Main Content

Manažér Slovmaticu Ambrozek: „Večer o 18.00 výkop futsalu, ráno už tréning hokejistov!“

piatok, 6. november 2015 15:45 | Autor: Viktor Štefaňák

Manažér Slovmaticu Ambrozek: „Večer o 18.00 výkop futsalu, ráno už tréning hokejistov!“
Manažér Slovmaticu Ambrozek: „Večer o 18.00 výkop futsalu, ráno už tréning hokejistov!“ | zdroj: Facebook

Najvyššia európska súťaž vo futsale bude aj na Slovensku. Takzvaná Elite round sa odohrá od 10-13. novembra v utorok, stredu a piatok a okrem Slovamatic FOFO uvidíme tímy ako ukrajinský Charkov, srbský Kragujevac a legendárnu portugalskú Benfica Lisabon.

Čo všetko treba zabezpečiť, aby sa namiesto hokeja mohol hrať futsal a či je Liga majstrov futsalu porovnateľná s futbalo nám odopovie Vladimír Ambrozek, Manažér Slov-Maticu FOFO Bratislava.

Čo vlastne rozhodlo o tom, že v Bratislave bude turnaj Elite round?

Asi dve veci. Prvou boli dobré referencie a spokojnosť aj zo strany UEFA s usporiadaním skupiny Main round v Hant aréne pred mesiacom. Druhou dobrá diplomacia a kontakty v Nyone. Zástupcovia nášho lubu sa osobne každoročne zúčastňujú na žrebovaniach v sídle UEFA a obrovskou výhodou je, že Slovensko má svojho zástupcu aj v exekutíve UEFA. Prihlášku na usporiadanie podalo 12 klubov, napokon sa šťastie usmialo iba na kvarteto z nich!

Čo ste si povedali po pridelení turnaja nám? "Super, poďme naplniť hokejový štadión"?

Je to obrovská výzva, aj keď na podanie prihlášky bolo veľmi málo času, na napokon sme sa rozhodli do to predsa len ísť. Rozhodol fakt, že keď zvládneme organizáciu takéhoto top podujatia, môže to otvoriť dvere aj k organizácii záverečného turnaja ME, na ktorom reprezentácia Slovenska ešte nikdy neštartovala. Naplniť hokejový štadión bude nesmierne ťažké, nepodarilo sa to ani volejbalistom, ktorí hrali proti majstrov sveta z Poľska. Naviac futsal je na Slovensku nie veľmi populárny šport, jedinou dobrou reklamou je účinkovanie nášho klubu v pohárovej Európe.

Čo je vlastne za celou prípravou premeny ľadu na parkety pre futsal?

To je skôr otázka na zamestnancov „zimáku“. V nedeľu večer budú na ľadovej ploche krúžiť ešte krasokorčuliari, v pondelok poobede už absolvuje na položenej palubovke oficiálne tréningy každé z kvarteta mužstiev štartujúce v D-skupine elitnej fázy futsalovej Ligy Majstrov. Celú noc sa bude ľadová plocha KHL transformovať na palubovku. Zmontujú sa všetky sklá na mantineloch, na ľad sa položí špeciálna izolačná vrstva, na ňu palubovka. Na ňu sa musia ešte profesionálne naniesť všetky čiary, ktoré budú iba na futsalové ihrisko. Ľahké to nebude, veríme, že sa všetko stihne načas. Zaujímavosťou určite je, že v piatok večer o 18:00 je výkop posledného zápasu na turnaji a v sobotu ráno už na ľade absolvujú rozkorčuľovanie hokejisti Slovana a CSKA Moskva.

Je Liga majstrov finančne zaujímavá aj pre futsalové tímy?

S futbalovou LM sa nedá porovnať, finančne nie je zaujímavý vôbec. Od UEFA síce dostane usporiadateľ skupiny dotáciu, tá ale nestačí ani na pokrytie nákladov. Main round ešte ako tak áno, ale usporiadanie Elite round, ktoré štartuje už budúci týždeň, to je už iná káva. Dotácia z Nyonu nepokryla ani 30 percent všetkých nákladov a tak sme museli zohnať silných finančných partnerov...

Aká je úloha manažéra najlepšieho futsalového klubu na Slovensku?

Je toho viac. Najmä s prípravou týchto dvoch turnajoch UEFA Futsal Cupu v Bratislave bolo a ešte stále je neskutočne veľa práce. Organizačný výbor pracuje od skorého rána do neskorého večera, až noci. Klub aj po odchode prezidenta do futsalového neba (Martin Grendár zomrel vlani na jeseň, pozn. redaktora) pracuje na sto percent, úlohy sme si rozdelili medzi vedenie a všetko funguje. Víťaznú mentalitu, keď sme za posledných jedenásť rokov získali 10 titulov majstra Slovenska, už máme proste v krvi. Vyhrávame ako tím, pracujeme ako tím a tešíme sa z úspechov, ako jeden tím. Sila je v kolektíve, v tom máme obrovskú výhodu a náskok pred ostatnými. Dodáva nám to vždy určitú energiu a vpred vás vždy ženie aj fakt, keď sú všetci proti Vám.

Váš cieľ pred turnajom?

Spropagovať futsal na Slovensku! Urobiť mu reklamu. Veľa ľudí ani nevie, čo futsal je. Priniesť turnaj takéhoto formátu a v takejto fáze na Slovensko možno pokladať za malý zázrak a tak to chceme aj patrične využiť. Zápas s Benficou odvysiela v priamom prenose verejnoprávna televízia, ďalšia skvelá reklama pre tento dynamický šport.