Main Content

Fajčenie a šport – kombinácia, ktorá dokáže zabíjať! (Rozhovor)

utorok, 27. október 2015 11:43 | Autor: Silvia Petrašková

Fajčenie a šport – kombinácia, ktorá dokáže zabíjať! (Rozhovor)
Fajčenie a šport – kombinácia, ktorá dokáže zabíjať! (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Holdovanie fajčeniu spojené s aktívnym športovaním veru nepatrí medzi najmúdrejšiu voľbu zdravého životného štýlu, no aj napriek tomu dnes túto zvrátenú formu športového adrenalínu preferuje čoraz viac a to najmä mladých ľudí.

Cigaretka na dva ťahy, krátka silná ako život...“ Text známej slovenskej piesne od ešte známejšieho interpreta patrí v poslednom období medzi skutočne populárny športový hit a to nielen u nás. Už v minulosti si ho zrejme vo veľkom pospevovali a chuti tabaku neodolali ani také známe mená športového sveta ako plavec Michael Phelps, kulturista Arnold Schwarzenegger, tenistka Anna Kourniková, či boxer Mike Tyson. Zoznam „príležitostných“ fajčiarov sa však vo veľkom rozrástol aj na zelených futbalových trávnikoch. Na ňom si svoje miesto našli napríklad Zinedine Zidane, Jack Wilshere, Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Mario Balotelli a ďalší.

O najvážnejších rizikách pri preferovaní takéhoto životného štýlu sme sa v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk porozprávali s profesionálnym futbalistom a zároveň konzultantom pre optimálne zdravie, výživu a osobnostný rozvoj – Martinom Chudým.

Najvážnejšiu hrozbu u športovca holdujúceho fajčeniu predstavuje riziko pľúcnych ochorení...

Športovcovi holdujúcemu fajčeniu určite neprispieva táto jeho závislosť ku zdraviu, pretože jeho pľúca sú vystavené viac ako 4 toxínom, z ktorých viac ako 50 spôsobuje rakovinu. Funkcia pľúc je tak veľmi narušená a pokiaľ sa jedná o mladých fajčiarov, narušujú si tým aj vývoj pľúc. Fajčenie je úzko prepojené s rakovinou pľúc a inými pľúcnymi a respiračnými ochoreniami.

Veľmi škodlivé účinky má fajčenie aj na kosti a kĺby...

Áno, je to pravda a príčin je hneď niekoľko. Cigaretový dym obsahuje obrovské a nadmerné množstvo tzv. voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky, tkanivá a dokonca DNA. Napríklad nikotín a voľné radikály zabíjajú tzv. osteoblasty, čo sú bunky vytvárajúce kosti. Voľné radikály tiež spôsobujú zápaly, ktoré stoja za mnohými ochoreniami súvisiacimi s kĺbmi a kosťami. Fajčenie tiež narušuje rovnováhu estrogénov, hormónov známych najmä pre ženy. Pečeň totiž musí produkovať viac enzýmov, ktoré ničia estrogén a to vedie k strate kostnej hmoty, keďže estrogény podporujú kostnú hmotu. Ďalej, fajčenie zvyšuje stresový hormón kortizol, čo vedie k rozkladu kostí. Podľa výskumov môže tiež fajčenie zamedziť funkcii ďalšieho hormónu – kalcitonínu, ktorý pomáha budovať kosti. Nie je náhoda, že fajčiari majú až dvakrát vyššie riziko zlomenín a silní fajčiari ešte vyššie.

Nikotín má veľkú schopnosť ovplyvňovať i reguláciu hmotnosti. Milovníci posilňovania by sa zrejme v tomto prípade mali mať poriadne na pozore. Ich snaha o nárast svalovej hmotnosti a rozvoj sily by mohla byť v takomto prípade vážne ohrozená...

Samozrejme, pretože toxíny, zápaly a spomalená regenerácia brzdia rast svalovej hmoty a rozvoj sily. Nakoniec niektorí ľudia sa snažia vďaka fajčeniu schudnúť, ale pokiaľ sa im to aj podarí, nie je to veľmi zdravý spôsob chudnutia. Tento spôsob však nemusí vôbec pomôcť, pretože existujú výskumy, podľa ktorých fajčiari konzumujú o viac ako vyše 500 kalórii denne. Okrem toho, tuk sa im ukladá prevažne na vnútorných orgánoch, kde predstavuje väčšie riziko.

Spomenuli sme niekoľko vážnych rizík, ktoré športovcovi pri takomto nezdravom životnom štýle hrozia. Tých následkov je zrejme omnoho viac, môžeš spomenúť ešte ďalšie príklady?

O škodlivosti fajčenia nemožno ani diskutovať. Zo všetkých rizikových faktorov je fajčenie štvrtá najčastejšia príčina ochorení. Polovica ľudí, ktorí fajčia pravidelne a dlhodobo, zomrú práve dôsledkom fajčenia. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že v roku 2020 zomrie 10 miliónov ľudí len dôsledkom fajčenia, ak nenastanú potrebné opatrenia. O to viac je šokujúce, že približne 1.3 miliardy ľudí sú fajčiari a v roku 2025 sa odhaduje nárast na 1.7 miliardy fajčiarov. Fajčenie je úzko prepojené nielen s rakovinou a pľúcnymi ochoreniami, ale aj so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Tiež môže spôsobiť kožné problémy a čo je pre športovca dôležité vedieť, spomaľuje regeneráciu a liečbu zranení a zároveň zvyšuje riziko zranení. Problém je napríklad obsah monooxidu uhličitého (CO) v cigaretách, ktorý viaže hemoglobín v krvi. Ten prenáša kyslík do svalov a iných tkanív, kde ho športovec nevyhnutne potrebuje vo zvýšenej miere počas výkonu. CO viaže hemoglobín efektívnejšie než kyslík, preto svaly nie sú schopné získať dostatok kyslíka a srdce musí pracovať tvrdšie. Nedostatok kyslíka vo svaloch vedie k vyššej hladine kyseliny mliečnej, z ktorej sa uvoľňujú vodíkové ióny a spôsobujú prekyslenie, pálenie svalov, rýchlejší nástup únavy a spomaľujú regeneráciu z výkonu. Okrem toho fajčenie zužuje krvné cievy, čo sťažuje srdcu ešte viac jeho funkciu. Ukazuje sa to napríklad tak, že fajčiari majú vyšší srdcový tep počas oddychu v porovnaní s nefajčiarmi.

Aj napriek vyššie uvedeným rizikám i profesionálni športovci svoje zdravie dokážu veľa ráz podceniť a lákavej cigarete i oni jednoducho nedokážu odolať, stávajú sa tak z nich tzv. príležitostní fajčiari. Môže mať v takomto prípade kombinácia tabaku, hoc len v minimálnom množstve a užívaní popri aktívnemu športovaniu vážnejšie riziká?

Je potrebné povedať, že existujú profesionálni športovci, ktorí pravidelne fajčia a napriek tomu podávajú vysoké výkony a ich kondícia je veľmi vysoká. Do veľkej miery sú ich schopnosti genetické, ale nemožno vylúčiť ani určité doteraz nezistené adaptácie, ktorými sa ich organizmus prispôsobuje zvýšenej záťaži spojenej s fajčením. Napriek tomu by bolo naivné predpokladať, že je to z dlhodobého hľadiska prospešné pre ich zdravie. Ľudský organizmus sa vždy adaptuje na vonkajšie podmienky a preto príležitostné fajčenie môže potenciálne zvýšiť určité obranné reakcie organizmu na stres spôsobený toxínmi. Či tento krátkodobý stres môže športovcovi pomôcť vo výkone by bolo potrebné vedecky preskúmať, aby som mohol podať konkrétnu odpoveď. Osobne si však nemyslím, že by sa športovci mali uberať týmto smerom a som zástanca nulového limitu pre fajčenie.

Svoj dôležitý faktor tu zrejme zohráva i psychika...

Pri nej to veľakrát začína. Mnohí ľudia ani nevedia prečo fajčia a zároveň nemajú dôvod s tým prestať. V tomto prípade nepomáhajú ani informácie na krabičkách, pretože ľudia nevidia, čo sa s ich telom a pľúcami deje a reálne si to nevedia ani predstaviť. Každopádne mnohí fajčiari s tým začali kvôli nejakým osobným problémom, vplyvom kamarátov, alebo kvôli zlému rodinnému zázemiu. Pravdepodobne to neplatí pre všetkých fajčiarov, ale ako aj iné drogy, aj cigarety ľudia často používajú ako krátkodobú nálepku svojich problémov. Avšak to nikam nevedie a je to začarovaný kruh. Naopak vyrovnaný a vnútorne šťastný človek hľadá potešenie v iných veciach, ktoré ho dlhodobo napĺňajú a robia šťastným. Každý človek si musí nájsť v tomto smere svoju cestu, ale športovci by mali byť príkladom pre mládež a svoje okolie a cigaretám by sa mali jednoducho vyhýbať.