Main Content

Olympijské: SOV vydal publikáciu "Volejbalový velikán Bohumil Golian"

štvrtok, 20. november 2014 13:05 | Autor: TASR

Bratislava 20. novembra (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) vydal v rámci Programu olympijskej výchovy ďalšiu zo série publikácií pod názvom "Volejbalový velikán Bohumil Golian". Knižku napísal podpredseda Slovenskej olympijskej akadémie Ján Grexa a pokrstia ju v sobotu na stretnutí olympionikov – seniorov v bratislavskom Dome športu.

Publikácia na 64 stranách formátu A5 mapuje podľa oficiálneho webu SOV www.olympic.sk život legendárneho športovca Bohumila Goliana, ktorý zomrel vo veku 80 rokov 11. januára 2012. Bol to nielen charizmatický volejbalista, ktorého Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) vybrala medzi 25 najlepších hráčov 20. storočia, ale aj tréner, pedagóg, funkcionár a šíriteľ olympizmu ako dlhoročný aktívny člen Slovenskej olympijskej akadémie. SOV mu za jeho výnimočné pôsobenie udelil Zlaté kruhy SOV, Zlatý odznak SOV aj titul čestného člena SOV, od Medzinárodného olympijského výboru zase dostal Medailu Pierra de Coubertin.

Autor Ján Grexa približuje športový a životný príbeh Bohumila Goliana chronologicky, čo potvrdzujú aj názvy kapitol, ako sú radené za sebou medzi úvodom a záverom: Moštenická kolíska, Ružomberské intermezzo, Dva roky prázdnin, Úspešné bratislavské roky, V reprezentačnom drese Československa, Pedagogické a trénerské pôsobenie, Funkcionárske aktivity a práca v olympijskom hnutí, Volejbalová vernosť.

Najrozsiahlejšou je kapitola o pôsobení v reprezentačnom drese, v ktorom sa Bohumil Golian najviac preslávil. Jeho zbierka úspechov zahŕňa dve olympijské medaily (striebro v Tokiu 1964 a bronz v Mexico City 1968), dva tituly majstra sveta (v Paríži 1956 a v Prahe 1966), jeden titul majstra Európy (v Prahe 1958), k tomu dve striebra z MS a jedno z ME. V reprezentácii odohral v rokoch 1955 – 1968 okolo 350 zápasov, pričom posledné tri roky nastupoval ako kapitán tímu s levom na hrudi. Na OH 1968 v Mexico City sa stal prvým Slovákom v histórii, ktorý na otváracom ceremoniáli olympijských hier pochodoval so štátnou vlajkou.