Main Content

Basketbal: Kováčik po žrebe ME: "Veľa napovie úvodný zápas so Švédskom"-SÚHRN

sobota, 29. november 2014 21:05 | Autor: TASR

Budapešť 29. novembra (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky sa na ME 2015 v Maďarsku a Rumunsku (11.-28. júna) predstavia v D-skupine v Šoproni spoločne s obhajkyňami titulu zo Španielska. Ďalšími súperkami zvereniek trénera Maroša Kováčika budú domáce Maďarky, Litva a Švédsko. Rozhodol o tom sobotňajší žreb v budapeštianskom hoteli Marriott.

Slovenky nasadili do druhého koša rovnako ako Bielorusky, Češky a Chorvátky. Pri žrebovaní však prišlo k faux paus, keď na lístku sa ako štvrtá v poradí namiesto Slovenska objavila Ukrajina, následne prišlo k menšej prestávke a ku korekcii. Slovenské basketbalistky sa predstavia na kontinentálnom šampionáte štvrtýkrát za sebou. Na ME 2009 v Lotyšsku pod vedením americkej trénerky Dany "Pokey" Chatmanovej obsadili 8. miesto a iba tesne im ušiel postup do semifinále. Na ME 2011 v Poľsku skončili už v základnej skupine, vlani vo Francúzsku ich klasifikovali na 11. priečke.

Slovenské družstvo odštartuje svoje vystúpenie v Šoproni 11. júna duelom proti Švédsku. Do osemfinálovej fázy, ktorá sa bude hrať v Debrecíne a Győri, postúpia najlepší traja z každej skupiny. Dejiskom štvrťfinále, semifinále i finále bude Budapešť. "Úvodný zápas proti Švédsku veľa napovie o našich postupových šanciach. Ak ho zvládneme a následne uspejeme aj proti Litve, bude to veľmi dobrý odrazový mostík do ďalšieho priebehu šampionátu. Z prvého koša sa veľmi vyberať nedalo, dostali sme silné Španielky. Maďarky budú doma veľmi nepríjemne. Teší ma, že sme sa v základnej skupine vyhli Rusku. Cieľ je jasný - postúpiť medzi najlepších dvanásť tímov. Ak sa nám to podarí, budeme sa v osemfinále spájať so skupinou, v ktorej sú Srbky, Chorvátky, Rusky, Lotyšky a Veľká Británia, ktorá urobila v poslednom období veľký progres," povedal pre TASR Kováčik.

Dlhoročná slovenská reprezentantka Zuzana Žirková na margo žrebu uviedla. "Z prvého koša sme dostali asi najťažšieho súpera. Španielky obhajujú titul a teraz budú určite opäť siahať na najvyššie priečky. Pozitívom je, že základnú skupinu odohráme v Šoproni, konfrontácia s domácim družstvom bude určite zaujímavá a aj divácky atraktívna,"

Generálny manažér slovenskej reprezentácie Daniel Jendrichovský bol so žrebom spokojný. "Je to prijateľná skupina. Španielky budú patriť spolu s Francúzkami a Turkyňami k najväčším favoritkám na medaily a je lepšie, keď sa s nimi stretneme už v prvej fáze. Domáce Maďarky môžu byť nebezpečné. Litva i Švédsko sú hrateľné družstvá, obe majú vo svojom strede veľa mladých basketbalistiek. Práve s týmito tímami začíname a mohli by sme si vytvoriť dobrú východiskovú pozíciu. Pevne verím, že sa dostaneme medzi postupovú trojicu."

A-skupina (Temešvár): Francúzsko, ČR, Ukrajina, Čierna Hora, Rumunsko

B-skupina (Oradea): Turecko, Bielorusko, Poľsko, Taliansko, Grécko

C-skupina (Szombathely): Srbsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Rusko, Veľká Británia

D-skupina (Šopron): Španielsko, SLOVENSKO, Litva, Švédsko, Maďarsko

Program D-skupiny:

11. júna: Litva - Španielsko, Švédsko - SLOVENSKO

12. júna: Maďarsko - Švédsko, SLOVENSKO - Litva

13. júna: Španielsko - SLOVENSKO, Litva - Maďarsko

14. júna: Švédsko - Litva, Maďarsko - Španielsko

15. júna: Španielsko - Švédsko, SLOVENSKO - Maďarsko

la