Main Content

Pole Dance – športový tanec pri tyči

sobota, 29. november 2014 11:14 | Autor: Silvia Petrašková

Pole Dance – športový tanec pri tyči
Pole Dance – športový tanec pri tyči | zdroj: © TASR

Odvážne pohyby tanečných kreácii a sporo odetá žena tancujúca okolo tyče. Evokuje u vás táto predstava šteklivé striptízové vystúpenie? Omyl, reč je o tzv. Pole Dance – športom tanci pri tyči, ktorý je fantastickým spôsobom cvičenia, vyformovania postavy, zlepšenia flexibility, koordinácie, posilnenia svalstva celého tela a v neposlednom rade zábavy.

O zaujímavostiach a bližších informáciách z kuchyne tohto netradičného druhu športovej akrobacie sme sa porozprávali s Kirou Laššákovou, aktívnou Pole Dance súťažiacou a trénerkou v jednej osobe, ktorá v roku 2011 získala v tomto športe na prvých majstrovstvách Česko-Slovenska ocenenie za najlepšie predvedené triky a o rok neskôr striebro na majstrovstvách SR.

Kira moja prvá otázka na úvod je úplne prirodzená a určite na ňu neodpovedáte po prvýkrát. Pole Dance – športový tanec pri tyči sa chtiac-nechtiac väčšine ľudí spája so striptízom a mnohí ho za druh športu vôbec nepovažujú. Skúste teda objasniť našim fanúšikom o čom vlastne Pole Dance je?

Na túto otázku síce neodpovedám prvýkrát, ale chvalabohu posledný rok dva, na ňu musím odpovedať veľmi zriedkavo, keďže Pole Dance sa stal medzi verejnosťou pomerne známy a obľúbený. Vzhľadom na to, že sa pri ňom človek nevyzlieka tak o striptíze jednoducho nemôže byť reč. V podstate ide o veľmi náročnú akrobaciu, ktorú môžeme prirovnať ku gymnastike a zvykne sa spájať aj s rôznymi druhmi tanca. Eroticky ladený štýl sa nazýva Exotic Pole Dance, ktorý je v dnešnej dobe len malým nevyznaným odvetvím. Oveľa populárnejšie sú Pole Sport, Pole Fitness, Pole Art a netreba zabúdať na Chinese Pole čo je doménou hlavne mužov. Na svetových súťažiach môžeme vidieť mužov a ženy od 6 do 64 rokov.

Ako a kedy presne ste sa Vy osobne k Pole Dance dostali?

Kedysi som si aj ja myslela, že pri tyči tancujú len barové tanečnice, až kým som jedného dňa náhodou na internete nenarazila na video, tuším to bolo z Majstrovstiev Nemecka v Pole Dance. Ostala som úplne prekvapená a očarená tým, čo všetko sa dá na tyči robiť a už odvtedy mi bolo jasné, že to bude ten pravý šport, ten pravý tanec pre mňa. Na začiatku som nemala od seba príliš vysoké očakávania, keďže som nemala žiadne gymnastické základy.

Čím Vás zaujal najviac?

Hlavne prepojením tanca, športu a akrobacie. Aj napriek tomu, že je to fyzicky veľmi náročný šport, dá sa robiť žensky a ladne. Ale to čo na ňom najviac milujem je, že mi dáva priestor sa neustále posúvať ďalej a prekonávať svoje hranice. Človek sa dokáže naučiť veci o ktorých predtým ani nesníval.

Aké boli Vaše začiatky?

Ja som väčšinu života športovala. Najskôr to bolo atletika, potom kanoistika, hrávala som futbal, basketbal, neskôr som robila karate. Takže silu a nejaké tie svaly som mala. Len z uvedených športov je asi jasné, že akákoľvek ladnosť u mňa chýbala. Pri pohľade do zrkadla na tréningu som si väčšinou pripadala ako drevorubač. (smiech) Samozrejme, počiatočné svalovice, odreniny a modriny, tak tie tiež neboli nič moc. Najväčší problém však bol, že na Slovensku som s Pole Dance začínala medzi prvými, ako samouk, čo nikde nemal a ani nemá poriadneho trénera. Takže naučiť sa nejaký prvok, trvá podstatne dlhšie, keď vám nemá kto vysvetliť techniku a musíte na to prísť sami.

Máte za sebou už niekoľko vydarených vystúpení nielen doma, ale aj v zahraničí na ktoré z nich spomínate najradšej?

Skvelý zážitok bol, keď sme s partnerom robili doprovod pre svetoznámeho DJ Michaela Woodsa. Ďalej to boli rôzne vystúpenia pred niekoľkotisícovým publikom, ako Profi Liga v Muay Thai 2012 v Banskej Bystrici, Carat Tunning a rôzne veľké festivaly. Ale rada spomínam aj na menšie akcie, ako rôzne oslavy, plesy, kde väčšinou býva úžasné publikum. Najviac si ale užívam vystúpenie, keď ho predvádzam aj spolu s mojim priateľom a na tyči robíme párovú akrobaciu.


 

Prezraďte nám aké sú Vaše vízie a plány v spojitosti s týmito tanečným športom?

Zažila som už veľmi veľa vystúpení a súťaží, na konte mám aj rôzne ocenenia. Tridsiatka mi silno dýcha na krk, začínam už rozmýšľať aj nad rodinou a tiež mám za sebou nie jedno zranenie takže som už trošku zvoľnila tempo. Najviac sa momentálne vidím v úlohe trénerky, ktorú robím už štyri roky. Rada pomáham ľuďom pracovať na sebe a zdokonaľovať sa. Mám obrovskú radosť, že moje žiačky vyhrávajú rôzne domáce a zahraničné súťaže, takže veľa svojej energie a času by som chcela venovať práve im. Samozrejme to však neznamená, že so súťažením úplne končím.

Prejdime tentoraz k samotnému tancu. Presné pravidlá sú aj pri ňom a to dokonca veľmi prísne. Ako sme už v úvode uviedli, športový tanec, pripomínajúci dráždivé striptízové pohyby, však nemá s kabaretným striptízom nič spoločné. Podľa informácii sa vraj byť sexy na tyči veľmi nevypláca a body idú v momente dole...

Je dosť veľký rozdiel, či robíte Pole Dance súťažne, alebo ako vystúpenie. Pri vystúpení máte takpovediac voľnú ruku, môžete sa viacej vyhrať s kostýmom, hudbou, prípadne rekvizitami. Robiť príliš náročné triky sa ani nevypláca, keďže publikum ich často nevie oceniť. V tomto prípade preferujem prvky, ktoré vyzerajú pekne a efektívne. Samozrejme vystúpenie by malo byť trošku sexy, ale osobne sa vždy radšej snažím nech je decentné. Na súťažiach stačí len nepatrne zavlniť bokmi a body idú dole. Ak by ste sa čo i len viac odviazali, jednoducho vás diskvalifikujú.

Na čo všetko si okrem sexy pohybov dávajú rozhodcovia pozor? Za čo presne sa strhávajú body? Zadok a prsia musia byť vraj v tomto prípade tiež viac zakryté ako odhalené...

Pravidlá súťaže sú veľmi prísne, predovšetkým čo sa týka kostýmov. Tie musia úplne zahaľovať pozadie aj celú oblasť dekoltu a latka nesmie presvitať. Ak vám náhodou vykukne spodné prádlo, body sa v momente strhávajú, no pod kostýmom ho musíte mať, to je povinné. Na európskych súťažiach sú pravidlá ešte prísnejšie, kostým musí byť jednodielny so stojačikom a pred súťažou si ho ešte skontrolujú, či spĺňa stanovené predpisy. Veľmi prísne sa udeľujú hlavne trestné body za erotické pohyby, aj keď sama nemáte pocit, že ich robíte. Ďalej sú to nedopnuté špičky, kolená, utieranie rúk o kostým, skĺzanie na tyči a pod.

Pozrime sa na samotné hodnotenie tentoraz z pozitívnej stránky. Čo hrá pri tomto tanci hlavý prím, aká zostava, aké prvky, aké pohyby? Je pri Pole Dance nejaká presne predpísaná tanečná choreografia, ktorá sa doň musí zakomponovať, alebo je výber individuálny?

Hodnotia sa tri oblasti. Technika – sila, flexibilita – náročnosť prvkov, kontrola nad pohybmi, kombinácie viacerých náročností a nebezpečnosť prvkov. Ďalej je to prevedenie – držanie spodnej a horenej časti tela, doťahovanie pohybov, viditeľnosť trikov smerom k publiku, umelecký dojem, kostým, hudba, celková choreografia a mimika. Na väčšie súťaže sú to už predpísané ale aj povinné prvky, ktorých prevedenie sa tiež hodnotí.

Ako dlho trvá nacvičenie jednej súťažnej choreografie?

Ideálna doba pre mňa je približne mesiac. Zostavu si treba niekoľkokrát prejsť, vybrúsiť, vychytať chybičky. Sú aj súťaže typu Pole Battle, ktoré sú skôr improvizačné, keďže do poslednej chvíle ani neviete na akú hudbu pôjdete.

Ktoré časti tela sú pri Pole Dance najviac zaťažené?

Tu namáhate snáď všetky svaly, aj tie o ktorých netušíte. Pre mňa je to snáď najlepší core tréning. Pri samotnej akrobacii dostáva zabrať hlavne horná časť tela, spodná časť sa precvičí skôr v tanečných pasážach.

Pre začiatočníkov je úvodná svalovica zrejme úplne prirodzená...

Svalovica je celkom v pohode. Tú mám doteraz, keďže sa stále snažím posúvať ďalej. Horšie sú tie modriny a odreniny, ale na to si telo čoskoro zvykne a prestanú sa robiť.

Voľba obuvi pri tomto druhu tanca sa nezaradzuje medzi práve typicky športovú. Prečo práve topánky na vysokom podpätku?

Už zo samotného názvu vyplýva, že Pole Dance je istým druhom tanca vysoké podpätky pri tanci nie sú ničím zvláštnym. Ale samotné podpätky sa hlavne dnes už vôbec nepoužívajú, ja sama som ich dobre dva roky nevytiahla. Občas ich ženy používajú na vystúpenia, nech majú krajšie a dlhšie nohy, ale na súťažiach sú prísne zakázané. Veľa prvkov sa v nich robiť nedá. Vhodné sú skôr gymnastické, alebo tanečné špičky, ale najčastejšie sa cvičí naboso.

Veľmi dôležitú úlohu pri Pole Dance zohráva aj samotné oblečenie v prípade ktorého platí staré známe pravidlo, menej je viac. Aj minimum oblečenia má však v tomto prípade vraj svoje opodstatnenie...

No zas tak minimum oblečenia to nie je. Na pláži toho človek odhalí oveľa viac. Niektoré časti tela však musia byť odhalené. Sú to paže, stehná a bočné strany brucha. Týmito časťami sa najčastejšie držíte na tyči a keby tam bola látka, jednoducho spadnete. Muži bývajú zahalení viacej, robievajú iné prvky a väčšinou sa držia na rukách. Človek sa počas Pole Dance prevracia dole hlavou, robí rôzne prvky, akrobacie, takže sa treba ubezpečiť, že ani v takýchto polohách z kostýmu nič nevykukne.

Ako je to v prípade zranení? Ktoré časti tela si to pri tanci na tyči najviac odskáču?

Aj pri Pole Dance platí známe heslo, „športom k trvalej invalidite!“ (smiech). Tu treba byť veľmi opatrný, nepreceňovať svoje sily pri skúšaní nových trikov, mať osobu čo vás istí a hlavne sa poriadne rozcvičiť! Ja som mala už narazené rebrá, natrhnutý hamstring, keď veľa trénujem dosť ma bolí rameno, aj keď to som si poranila ešte pri karate. Pritom som ešte ani raz nemala nejaký dramatický pád z tyče. Modriny a odreniny ani nestoja za reč.

Zaujímajú sa o tento vo všeobecnosti viac ženský šport aj muži?

Akrobaciu na tyči robili muži oveľa skôr ako ženy. Napríklad indický malakhamb, alebo Chinese Pole, ktorý môžete vidieť v cirkuse. Modernému Pole Dance sa venuje čoraz viacej mužov, najviac asi v Rusku, na Ukrajine a v ázijských krajinách. Väčšinou sú to muži čo robia gymnastiku, street workout, break dance a pod. Na tyči predvádzajú kúsky, pri ktorých sa človeku až rozum zastaví. Môj priateľ je tiež gymnasta, ktorého som zlákala na tyč a nie je jediným mužom čo u mňa trénuje.

Kde a akým spôsobom sa môžu tak ženy ako aj muži o tomto tanečnom športe bližšie informovať?

Dnes už aj na Slovensku nájdete na internete širokú ponuku Pole Dance štúdií. Treba si ale poriadne vybrať, keďže na trhu je bohužiaľ veľa trénerov, ktorí sami robia tento šport veľmi krátko. Väčšina štúdií ponúka skúšobné hodiny, takže najlepšie je si to priamo na vlastnej koži vyskúšať.

Posledná otázka na záver. Okrem Pole Dance sa venujete aj tzv. Aerial Hoop (pozn. akrobatická obruč) a párovej akrobacii. Skúste nám tieto disciplíny bližšie popísať o čo presne pri nich ide?

Aerial Hoope je veľká oceľová obruč zavesená na lane a dajú sa na nej robiť veľmi pekné akrobatické kúsky. S Hoopom som začínala asi po dvoch rokoch Pole Dancu. Udržať sa na kruhu nie je také ťažké ako na tyči, takže kruh som zvládla pomerne rýchlo. Už po dvoch týždňoch tréningu som mala prvé vystúpenie. Čo sa týka párovej akrobacie, tak spolu s mojim priateľom, bývalým úspešným gymnastom Andrejom Neczlim, tvoríme Duo Fénix. Sme vlastne jedinou zmiešanou Pole Dance dvojicou na Slovensku a minulý rok sme získali striebro na ME. Je úžasné trénovať spolu, jeden druhého podporujeme, posúvame sa ďalej. Naše spoločné tréningy a vystúpenia len utužujú náš vzťah. Cvičenie v páre nám tiež ponúka viacej možností skúšať a vymýšľať nové a zaujímavé kúsky.