Main Content

Olympijské: Rio vyhralo súdny spor o golfovom ihrisku, pokračuje v jeho výstavbe

štvrtok, 27. november 2014 11:05 | Autor: TASR

Sao Paulo 27. novembra (TASR) - Sudca v Riu de Janeiro v stredu zamietol žiadosť na pozastavenie výstavby golfového ihriska v dejisku OH 2016 z obáv o znečistenie prírodného prostredia. Eduardo Antonio Klausner vyhlásil, že mesto a investori čiastočne zapracovali do projektu návrhy žalobcov na ochranu miestneho životného prostredia a nič tak nebráni v pokračovaní budovania areálu.

Brazílske médiá považujú verdikt sudcu za víťazstvo organizátora OH 2016 a prehru environmentalistov. V Riu panovali obavy, že ak by súd uznal námietky žalobcov, nestihli by usporiadatelia postaviť golfové ihrisko včas. Súdny proces sa však ešte úplne neskončil, sudca môže stále zrevidovať svoje rozhodnutie o nestopnutí výstavby, ak žalobcovia prídu s novými dôkazmi o možnom narušení životného prostredia.

Súťaže v golfe na OH prebehli dosiaľ iba v počiatkoch histórie olympijských hier, tento šport bol súčasťou Hier v rokoch 1900 a 1904. Na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v roku 2009 sa však rozhodlo o zaradení golfu do programu OH 2016. Golfový rezort v západnej časti Ria de Janeiro je v súčasnosti hotový z 70 percent, prípravné turnaje sú na ňom naplánované v roku 2015 a na začiatku roka 2016. Informácie priniesla agentúra AP.