Main Content

Briti vyhrali po prvý raz od roku 1936 Davisov pohár, rozhodol Murray

nedeľa, 29. november 2015 16:05 | Autor: TASR

Briti vyhrali po prvý raz od roku 1936 Davisov pohár, rozhodol Murray
Briti vyhrali po prvý raz od roku 1936 Davisov pohár, rozhodol Murray | zdroj: © TASR

Gent 29. novembra (TASR) - Tenisti Veľkej Británie sa stali po prvý raz od roku 1936 víťazmi Davisovho pohára, keď vo finále vedú v Gente nad domácim belgickom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod sa v úvodnej nedeľňajšej dvojhre postaral Andy Murray, ktorý v súboji tímových jednotiek zdolal Davida Goffina v troch setoch 6:3, 7:5, 6:3.

Rodák zo škótskeho Dunblane má leví podiel na britskom úspechu. Na antuke v zaplnenej aréne Flanders Expo vyhral oba single a po boku svojho brata Jamieho Murrayho uspel aj v sobotňajšej štvorhre. Druhý muž svetového rebríčka ATP v tomto roku v prestížnej tímovej súťaži ani raz neokúsil trpkosť prehry. Stopercentný bol aj v zápasoch s USA, Francúzskom a Austráliou. Pre Veľkú Britániu vybojoval jubilejný 10. triumf v Davisovom pohári, v roku 1936 pri doposiaľ poslednom víťazstve boli lídrami tímu wimbledonský šampión Fred Perry a Bunny Austin. Belgičania ešte nikdy v histórii nezískali "šalátovú misu".

Murray proti Goffinovi rovnako ako v piatok v stretnutí s Rubenom Bemelmansom ťažil z kvalitného podania, bol istejší pri dlhých výmenách od základnej čiary, v dôležitých momentoch preukázal veľkú mentálnu silu. O osude prvého setu rozhodol Murrayho brejk v šiestom geme. Na začiatku druhého dejstva mal Goffin k dispozícii brejkbal na 2:0, Murray si však podržal servis a v koncovke slávil úspech, keď za stavu 5:5 prelomil podanie Goffina. V úvode tretieho setu sa Belgičan po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0, Murray však bleskovo vyrovnal na 2:2, v siedmom geme opäť uchmatol súperovi podanie a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil pri podaní Goffina po úspešnom obhodení v poradí druhý mečbal.

 

Finále Davisovho pohára 2015 - Gent

Belgicko - Veľká Británia 1:3 po úvodnej nedeľňajšej dvojhre

piatok:

David Goffin - Kyle Edmund 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:0

Ruben Bemelmans - Andy Murray 3:6, 2:6, 5:7

sobota:

Steve Darcis, Goffin - Andy Murray, Jamie Murray 4:6, 6:4, 3:6, 2:6

nedeľa:

Goffin - Andy Murray 3:6, 5:7, 3:6