Main Content

Slovan sa musí pripraviť na koniec v KHL

streda, 10. december 2014 13:46 | Autor: Jakub Mihálik

Slovan sa musí pripraviť na koniec v KHL
Slovan sa musí pripraviť na koniec v KHL | zdroj: © TASR

Možno to fanúšikovia Slovana nebudú počuť radi, no treba sa s tým zmieriť. Ich obľúbený klub už možno nebude pôsobiť v najprestížnejšej európskej hokejovej súťaži. KHL totiž mení tvár a neruské kluby sú nechcené.

Keď po minulej sezóne zanikol ambiciózny projekt pražského hokejového Leva, hovorili sme si, že Slovanu sa to až tak netýka. Lev bol predsa len „umelý“ klub, bez histórie, fanúšikovskej základne a bez pevného miesta na hokejovej mape. Slovan je iný. Tradičný, úspešný, s veľkou podporou. No už vtedy nám mohol smutný zánik klubu, ktorý skončil až vo finále najprestížnejšej súťaže, čo – to naznačiť. Svojvôľa ruských investorov rozhoduje o bytí a nebytí a chcenie klubov neznamená nič.

V tejto sezóne prišla ďalšia nápoveda z Moskvy. Nové vedenie KHL totiž okamžite po nástupe vyhlásilo, že táto sezóna bude posledná aj pre chorvátsky Medveščak Záhreb. Tento klub ani nepotreboval finančné problémy. Nemal ani dlhy. Končí len tak. Lebo Moskva rozhodla.

Boli by sme naivní, ak by sme verili, že Slovan nebude v niektorej z vĺn, ktoré zrušia slovo „kontinentálna“ z názvu Kontinentálna hokejová liga. Ako povedal Boris Majerov, bývalý sovietsky hokejista, trend je nastavený jasne. Ruské vedenie súťaže sa chce zameriavať na ruské kluby, ruských hráčov a ruský trh. Už teraz má Slovan Bratislava finančné problémy, ktoré úzko súvisia so situáciou v Rusku. A bez podpory ruskej strany vo finančne náročnej súťaži dlho nevydrží.

Je prirodzené, že hokej len reflektuje spoločenskú situáciu na východ od našich hraníc. V Európe, hoci si to nechceme priznať, prepuká Studená vojna #2. Rusko, či už vďaka vyhroteným vzťahom so Západom, či vlastnej vôle, sa uzatvára do seba. Ruskí podnikatelia už kvôli embargám neinvestujú v Európskej únii tak výrazne, a tak im prirodzene záleží menej na tom, či je ich meno vidieť na dresoch „západniarskych“ tímov. Preto sa niet čomu čudovať, že neruské kluby boujú o prežitie. Čisto z domácich zdrojov Slovan KHL nemá dlhodobú šancu utiahnuť, aj keby ho v lige zrovna chceli. Nechcem maľovať čerta na stenu, no je možné, že Slovan v KHL onedlho skončí.

Otázka je, či je Slovanu účasť v súťaži, v ktorej je chudobným príbuzným, a v ktorej ho už (asi) nechcú, potrebná. Odpoveď na ňu si musí zvážiť vedenie. Je neodškriepiteľným faktom, že hokej v Bratislave z účasti v KHL profitoval. Slovan sa dlhodobo mohol pochváliť pravdepodobne najlepšou diváckou kulisou v súťaži. Mnohí ľudia Slovan považovali za slovenského zástupcu v najlepšej lige Európy. Mohli vidieť viacerých reprezentantov na domácom ľade, čo extraliga nemala šancu vyrovnať. Mnohí sponzori sa dostali do povedomia v zahraničí. Využitie našiel aj nový štadión, ktorý by v extraligovom prostredí zíval pravdepodobne prázdnotou. Navyše, slovenský klubový hokej mohol aspoň čiastočne držať krok so zahraničím. Pôsobenie v KHL malo určite viac pozitív ako negatív, hoci aj tie existovali a existujú a KHL v tomto smere nenaplnila niektoré očakávania, ktoré sme od pôsobenia Slovanu mali. Naši mladíci v ňom nenapredovali, keďže v defenzívne zameranom tíme hrali zväčša defenzívne úlohy a z neustáleho bránenia štvrtej formácie sa ešte žiaden nový Gretzky nezrodil. Slovan sa nestal vytúženou oporou reprezentácie, pretože na turnajoch mimo MS, či OH, často jeho hráči chýbali a na veľkých turnajoch základ tvorili aj tak iní hráči. Dalo by sa pokračovať, ale haniť KHL možno budeme inokedy.

Minulým časom, ktorý som v predošlých vetách použil, nechcem rekapitulovať pôsobenie Slovana v KHL, pretože to sa ešte nekončí. Klub sa však musí pripraviť na všetky scenáre, pretože názory ruského vedenia sú premenlivé ako nálada tehotnej ženy.

Klub musí zistiť, čo ďalej. Slovan je totiž priveľká organizácia na to, aby zo dňa na deň ostala bez súťaže. Domáca extraliga ambíciam Slovana nestačí, navyše mnohé kluby by pravdepodobne neboli za jeho návrat. Česká extraliga momentálne o spojení neuvažuje. A tak čaká Slovan a jeho hokejových priaznivcov nejasná budúcnosť.

Slovan je klub s dlhoročnou tradíciou, ktorý, či už ho máte radi, alebo nie, má v zahraničí cveng. Má širokú fanúšikovskú základňu a vyspelé hokejové prostredie (spôsob získania teraz nebudeme riešiť). Preto by bolo hriechom nechať ho napospas nevyspytateľným ruskýcom funkcionárom. Slovan sa musí pripraviť.