Main Content

Rozhodujúci útok Slovana na play-off skončil fiaskom

sobota, 27. december 2014 10:00 | Autor: Filip Chudý

Rozhodujúci útok Slovana na play-off skončil fiaskom
Rozhodujúci útok Slovana na play-off skončil fiaskom | zdroj: © TASR

Hokejový Slovan Bratislava takto pred čosi vyše mesiacom dal verejne na známosť, že je pred ním rozhodujúca fáza sezóny. Veď zo série trinásť zápasov mal hrať až jedenásť doma, takže sa očakával jeho útok na play-off. Lenže namiesto toho prišlo výsledkové fiasko.

Komentár Filipa Chudého

Vráťme sa o trinásť zápasov Slovana v KHL späť. Mužstvo sa vrátilo z krátkeho tripu, naposledy v Rige síce nedalo gól, ale získalo aspoň bod. Nachádza sa na desiatom mieste tabuľky so stratou piatich bodov na play-off. Klub si uvedomuje, že do konca roka hrá doma až jedenásť zápasov, preto sa nahlas hovorí o tom, že prichádza preň rozhodujúca fáza sezóny. Všetko navyše zvýrazňuje fakt, že najbližším súperom je Jaroslavľ, ktorý je na poslednej postupovej priečke do vyraďovacej fázy. Ak Slovan vyhrá najbližší zápas, zníži stratu na dva body, ale hlavne sa môže psychicky nakopnúť na celú sériu zápasov, lenže s Lokomotivom prehráva 1:3, čo vlastne tiež naštartovalo sériu, lenže negatívnych výsledkov.

Dnes už vieme, že Slovan túto sériu zápasov, ktorá bola označená za rozhodujúcu v sezóne, nezvládol. Za týchto trinásť zápasov získal iba chudobných štrnásť bodov, čiže asi iba polovicu z toho v čo dúfal. Áno, strata na play-off je síce stále „iba“ päťbodová, lenže situácia je úplne iná, pre Slovan horšia. Kým pred mesiacom si mohol povedať, že oproti ostatným má minimálne zápas k dobru, teraz ich má najviac odohraných on. Soči, ktoré je momentálne na poslednej postupovej priečke, ich má dokonca až o tri menej, preto strata je vlastne viac ako päť bodov. Slovan odohrá síce ešte osemnásť zápasov, čo je takmer tretina základnej časti, lenže doma ich bude už iba sedem.

A čo je ešte horšie, výkony hráčov Slovana majú ďaleko od toho, aby mohli splniť sezónny cieľ, ktorým je play-off. Nie že by nevedeli podať dobrý výkon, pretože tie proti Astane, Ufe a hlavne Jokeritu boli dobré, lenže to je krátkodobá záležitosť. Príde totiž jeden negatívny moment a mužstvo sa úplne rozsype. Posledných 99 sekúnd proti Nižnekamsku bolo priam ukážkových. Slovan za necelé dve minúty porazilo mužstvo bez formy. Takto kolísavá výkonnosť nemôže stačiť na vybojovanie si miestenky do play-off a vôbec už nie hokejová hanba proti Petrohradu.

SKA má síce obrovský rozpočet, preto si môže dovoliť hokejové hviezdy, ale keby do Bratislavy poslalo dorastencov, aj tí by takto hrajúcich hráčov s orlom na hrudi bez problémov porazili. Žiaden kolektívny šport sa nedá hrať bez dôrazu v osobných súbojoch, bez rýchlosti a chuti vyhrať. Hráči Petrohradu boli priam neuveriteľne na korčuliach rýchlejší. Ukážkovou situáciou bol piaty gól, ktorý dali hostia v oslabení. Netík bol na vlastnej modrej čiare ešte pred Burdasovom, ale keď ten strieľal v prečíslení (!) dvoch na jedného gól, bol český útočník za ním dobrých desať metrov. Ak by hráči Petrohradu naozaj chceli, včera mohli vyhrať aj dvojciferným výsledkom, taký bol reálny rozdiel v kvalite.

A najhoršie na tom je to, že Slovan musí sezónu dohrať s tým čo má, pretože prestupový termín v KHL sa skončil. Jedinou nádejou na play-off je tak už iba súčasný káder, ktorý podáva kolísavé výkony, lenže také stačiť nebudú. Ak chcú hráči nášho jediného zástupcu v najlepšej hokejovej lige starého kontinentu splniť klubový cieľ, bude sa musieť stať asi zázrak, ale aj také sa občas dejú. No ak budú pokračovať v takýchto výkonoch aj na prvom novoročnom tripe (Záhreb, Minsk, Jaroslavľ, Podoľsk), už by im nepomohol ani ten zázrak. Iba veľmi rýchla mobilizácia síl môže napraviť pokazenú sezónu.