Main Content

Volejbal: Masný a Pencová najlepšími v roku 2014

štvrtok, 29. január 2015 15:05 | Autor: TASR

Bratislava 29. januára (TASR) - Michal Masný a Jaroslava Pencová sa stali víťazmi 21. ročníka ankety Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Volejbalista roka 2014. Skúsený nahrávač a kapitán slovenskej reprezentácie sa na trón vrátil po piatich rokoch a získal trofej celkovo tretíkrát. Predtým v ankete volejbalových trénerov, funkcionárov a novinárov triumfoval v rokoch 2008 a 2009. Blokárka Pencová si zopakovala svoj triumf z minulého roka a prvenstvo v ankete získala druhýkrát v kariére.

V kategórii kolektív roka vyhrala slovenská reprezentácia mužov, medzi trénermi dominovali kormidelníci národných tímov. Trénerom roka v mužskej zložke sa stal taliansky lodivod národného výberu mužov Flavio Gulinelli, v ženskej zložke získal ocenenie tréner reprezentácie žien Marek Rojko. V ankete o najlepšieho rozhodcu roka vyhral aj v jej treťom ročníku Juraj Mokrý.

Premiérovo dekorovali aj najlepšie dvojice roka v plážovom volejbale. Na základe dosiahnutých bodov v roku 2014 sa víťazkami stali Natália Dubovcová s Dominikou Nestarcovou a v mužskej kategórii triumfovali Igor Horváth s Matejom Hukelom.

Michal Masný zažil v roku 2014 úspechy na reprezentačnej aj klubovej úrovni. V máji doviedol Slovensko na piate majstrovstvá Európy za sebou a ôsme celkovo, keď patril k ústredným postavám výberu trénera Gulinelliho na dvoch kvalifikačných turnajoch v Poprade a v Grécku. Slováci vyhrali skupinu a kvalifikovali sa priamo na európsky šampionát, ktorý sa v októbri 2015 uskutoční v Bulharsku a v Taliansku. Na klubovej úrovni získal 35-ročný nahrávač popredného poľského klubu Jastrzebski Wegiel dva bronzy. Jeden v Lige majstrov a druhý v poľskej najvyššej súťaži Plus Liga. S tromi triumfami v ankete Volejbalista roka sa Masný vyrovnal Andrejovi Kravárikovi, ktorý zvíťazil v rokoch 1994, 2000 a 2001.

Pencová sa v roku 2014 tešila vo svojej prvej legionárskej sezóne z titulu v nemeckej bundeslige. Blokárka SC Drážďany pomohla svojmu klubu k úspechu aj na európskej scéne, keď doviedla svoj tím do semifinále druhej najprestížnejšej pohárovej súťaže CEV Cup. Dvadsaťštyriročná rodáčka z Bratislavy sa predstavila v reprezentačnom drese aj napriek tomu, že ju limitovalo zranenie členka, ktoré si spôsobila ešte v závere roka 2013, a nastupovala so sebazaprením. Na januárovom kvalifikačnom turnaji o postup na majstrovstvá sveta v bulharskom Samokove ešte nehrala, ale v máji štartovala na prvom z dvoch turnajov kvalifikácie majstrovstiev Európy 2015 vo Viedni, z druhého turnaja v rumunskom Piatra Neamt ju vyradilo zranenie. Slovenky obsadili v 2. kole kvalifikácie ME 2. miesto a o účasť na ME 2015, ktoré sa uskutočnia v Belgicku a v Holandsku, budú bojovať tento rok v baráži s Azerbajdžanom. Pencová sa po Adriane Farkašovej-Marčekovej, Monike Smákovej a Alici Székelyovej stala štvrtou viacnásobnou víťazkou ankety.

Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová zažili prelomový rok 2014. Najlepší slovenský beachvolejbalový pár sa premiérovo prebojoval do semifinále na okruhu Svetovej série a získal dva bronzy na Grand Slamoch. Ten prvý v nórskom Stavangeri a druhý v kalifornskom Long Beach. Dubovcová s Nestarcovou sa tak postarali o najväčšie úspechy v histórii slovenského plážového volejbalu. Tretí bronz pridali na turnaji CEV Masters vo švajčiarskom Biel/Bienne, okrem toho obhájili v Košiciach zlato na majstrovstvách SR a získali spoločne rekordný piaty titul. Na majstrovstvách Európy v talianskom Cagliari skončili deviate.

Igor Horváth a Matej Hukel sa stali suverénnymi víťazmi záverečného turnaja majstrovstiev Slovenska v košickom Beach Clube. Na turnaji nestratili ani set a zaslúžene získali po roku 2012 druhý spoločný majstrovský titul. Pre Horvátha to bolo už tretie zlato, v roku 2010 sa tešil po boku Michala Kollára. V rebríčku majstrovských titulov sa Horváth s tromi zlatými medailami zaradil k Michalovi Litvovi a Marekovi Kardošovi. Viac triumfov majú len Richard Nemec a Peter Varga (obaja 6) a Vladimír Procházka (5). Horváth s Hukelom v roku 2014 zbierali body najmä na turnajoch rakúskej série. V rámci majstrovstiev Slovenska odohrali len jeden turnaj v Žiline, kde vyhrali. Najväčším úspechom v sezóne bol turnaj CEV vo Vaduze, kde sa dostali cez kvalifikáciu do hlavnej súťaže.

21. ročník ankety SVF - Volejbalista roka 2014:

muži:

1. Michal Masný (Jastrzebski Wegiel/Poľ.) 199 bodov, 2. Emanuel Kohút (Copra Piacenza/Tal.) 172, 3. Milan Bencz (Revivre Miláno/Tal.) 103, 4. Martin Nemec (Energy T.I. Diatec Trentino/Tal.) 82, 5. Tomáš Kmeť (Berlin Recycling Volleys/Nem.) 79, 6. Matej Paták (Beauvais Oise/Fr.) 62, 7. František Ogurčák (Indykpol AZS Olsztyn/Poľ.) 22, 8. Peter Michalovič (Sieco Service Ortona/Tal.) 17, 9. Ľuboš Kostoláni (TV Ingersoll Bühl/Nem.) 16, 9. Martin Sopko st. (VK MIRAD PU Prešov) 16

ženy:

1. Jaroslava Pencová (Dresdner SC/Nem.) 161, 2. Miroslava Kuciaková (VK Slávia EU Bratislava) 124, 3. Dominika Valachová (Ladies in Black Aachen/Nem.) 114, 4. Monika Smáková (VK Spišská Nová Ves) 31, 5. Tatiana Crkoňová (Ladies in Black Aachen/Nem.) 30, 6. Katarína Dudová (TJ Sokol Frýdek-Místek/ČR) 29, 7. Ivana Bramborová (Olympiacos Pireus/Gr.) 24, 8. Monika Stankovianska (Quimper Volley 29/Fr.) 24, 9. Barbora Koseková (VK Slávia EU Bratislava) 21, 10. Zuzana Písečná (COP Nitra) 16

kolektív roka:

1. Reprezentácia mužov SR 118, 2. ŠK Chemes Humenné/Spišská Nová Ves 104, 3. VK Doprastav Bratislava/BVK 32

tréneri roka:

mužská zložka: 1. Flavio Gulinelli (reprezentácia mužov/Galatasaray Istanbul) 71, 2. Richard Vlkolinský (ŠK Chemes Humenné/Spišská Nová Ves) 48, 3. Ľuboslav Šalata (VK MIRAD PU Prešov) 28

ženská zložka: 1. Marek Rojko (reprezentácia žien/Ladies in Black Aachen) 82, 2. Martin Hančík (VK Slávia EU Bratislava) 44, 3. Tomáš Varga 27 (Doprastav Bratislava/BVK)

rozhodcovia:

1. Juraj Mokrý 53, 2. Dušan Hodoň 32, 3. Igor Schimpl 6

najlepší hráči na jednotlivých postoch:

muži:

nahrávač: Michal Masný, smečiar: Matej Paták, blokár: Emanuel Kohút, univerzál: Milan Bencz, libero: Matej Kubš

ženy:

nahrávačka: Monika Smáková, smečiarka: Miroslava Kuciaková, blokárka: Jaroslava Pencová, univerzálka: Monika Stankovianska, libero: Dominika Valachová

zostavy roka:

muži: Michal Masný, Matej Paták, František Ogurčák, Emanuel Kohút, Tomáš Kmeť, Milan Bencz, libero: Matej Kubš

ženy: Monika Smáková, Miroslava Kuciaková, Ivana Bramborová, Jaroslava Pencová, Tatiana Crkoňová, Monika Stankovianska, libero: Dominika Valachová

plážový volejbal:

muži: Igor Horváth, Matej Hukel

ženy: Natália Dubovcová, Dominika Nestarcová

Prehľad víťazov ankety SVF Volejbalista roka:

1994 - Andrej Kravárik a Monika Smáková

1995 - Richard Nemec a Katarína Rimovská

1996 - Richard Nemec a Adriana Marčeková

1997 - Richard Nemec a Adriana Marčeková

1998 - Richard Nemec a Slávka Homzová

1999 - Richard Nemec a Adriana Marčeková

2000 - Andrej Kravárik a Adriana Marčeková

2001 - Andrej Kravárik a Adriana Marčeková

2002 - Peter Diviš a Adriana Marčeková

2003 - Richard Nemec a Alica Székelyová

2004 - Jakub Joščák a Alica Székelyová

2005 - Tomáš Kmeť a Monika Smáková

2006 - František Ogurčák a Alica Székelyová

2007 - František Ogurčák a Petronela Biksadská

2008 - Michal Masný a Petronela Biksadská

2009 - Michal Masný a Monika Smáková

2010 - Martin Nemec a Monika Smáková

2011 – Tomáš Kmeť a Monika Smáková

2012 – Lukáš Diviš a Dominika Valachová

2013 - Emanuel Kohút a Jaroslava Pencová

2014 - Michal Masný a Jaroslava Pencová