Main Content

Vo štvrtok úvodné štvrťfinálové boje o účasť UEFA 2010/2011

streda, 6. apríl 2011 12:00 | Autor: TASR

Vo štvrtok 7. apríla sa začnú úvodné štvrťfinálové boje o účasť medzi najlepšou štvoricou druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže Európskej ligy UEFA 2010/2011.

V súťaži figuruje ešte trojica portugalských tímov, dve holandské mužstvá, po jednom klube "dodali" Španieli, Rusi a Ukrajinci. Slovenský futbal nemá v tejto fáze EL už žiadne zastúpenie.

V Lisabone repríza finále Pohára európskych majstrov zo sezóny 1987/1988

Vo finále predchodcu Ligy majstrov sa v Stuttgarte medzi PSV Eindhoven a Benficou Lisabon zrodila bezgólová remíza, v penaltovej lotérií mali viac šťastia Holanďania. Celkovo sa tieto dva kluby stretli päťkrát a historická tabuľka informuje o bilancii 1 - 3 - 1. Bývalý holandský reprezentant a súčasný skaut PSV Berry van Arele sa v spomienkach vrátil k vzájomnému duelu z roku 1988: "Bola to nádherná a unikátna skúsenosť, na ktorú nikto z vtedajšieho kádra PSV nezabudne. V tej sezóne sme získali domáci titul, zvíťazili sme v Holandskom pohári a niektorí aj na majstrovstvách Európy. Čo viac by ste si mohli priať? Finálový duel s Benficou nebol obzvlášť kvalitný, ale na druhej strane veľmi vyrovnaný. Naše vtedajšie a súčasné mužstvo sa ťažko porovnáva, no som presvedčený, že je dostatočne kvalitné na to, aby dokázalo postúpiť do ďalšej fázy." Benfice bude pravdepodobne až do konca sezóny chýbať 34-ročný veterán Nuno Gomes, ktorý si poranil väzy v kolene.

Portskí draci na víťaznej vlne


Futbalisti FC Porto dokázali pod taktovkou 33-ročného Andrého Villasa Boasa zvíťaziť v 23 z 25 tohtosezónnych ligových duelov, okrem toho majú na svojom konte dve remízy. K pohode domácich prispelo okrem zisku národného titulu nedeľňajšie víťazstvo 2:1 nad odvekým rivalom Sportingom. V EL sa Boasovo mužstvo doteraz prezentovalo bilanciou 10 triumfov, jedna remíza a jedna prehra. Pochváliť sa môžu aj 26 gólmi v sieti súperov. Vo štvrtok sa Porto stretne s jesenným súperom MŠK Žilina v F-skupine Ligy majstrov 2010/2011 - moskovským Spartakom. "Prišli na štadión svojho najväčšieho súpera, zvíťazili a získali majstrovský primát. To mužstvo nemá takmer žiadnu slabinu," nechal sa počuť tréner Moskovčanov Valerij Karpin.

"Žltá ponorka" o pokračovanie série

Španielsky FC Villarreal má v aktuálnej sezóne v Európe stopercentnú domácu bilanciu, v tejto fazóne bude chcieť pokračovať aj v meraní síl s holandským šampiónom FC Twente. "Uvedomujeme si, že na pôde ktoréhokoľvek mužstva môžeme dúfať vo víťazstvo a doma sme veľmi silní. Bude to otvorený dvojzápas, pretože obe mužstvá majú ambíciu postúpiť do ďalšej fázy," uviedol gólman Villarrealu Diego López. Ťahúňom "žltej ponorky" by mal byť najlepší kanonier súťaže Giuseppe Rossi s ôsmimi gólmi.

Kati FC Liverpool s úmyslom prerušiť negatívnu ukrajinskú sériu

Sporting Braga si miestenku vo štvrťfinále Európskej ligy vybojoval elimináciou topfavorita turnaja FC Liverpool. V ďalšej fáze play-off ho čaká Dinamo Kyjev, ktoré dokázalo vyradiť taktiež ambiciózny Manchester City. Ťahúňom Dinama je jeden z najlepších kanonierov európskych pohárov Andrij Ševčenko, vo štvrtok ale bude Ukrajincom chýbať srbský záložník Miloš Ninkovič. Zaujímavosťou je, že Braga sa v prebiehajúcej sezóne už dvakrát stretla s ukrajinským súperom, v skupinovej fáze Ligy majstrov nastúpila proti Šachťoru Doneck, v oboch prípadoch ale ťahala za kratší koniec. "V Lige majstrov sa nám celkom darilo a chceme v nastúpenom trende pokračovať aj v Európskej lige. Naším cieľom je potešiť Portugalsko," povedal klubový riaditeľ Fernando Couto.

Program štvrtkových úvodných duelov štvrťfinále Európskej ligy UEFA 2010/2011 (všetky stretnutia majú výkop o 21.05 h):

FC Porto (Portug.) - Spartak Moskva (Rus.), rozhoduje: Serge Gumienny (Belg.)
Benfica Lisabon (Portug.) - PSV Eindhoven (Hol.), rozhoduje: Paolo Tagliavento (Tal.)
FC Villarreal (Šp.) - FC Twente (Hol.), rozhoduje: Aleksej Nikolajev (Rus.)
Sporting Braga (Portug.) - Dinamo Kyjev (Ukr.), rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.).

SITA, Reuters
© WEBNOVINY