Main Content

Futsalová Liga majstrov už v utorok v Bratislave. Na „zimáku“! (Rozhovor)

piatok, 6. november 2015 15:41 | Autor: Viktor Štefaňák

Futsalová Liga majstrov už v utorok v Bratislave. Na „zimáku“! (Rozhovor)
Futsalová Liga majstrov už v utorok v Bratislave. Na „zimáku“! (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Zimný štadión Ondreja Nepelu nebude budúci týždeň patriť hokejistom, ale futsalistom. V Bratislave štartuje Liga majstrov. Nie obľúbená futbalová edícia, ale futsalisti bratislavského Slovamticu sa postarali o to, aby sa najvyššia európska súťaž vo futsale uskutočnila aj na Slovensku.

Takzvaná Elite round sa odohrá od 10-13. Novembra v utorok, stredu a piatok a okrem Slovamatic FOFO uvidíme tímy ako ukrajinský Charkov, srbský Kragujevac a legendárnu portugalskú Benfica Lisabon. Aké pocity majú pred elitnou fázou súťaže hráč a tréner sme zisťovali od Dušana Rafaja a Martina Rejžeka.

Dušan Rafaj, hráč Slovmatic Bratislava

Dušan, na ktorého súpera sa v Elite round tešíš najviac?

Elite round je úplne iná súťaž, na akú je slovenský futsalový divák zvyknutý. Sme radi, že sa nám ju podarilo dotiahnuť na Slovensko. Verím, že diváci si prídu na svoje, a zároveň dúfam, že ich príde čo najviac. Asi najviac sa teším na portugalskú Benficu, podľa mena asi najzvučnejší súper, ale jednoduché to v žiadnom prípade nebude ani s ďalšími dvomi súpermi.

Po vlaňajšej sezóne tím opustilo viacero hráčov, najmä maďarský Gyor získal 3 "našich". Teba to von nelákalo?

Po minuloročnom triumfe sme mali možno trošku väčší odchod hráčov, než na aký sme boli zvyknutí. Odišli kvalitní hráči, avšak gro mužstva ostalo pokope. Čo sa týka mojej osoby, nemal som žiadne legionárske chúťky, keďže som čerstvý otec. Navyše, pre tímy v Európe je jednoduchšie zobrať nejakých Brazílčanov, ktorí sa často sami ponúkajú do klubov aj pod cenu.

Dušan, patríš medzi najlepších futsalistov na Slovensku, aké máš nesplnené ciele v kariére?

Tak zatiaľ najväčší nesplnený sen mňa a vlastne aj celej mojej generácie je neúčasť na vrcholnom podujatí, či už to sú MS alebo ME. Často krát nám to ušlo o nejaký ten gólik, samozrejme sa nevzdávame a veríme, že sa to už raz podarí.

Ako si vlastne futsalista dohaduje kontrakt či prestup. Máte agentov ako vo veľkom futbale?

Na Slovensku to funguje bez agentov, keďže v podstate celá liga je amatérska.

Dá sa u nás futsalom uživiť? Alebo máš Ty či spoluhráči aj iné aktivity, prácu?

Až do minuloročného nešťastia (smrť nášho zakladateľa, prezidenta a obrovského futsalového nadšenca Martina Grendára) bol náš klub profesionálny, s podmienkami porovnateľnými s väčšinou prvoligových futbalových tímov. Takmer celé mužstvo až na nejaké dve výnimky sa venovalo len futsalu. Hoci sa nám podarilo udržať klub pokope, podmienky sa trošku pomenili a dnes sa čoraz viac chalanov venuje aj práci. Samozrejme, stále sme tu, stále máme tie najvyššie ambície a stále chceme na Slovensku dominovať. Veľká vďaka patrí aj nášmu hlavnému sponzorovi spoločnosti Slov-matic.

Tajný tip pred 3-zápasom?

Tu si naozaj netrúfam tipovať, v tejto fáze budeme spokojní s každým jedným bodom a keď pobavíme divákom dobrým futsalom. :)

Martin Rejžek, hlavný tréner Slovmatic Bratislava

Martin, je na Ligu majstrov špeciálna príprava v tíme?

Ako aj pred Main roud, aj teraz ideme na 4 dňové sústredenie do Púchova, kde máme vytvorené dobré podmienky na trénovanie a regeneráciu. Tesne pred odchodom do Púchova sme odohrali zápas s aktuálnym víťazom a aj najväčším kandidátom na víťazstvo v tejto sezóne Futsal Capu Kairatom Almaty (Slovmatic prehral 2:8 pozn. red.). Ten sa bude v Bratislave pripravovať na svoju skupinu, ktorú odohrajú v maďarskom Gyori.

Ako si zháňate materiály o súperoch? Mate niečo ako skauta či "len" youtube?

Informácie zháňame ako sa dá, hlavne cez internet. Skauta nemáme, ale teraz nám zohnal tri zápasy Charkova Dodo Hanzel, "skaut" Pineroly.

Aktuálny stav kádra, môžu hrať všetci?

Zdravotný stav mužstva dnes nie je ideálny. Pár hráčov má menšie zdravotné problémy, ale verím, že do prvého zápasu sa dajú všetci zdravotne do poriadku a budeme môct nastúpiť v plnej sile. Trošku mrzí, že nám neodložili ligový zápas v Žiline.

Krátka analýza súperov očami trénera?

V tejto fáze turnaja už nie je slabé mužstvo. Všetky tri mužstvá sú aj v tejto sezóne na prvom mieste vo svojich ligách s veľkým náskokom. Prvý zápas - Charkov veľmi dobre pripravené mužstvo po taktickej aj fyzickej stránke, jeho hráči tvoria jadro ukrajinskej reprezentácie. Hrajú futsal "strojového" tipu. Čiže dookola opakujú svoje naučené šablóny. V druhom zápase nás čaká Benfica Lisabon, je to asi najväčší kandidát na postup.

Majú veľa hráčov z južnej Ameriky, veľmi rýchlych a samozrejme kvalitných po každej stránke. Posledný zápas odohráme so srbským Kragujevacom. Je to 4. mužstvo v európskom rankingu, vďaka tomu boli priamo nasadení do Elite round. O ňom máme najmenej informácii, lebo pred touto sezónou vymenili trénera a nový výrazne obmenil káder.

Váš tip pred turnajom, tajný sen?

Najviac sa nám podarilo v Elite Round dosiahnuť 3 body. Chceli by sme to minimálne zopakovať. Do každého zápasu pôjdeme s cieľom vyhrať, no sme si vedomí kvality našich súperov.