Main Content

Skúsení i mladí, strelci i pracanti. Tvoriaca sa nominácia na šampionát prísľubom

štvrtok, 16. apríl 2015 16:56 | Autor: Jakub Mihálik

Skúsení i mladí, strelci i pracanti. Tvoriaca sa nominácia na šampionát prísľubom
Skúsení i mladí, strelci i pracanti. Tvoriaca sa nominácia na šampionát prísľubom | zdroj: © TASR

Do šampionátu v Českej republike ostávajú dva týždne. Poďme sa pozrieť bližšie na tvoriacu sa nomináciu.

Hoci do hokejového šampionátu v Prahe a Ostrave ostávajú ešte dva týždne, väčšina reprezentácií má gro svojich turnajových nominácií hotové. Aj český kouč slovenského mužstva, Vladimír Vujtek, tak už teraz môže všetko svoje úsilie venovať k príprave tých hráčov, ktorí budú reprezentovať. 

Nie je vôbec prekvapením, že tento rok je z pohľadu skladania nominácie iný. Hrá sa v susednom Česku, v blízkej Ostrave, navyše v neolympijskom roku. Preto nemá Vujtek problém so skladaním nominácie, ako po minulé roky. Veľmi dobre si pamätáme, že minulý rok by z počtu ospravedlnených hráčov na turnaj v Bielorusku vystaval celý jeden tím. A pomerne kvalitný. Dnes sa do reprezentácie tlačia všetci. Aj preto chodia na zrazy skôr, ako musia. Aj preto ešte stále máme dosť široký káder, plný, v podstate, podobne kvalitných hráčov.

V čom tento rok nie je odlišný je, že opäť našej zostave robí problém pozícia centra. A nielen, kvôli tomu, že Mišo Handzuš na šampionát nejde (hoci si stále, aj po tom, čo sme videli v extralige, myslím, že na vhadzovaniach, presilovkách i oslabeniach, nemá v našom tíme konkurenciu). Veľmi sa už ani nemôžeme čudovať, pretože náš hokej podobných už roky neprodukuje. Ak niekto v súčasnosti plní úlohu centra, tak je to poväčšine statný chlap, ktorý dokáže brániť. Bohužiaľ, svet nám aj v tomto ohľade trochu uteká, pretože moderný center súčasnosti je okrem svojej fyzickej vyspelosti aj výrazne tvorivý a dostatočne produktívny. Stačí sa pozrieť na štatistiky NHL, v ktorých centri roky dominujú (tohtoročná výnimka potvrdzuje pravidlo). V našom hokeji také typy nemáme. 

Tento nedostatok sa snažíme lepiť aspoň tým, že na centrov prerábame hráčov, ktorých fotka by v hokejovom šlabikári figurovala pri pozícii krídla. Pre trénera sú obrovsky cenní, preto nečudo, že predšampionátová zostava nimi doslova hýri. Tomáša Kopeckého tréner Vujtek preradil na centra ešte skôr ako vôbec prišiel. Podobné varianty sa dajú skúsiť aj Rewayom, Haščákom, Surovým, či Daňom. Keď musíš, tak musíš. 
Kde problém rozhodne nemáme, je pozícia spomínaných krídel. NHL, ale aj európske súťaže, nám ich ponúkajú priehrštie. Mladých, aj  skúsených, rýchlych, typu Bartovič, i tvorivých ako Sýkora. Zaradením zámorských posíl Gáboríka, Pánika, ale aj Daňa (áno, verím, že Springfield nepostúpi) k tým európskym oporám ako Nagy, či mladík Reway, bude znamenať, že sa na šampionáte budeme môcť spoľahnúť na vyššiu ofenzívnu silu ako v predchádzajúcich rokoch. 

Popri spomínanom Daňovi je posledným otáznikom na najbližšie dni Zdeno Chára. Hoci sa dlhodobo hovorí, že na európskom klzisku je (ne)stárnuci Chára o čosi menej dominantný, jeho šampionátová účasť by znamenala najmä psychickú vzpruhu, veď líder a hviezda jeho rozmerov býva tým faktorom, ktorý rozdeľuje tímy na úspešné a neúspešné. Navyše, aj nedávne zápasy proti Česku ukázali, že obrana, hoci individuálne kvalitná, potrebuje usmerniť. Aj bez neho však obrana ponúka dostatočnú stabilitu. Meszároš, Sersen, Baranka, Graňák, či v posledných rokoch Ďaloga, sú hráčmi, na ktorých slovenská reprezentácia stavia už roky.

Je výborné, že Vladimír Vujtek dáva v príprave šancu mnohým mladíkom. Omladzovanie reprezentácie je nutnosťou, preto hráči ako Cehlárik, Čerešňák, Reway, či Jaroš, a fakt, že dokážu držať úroveň medzinárodného seniorského hokeja, sú dobrou správou. V minulých rokoch tréner Vujtek vytiahol vždy aspoň jedného mladíka, ktorý sa ukázal ako veľký prísľub pre našu reprezentáciu. Pred rokom to bol Reway, pred ním Daňo, k striebru 2012 výrazne pomohol Hudáček. Tento rok je kandidátov na podobnú pozíciu ešte viac a napríklad taký Jaroš, na základe svojej výkonnosit, pokojne môže preniknúť až do šampionátovej nominácie a ešte zvyšiť svoje draftové šance.

Ak v obrane a útoku ešte sú nejaké otázniky, hoci, nech ich vyriešenie dopadne akokoľvek, kvalita ostane približne rovnaká, v bráne je situácia iná. Istou dvojicou pre šampionát je Ján Laco a starší z bratov Hudáčkovcov, Július. Nielen, že majú za sebou vydarené sezóny, Vujtek im bezvýhradne dôveruje, čo vie byť pre brankárov veľká vzpruha. Ján Laco, zrejme v pozícii jasnej jednotky, na minulých šampionátoch ukázal, že v jeho osobe máme brankársku istotu. 

Už teraz, bez ohľadu na to, ako dopadne 1. kolo play off NHL, je jasné, že v Ostrave budeme disponovať vyváženým mužstvom. Súčasný hokej vyžaduje, aby všetky štyri formácie držali približne rovnakú kvalitu. Široký káder, ktorým momentálne tréner Vujtek disponuje, tento predpoklad spĺňa. A to, bohužiaľ, po minulé roky nebolo pravidlom. Slovenský tím bude disponovať kvalitnými strelcami, tvorivými technikmi, statnými obrancami i spoľahlivými brankármi. Bude disponovať skúsenými pardálmi i hladnými mladíkmi. Hviezdnymi hráčmi zo Zámoria i v Európe etablovanými stálicami. Už len, aby tvorili naozajstný tím. Už len, aby bol úspešný.

Ako by mohla vyzerať naša nominácia na MS v Česku?


Brankári
Hudáček, Laco, Konrád
Obrancovia
Chára – Meszároš
Ďaloga – Sersen
Baranka – Graňák
Jaroš – Podhradský
Útočníci
Gáborík - Kopecký - Nagy
Daňo - Viedenský - Pánik
Reway - Surový - Miklík
Haščák - Šťastný - Bartovič
Hudáček