Main Content

Fyzioterapeut Janči Sekereš: ,,Človek udrží na pleciach jednu tonu ako nič!“

pondelok, 7. september 2015 09:46 | Autor: Viktor Štefaňák

Fyzioterapeut Janči Sekereš: ,,Človek udrží na pleciach jednu tonu ako nič!“
Fyzioterapeut Janči Sekereš: ,,Človek udrží na pleciach jednu tonu ako nič!“ | zdroj: osobný archív

Sadli sme si s fyzioterapeutom Jánom „Jančim“ Sekerešom zo Slovenského silového inštitútu a opýtali sme sa ho na dôležité otázky ohľadom nášho zdravia a pohybu. Čo s nešťastným sedením či balančnými pomôckami alebo púšťať sa do silového tréningu? Tieto a ďalšie zaujímavosti nájdete v rozhovore nižšie.

Janči, ako je to s toľko populárnou pomôckou BOSU? Alebo všeobecne populárnymi balančnými pomôckami?

Osobne nie som úplne proti. Napríklad BOSU môže pomôcť pri rehabilitácii členku. Inak si myslím, že je to zbytočné. Keď vidím, ako trénujú napríklad basketbalisti či futbalisti na balančných pomôckach, pýtam sa sám seba? „Aj pri basketbale hráš a skáčeš z nestabilnej plochy?“ V prvom rade si treba uvedomiť, že my ľudia vykonávame každý pohyb na pevnej zemi. Preto by sme mali na nej trénovať a učiť sa nové cviky. Drep na fit lopte spraví každý. Naozaj. Je to len o tréningu a za dva dni ste tam. No pozor. Členky sú v úplne inej polohe ako pri klasickom drepe, takže s rehabilitáciou to veľa spoločné nemá.

Ty máš možno jeden z najsilnejších úchopov na Slovensku. V čom je výhoda silného úchopu?

Všetko je o sile. Veľa ľudí cvičí silu a chce ju nabrať. No podceňuje jedno z najzákladnejších pravidiel. Čím má človek silnejší úchop, tým má väčšiu silu. Navyše pomôcky na zlepšenie sily úchopu sú také malé, že ich v kľude viete držať v kancelárii, obývačke či aute. A popri robote jednoducho stláčate.

Väčšina ľudí ma sedavé zamestnanie. Kde vidíš tu najväčšie riziká?

Výskum v Británii sa zaoberal presne týmto a dospel k záveru, že ak sedíme viac ako 4 hodiny denne a sme po 30-tke, do 10 rokov nám hrozí úmrtie. To je naozaj veľmi závažné zistenie. Uvediem príklad klienta. Bol podriadený svojho šéfa, vášnivý cyklista, ročne robil viac ako 10 000 km. To znamená dobre vypracované sedacie svaly a stehná. A zrazu sa stal riaditeľ firmy, nemal čas na bicykel a pracoval viac ako 12-15 hodín denne. Do troch mesiacov, zo stáleho sedenia, mu totálne ochabli sedacie svaly, prepadnuté svaly a odkrvené vlákna a nastali aj problémy s bedrami.

Je aj „dobré“ sedenie, ktoré nám neškodí?

Nie. Každé sedenie je neprijateľné. Dokonca aj 30 minút pekného sedenia nám spôsobí tuhnutie chrbtových svalov. Čiže treba sa minimálne každých 30-40 minút postaviť, prejsť, poskákať si, zacvičiť si. Netreba sa hanbiť, napríklad pred kolegami, ale zapojiť aj ich ;)

Aká je situácia u mladých, puberťákov?

Čím ďalej viac ľudí sa hrbí. Vidím to na väčšine našich pacientov. Bežná vec je, že príde 17-ročná baba a má problém ako 30-ročná gymnastka. Všetko vďaka zlému držaniu tela. Nový fenomén sú posunuté stavce u 15-17 ročných puberťákov vďaka pozeraniu na veľké displeje mobilov pri písaní sms-iek, tzv. text neck. A pritom na opravu poškodenia treba minimálne 6000 správnych opakovaní. Pozor, nie iba opakovaní, ale dobrých.

Čo ťažké silové cvičenia ako mŕtvy ťah alebo drep? V poslednej dobe idú do popredia silové cvičenia ako základ rehabilitácie.

Mŕtvy ťah a drep je nácvik základných ľudských aktivít a pohybov. Áno, dá sa ublížiť. Ale na to je tam tréner. A tvoje ego takisto. Treba začať s malými váhami a postupne pridávať. To je tá rehabilitácia. Keď naložíme človeku hneď 100 kg za to, že váži 100 kg, môže si veľmi ublížiť. Fyzioterapia je o rozhýbaní a budovaní základnej sily potrebnej pre každodenné aktivity. No už rozvoj ďalšej sily je na každom jednom z nás. No často problém fyzioterapeutov je, že im dáte činku do ruky a oni nevedia čo s tým. Napríklad aj na škole či v praxi som videl mnoho doktorov a profesorov, ktorí vôbec NEBOLI VO FORME. To sú zlé veci.

Ale to musí byť obrovský nápor na chrbticu byť obézny.

Najspodnejšie stavce chrbtice znesú až 800 kg zaťaženia, ak je telo vo vertikálnej polohe, vrchné okolo niekoľko stoviek. Čiže ak si trénovaný, tak tonu odnesieš ako nič. No pri mŕtvom ťahu sa predkláňaš a preto je veľmi dôležitá technika. Nikto ti nedáva hneď na úvod dvíhať 100 kg. Musíš najskôr zvládnuť päť cvikov, aby si vôbec mŕtvy ťah mohol robiť. Detto drep, to je kráľovský cvik, vrchol pohybového reťazca. No odporúčam každému, aj pokročilému, aby si na začiatku zaplatil trénera aspoň na 4-5 hodín, aby s ním vypiloval techniku.

Ako spoznať kvalitného trénera či fyzioterapeuta?

Dnešná trénerská kultúra je už o inom ako byť len obrovský a nabúchaný. Dnes je to obrovská veda, stále viac a viac poznatkov. Čím viac vieš, tým vieš vlastne menej. Tréner sa musí neustále vzdelávať a posúvať dopredu. Veľa trénerov nevie, čo je zdravé anatomické postavenie tela. To je prúser. Veď ten obrázok vidno takmer v každej ambulancii u doktora, v každej knižke.

A čo strava?

Riešim aj to. Ale u nás v gyme sme odborníci každý na niečo iné. Takže úplne sa do konzultácii nepúšťam, posúvam to na kolegov. Ja robím tréningy a fyzio. Ale samozrejme viem poradiť, študujem si stravu. Osobne jem málo sacharidov, žiadny lepok akákoľvek múka, obilniny či pečivo). Manželka sa tomu takisto venuje veľmi veľa, takže aj tam sa inšpirujem. Paradox. Aký je najväčší zdroj vitamínu C u Slovákov? Predsa zemiaky. Zjeme ich toľko, že štatisticky sú najväčším zdrojom. Čiže žiadna kapusta či ovocie.

Čoraz viac populárna čiastočná hladovka alebo tzv. intermittent fasting?

Mužský hormonálny popíšeš za hodinku, ženský za 22! Tam je to veľmi náročné, hormóny sa tam miešajú, menštruácia a materstvo do toho vstupujú taktiež. Preto sa ženám veľmi hladovať neodporúča. Síce schudnú, ale môže sa im narušiť hormonálna sústava. Detto aj u mužov. Ale musím povedať, že je to také komplikované, že do detailov nejdem. To nechám na kolegov. Ja riešim najmä fyzio a rehabku.