohli v budúcnosti hovoriť aj o profesionalizácii florbalu, pretože si myslím, že popularita tohto športu porastie.

Možno až doteraz bol florbal vnímaný len ako doplnkový šport, či šport, ktorý sa hrá na telesnej výchove. Ako sa tejto nálepky zbaviť a urobiť z neho "mainstreamový" šport?

Je to pravda, mnohí športovci využívajú florbal ako doplnkový šport v rámci svojich príprav. Myslím však, že je to len dobre, znamená to, že tento šport je v ich očiach zaujímavý a určitým spôsobom atraktívny, čo rozvoju florbalu len pomáha. Zaregistroval som, že florbal hrajú nielen hokejisti, ale aj futbalisti, či tenisti. Takisto veľmi pozitívne vnímam to, že florbal patrí k najobľúbenejším športom detí na telesnej výchove. Odtiaľ, podľa mňa, vedie cesta k tomu, aby sa florbal vyšvihol medzi top športy na Slovensku, k vybudovaniu širokej členskej základne a postupnému popularizovaniu tohto športu na Slovensku.

Cieľom prvá šestka

Želaný výsledok žien na MS?

Keď už sme postúpili medzi osem najlepších, rád by som videl naše dievčatá, čo najvyššie. Ak by sa im podarilo umiestniť do 5. – 6. miesta, bolo by to vynikajúce!

Čo by si ľudia, ktorí si aj vďaka prebiehajúcim MS našli cestu k florbalu, nemali nechať v najbližšej dobe ujsť?

Určite pripravovanú kvalifikáciu o postup na MS mužov, ktorá sa uskutoční 3. - 7. 2. 2016 v Nitre. V nej budú bojovať naši muži o postup s reprezentáciami Islandu, Francúzska, Belgicka, Ruska a s úradujúcimi majstrami sveta Švédmi. Bude to ďalšie medzinárodné podujatie konané na Slovensku. Po kvalifikácii by som rád fanúšikov pozval aj na zápasy play-off extraligy, ktoré budú takisto veľmi zaujímavé. No a na záver sezóny sa môžeme tešiť na MS junioriek v Kanade.