Main Content

Wenger po Čechovom príchode: Je to hráč, ktorého dlhodobo uznávam!

pondelok, 29. jún 2015 20:05 | Autor: TASR

Wenger po Čechovom príchode: Je to hráč, ktorého dlhodobo uznávam!
Wenger po Čechovom príchode: Je to hráč, ktorého dlhodobo uznávam! | zdroj: © TASR

Londýn 29. júna (TASR) - Skúsený český futbalový brankár Petr Čech po 11 sezónach opúšťa FC Chelsea. V pondelok definitívne prestúpil do tímu mestského rivala Arsenal Londýn, s ktorým podpísal dlhodobý kontrakt.

Arsenal podľa britských médií zaplatil za 33-ročného hráča približne 11 miliónov eur. Informovala agentúra AP.

Čech sa niekoľkokrát vyjadril, že túži prestúpiť do mužstva, v ktorom bude pravidelne chytať. V Chelsea ho z postu brankárskej jednotky vytlačil Belgičan Thibaut Courtois, ktorý svojho súpera pustil do bránky len na 16 zápasov. V Arsenale sa Čech stretne s krajanom a reprezentačným kolegom Tomášom Rosickým.

"Petr Čech je hráč, ktorého dlhodobo uznávam a som veľmi rád, že sme ho získali. Vo viacerých sezónach dokázal, že patrí k najlepším brankárom na svete a bude pre nás veľkou posilou," povedal francúzsky tréner Arsenalu Arsene Wenger.

V drese Chelsea nastúpil Petr Čech na viac ako 400 zápasov a vybojoval štyri tituly v Premier League, rovnaký počet má aj triumfov v FA Cupe, trikrát sa tešil z Ligového pohára, raz z trofeje v Lige majstrov a raz v Európskej lige. Drží aj klubový rekord v počte vychytaných zápasov bez inkasovaného gólu, ktorých má na konte 228.

O miesto jednotky sa v drese "The Gunners" pobije s Poliakom Wojciechom Szczesnym a Kolumbijčanom Davidom Ospinom. "Som veľmi šťastný, že som sa stal hráčom Arsenalu a už sa neviem dočkať začiatku prípravy. Mám takú istú motiváciu a hlad po úspechoch ako na začiatku kariéry. Milujem výzvy a teším sa na pôsobenie s kvalitnými hráčmi, akí sú v Arsenale," povedal Čech. "Keď ma Arsene Wenger oslovil, či sa nechcem stať hráčom Arsenalu, tak som vôbec neváhal," dodal český reprezentant.

Vo svojej prvej sezóne za Chelsea stanovil Čech rekordy Premier League v počte minút bez inkasovaného gólu (1024) a vychytal aj 24 duelov s čistým kontom. V roku 2012 bol hrdinom Chelsea, keď vo finále Ligy majstrov vychytal v rozstrele Bayern Mníchov. Arjenovi Robbenovi chytil jedenástku už v predĺžení a ďalšie dve zneškodnil v rosztrele. Zaslúžil sa tak o prvú európsku trofej "The Blues."

Aj napriek tomu, že v poslednej sezóne, v ktorej Chelsea získala prvý titul od roku 2010, dostával málo šancí, klub zo Stamford Bridge bude na neho spomínať v dobrom. "FC Chelsea ďakuje Petrovi za jeho skvelé služby počas 11 sezón. Zaslúžil sa o veľa úspechov nášho klubu," uvádza sa v stanovisku Chelsea. Do Chelsea prišiel Čech v roku 2004 z francúzskeho Rennes. Debut v drese Arsenalu môže absolvovať 2. augusta v zápase Community Shield paradoxne práve proti Chelsea.