Main Content

ZJ. LYŽOVANIE-SP: Vonnová obhájila aj glóbus v zjazde

sobota, 5. marec 2011 13:30 | Autor: TASR

Víťazkou sobotňajšieho zjazdu žien v talianskom Tarvisiu sa stala Švédka Anja Pärsonová. Už 29-ročná severanka sa na najvyššiu pozíciu v pretekoch Svetového pohára vrátila po vyše 13 mesiacoch, keď v januári 2010 triumfovala v superkombinácii vo St. Moritzi.

Veľký dôvod na úsmev však mala v Tarvisiu rovnako ako v piatok druhá Lindsey Vonnová. Po zisku malého glóbusu za superkombináciu sa 26-ročná všestranná Američanka stala sezónnou premiantkou aj v zjazde, kde má pred finálovými pretekmi vo švajčiarskom Lenzerheide na čele už nedostižný náskok 143 bodov pred Nemkou Mariou Rieschovou. Tej nevyšlo zjazdárskej predstavenie v Tarvisiu podľa predstáv a konečná 6. priečka ju prakticky obrala o možnosť zisku malého glóbusu. V súboji o veľký glóbus v súčte všetkých disciplín Svetového pohára je však Rieschová naďalej na čele, hoci jej náskok pred Vonnovou sa zmenšuje zo dňa na deň. Aktuálne má Nemka pred Američankou k dobru 136 bodov.

Vonnová naďalej potvrdzuje pozíciou kráľovnej rýchlostných disciplín v alpskom lyžovaní. Aktuálny glóbus v zjazde je už štvrtý v rade v tejto najrýchlejšej disciplíne a v súčte s ostatnými malými glóbusmi ôsmy v jej kariére. Okrem toho má na konte aj tri veľké glóbusy za celkový triumf vo Svetovom pohári z ostatných troch sezón. "Teším sa veľmi. Zjazd je disciplína, ktorú mám najradšej, lebo milujem rýchlosť. Dnes som urobila niekoľko chybičiek najmä v strednej časti trate, ale aj tak som bola dostatočne rýchla. Verím, že som ešte nepovedala posledné slovo a získam v tejto sezóne aj glóbus za super G,“ komentoval Lindsey Vonnová pre ORF.

Tretiu priečku za Pärsonovou a Vonnovou si v sobotu na Artico Di Prampero vTarvisiu vyjazdila úradujúca majsterka sveta Rakúšanka Elisabeth Görglová. Pre víťaznú Pärsonovú je to v súčte celej kariéry už 42. triumf v pretekoch Svetového pohára, čo ju radí v tomto smere v historickej tabuľke na 4. miesto. Na čele rebríčka je Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová (62 triumfov) pred Švajčiarkou Vreni Schneiderovou (55) a Rakúšankou Renate Götschlovou (46).

Výsledky:

Zjazd žien: 1. Anja Pärsonová (Švéd.) 1:26,91 min, 2. Lindsey Vonnová (USA) +0,73, 3. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,17, 4. Tina Mazeová (Slovin.) +1,23, 5. Ingrid Jacquemodová (Fr.) +1,29, 6. Maria Rieschová (Nem.) +1,31, 7. Elena Fanchiniová (Tal.) +1,39, 8. Marianne Abderhaldenová (Švaj.) +1,65, 9. Britt Janyková (Kan.) +1,74, 10. Julia Mancusová (USA) +1,84.

Poradie v hodnotení zjazdu (po 7 z 8 pretekov): 1. Lindsey Vonnová (USA) 600 bodov - istý malý glóbus, 2. Maria Rieschová (Nem.) 457, 3. Elisabeth Görglová (Rak.) 273, 4. Julia Mancusová (USA) 267, 5. Anja Pärsonová (Švéd.) 263, 6. Anna Fenningerová (Rak.) 228.

© WEBNOVINY