Main Content

CHL: V hre ostala najlepšia osmička mužstiev

utorok, 11. november 2014 23:35 | Autor: Richard Weinfortner

CHL: V hre ostala najlepšia osmička mužstiev
CHL: V hre ostala najlepšia osmička mužstiev | zdroj: © TASR

Utorkový večer znížil počet účastníkov Champions Hockey League na 8. Účasť v decembrovom štvrťfinále si zaistili 4 fínske kluby a 4 švédske. K videniu boli viaceré zaujímavé duely.

Všetky osemfinálové výsledky

IFK Helsinki - Fribourg-Gottéron 3:1, 2:2

Prvá švajčiarsko-fínska konfrontácia Fribourgu s HIFK priniesla remízu 2:2. Domáci síce dvakrát viedli, ale súper dokázal zakaždým odpovedať. V druhom prípade sa trafil Tomáš Záborský. Práve tento zásah v 55.minúte pripravil HIFK veľmi výhodnú pozíciu do odvety. Odvetný zápas hraný v hlavnom meste Fínska začali lepšie hostia, ktorí prvú tretinu vyhrali gólom Christiana Dubeho. Potom však dianie na ľade prevzal do svojich rúk domáci celok. Hrdinom zápasu sa stal Jasse Ikonen, ktorý najprv vyrovnal a v tretej tretine presilovkovým gólom dostal Helsinki do vedenia. Predovšetkým disciplína robila Fribourčanom obrovské problémy a dostali tak súpera do tempa. Fínsky tím záver odvetného zápasu totálne ovládol, vypracoval si viaceré príležitosti. Helsinčania oproti 17 streleckým pokusom súpera vyslali dvojnásobok. V závere sa ich súper ešte odhodlal k vabanku bez brankára, no neúspešne. Slovák Tomáš Záborský získal puk v strednom pásme a v poslednej sekunde trafil opustenú bránku. Fribourg-Gottéron sa momentálne trápi aj v domácej súťaži, kde je z 12 účastníkov na nelichotivom 11.mieste. Fínsky celok sa v Liige nachádza v pokojnom strede tabuľky a táto herná pohoda sa nakoniec odzkadlila aj v osemfinále Ligy majstrov.

Lukko Rauma – TPS Turku 3:4, 5:1

Jediný nemedzinárodný dvojzápas v osemfinále patril mužstvám Lukko Rauma a TPS Turku. Medzi nimi zvykne platiť pravidlo môj dom – môj hrad. Lukko toto pravidlo zlikvidoval hneď v prvom súboji a prakticky rozhodol o svojom postupe. V Turku vyhral 5:1, takže na domácom ľade mal len potvrdiť svoj zápis medzi najlepšiu osmičku. TPS trochu nečakane lídrovi fínskej ligy oplatil porážku, no platné to už nebolo. Keď dve využité presilovky v prvom dejstve vytvorili skóre 0:2, domáci museli zabrať. Sieť rozvlnil najprv Ryan Lasch a po ňom Radek Smoleňák. Na začiatku tretej tretiny dohrávalo hosťujúce TPS ďalšiu presilovú hru, no tá už mala úplne iný scenár. V oslabení sa trafil Olli Sipilainen. Dojem z početnej prevahy si o necelú minútu TPS napravilo gólom na 1:3. Medzi strelcov sa druhýkrát zaradil Radek Smoleňák. Potom sa však už len dohrávalo. Ville Vahalahti znížil na 2:3, Aaron Gagnon vyrovnal a deväť minút pred koncom dal víťazný gól hosťujúci Ryan Lasch, taktiež dvojgólový strelec. Lukko Rauma doma podľahol TPS Turku vo vyrovnanom zápase 3:4, ale na postupe to nič nezmenilo. Aj Champions Hockey League odzrkadlila postavenie súperov v lige. Líder vyradil 10.tím v súčte skóre 8-5.

Genève Servette – SaiPa 2:5sn, 2:0

Veľmi nepríjemným spôsobom o postupový výsledok prišiel švajčiarsky zástupca zo Ženevy. Servette v aktuálnej tabuľke NLA len tesne držia miestenku do play-off, ale v prvom osemfinálovom stretnutí CHL vyhrali nad fínskou SaiPou gólmi Kevina Romyho 2:0. Práve tento útočník však naštartoval odvetu Fínov. V druhej minúte hákoval a Sami Lofquist zariadil využitie početnej prevahy – 1:0. Na vyrovnanie sa nečakalo dlho. Vo štvrtej minúte sa trafil Chris Rivera. Ženeva ale na fínskom ľade nezvládla s domácim súperom držať krok. Tím Saimaan Pallo preveril brankára Christopha Baysa 41 strelami a tešil sa zo štyroch gólov. Ešte v prvom dejstve prinavrátil vedenie domácim Sami Venalainen. Po zmene strán zvyšoval na 3:1 Matti Jarvinen a za takého stavu by sa šlo do predĺženia. To zo strany minuloročného semifinalistu Liigy nebolo všetko. Gól Janneho Taviho priniesol vôbec prvý postupový výsledok pre Saipu v celom dvojzápase. V poslednej minúte riadnej hracej doby vrátil Fínov na zem Noah Rod gólom na 4:2. V súčte skóre tak bolo 4-4. Keďže v hokeji nič ako gól strelený na ľade súpera neexistuje, muselo sa predlžovať. Desať minút pridaného času nerozhodlo. V trestných strieľaniach sa domáci trafili dvakrát z troch pokusov a keďže Servette nepremenili ani jeden nájazd, bolo rozhodnuté. SaiPa po dramatickom priebehu prešla cez švajčiarskeho súpera a zvýšila počet fínskych štvrťfinalistov.

HC Linköping - Sparta Praha 2:2, 2:1

V prvom vzájomnom zápase Sparty s Linköpingom domáci Pražania neboli horším celkom, no prehrali 1:2. O triumf sa postarali Jacob Micfilkier a Magnus Johansson. V odvete Česi nemali jednoduchú úlohu, ale pomôcť im prišla aj skupina priaznivcov, ktorá merala vyše 900-kilometrovú cestu. Tá udávala rytmus na tribúne a videla rýchly gól Jaroslava Hlinku. V súčte oboch duelov bolo vyrovnané na 2-2 a v Linköpingu sa mohlo začínať od nuly. Jednou z dôležitých postáv stretnutia bol Lukáš Cingeľ. Slovenský útočník sa dostal do niekoľkých príležitostí, ktoré však nepremenil. V tretej tretine sa prezentoval zbytočným faulom a domáci potvrdili efektivitu svojich presilových hier. Jonas Junland vyrovnal na 1:1. Sparťania neostali týmto momentom otrasení. V 52.minúte skóroval Jan Piskaček a potom všetko nasvedčovalo predĺženiu alebo trestným strieľaniam. O to šokujúcejšie boli posledné sekundy stretnutia. Jacob Macflikier prekvapil inak fantasticky chytajúceho Filipa Novotného v bráne českého mužstva. Výsledok 2:2 už bol postupový pre Linköping a pri záverečnom vhadzovaní Sparta sotva mohla stihnúť vyhrať buly, nie to ešte skórovať. Napínavý záver tak priniesol vypadnutie posledného zástupcu českého hokeja v Lige majstrov. V zápase vyslali oba tímy zhodne 32 streleckých pokusov, takže žiaden výsledok by dianiu na ľade nesvedčal viac ako práve remíza.

Skellefteå - JYP Jyväskylä 4:2sn, 4:5

Jyväskylä je vo fínskej lige na 6.priečke a ideálnou formou sa pochváliť nemôže. V tomto súboji bol jasným favoritom švédsky šampión a aktuálny líder SHL. Prvý zápas sa hral vo Fínsku a doslova vysmial papierové predpoklady. Jyväskylä po dvoch tretinách viedla už 5:1, ale akoby zabudla, že v Lige majstrov sa nehrá na počet víťazstiev, ale na skóre. Skellefteå v ďalšom priebehu znížila na 5:4, čo ju nevídaným spôsobom vrátilo do hry. Domáce víťazstvo o dva góly totiž vôbec nebolo nereálne. Hosťujúca JYP v odvete nečakane vyhrala prvú tretinu, ale strelecká prevaha domáceho favorita sa potom naplno prejavovala. Odpoveď na gól Markusa Hannikainena prišla v 31.minúte z hokejky Andrewa Calofa. Sieť sa potom napínala až v tretej tretine a diváci sa nenudili. Jyväskylu najprv dostal bližšie k postupu Jani Tuppurainen. V 57.minúte ešte švédsky tím vypadával v súčte skóre 5-7, no záverečnému náporu hostia neodolali. Góly Oskara Sundqvista a Para Lindholma dostali osemfinálový boj za stavu 3:2 do predĺženia. Bezgólové predĺženie vyvrcholilo samostatnými nájazdami. V nich mali šťastnejšie ruky domáci hokejisti. Z piatich pokusov premenili tri a postúpili. Jyväskylä teda podľa očakávaní zníživala úspešnosť fínskych mužstiev, no hanbu si proti jednému z favoritov na celkový triumf určite nespravila.

Vienna Capitals - Kärpät Oulun 2:3, 1:3

Rakúsky tím Vienna Capitals bol jedným z prijemných prekvapení skupinovej fázy CHL a veril si aj v boji s fínskym majstrom. Oba tímy hrajú v dobrej forme aj v lige. Kärpät začal osemfinále na domácom ľade a pripísal si víťazstvo 3:1. Viedol pritom už o tri góly, ale Viedenčania pred odvetou gólom vykresali nádej. Na ľade Capitals sa veľká gólová prestrelka neočakávala. Prvýkrát sa skóre menilo až v druhej tretine a postaral sa o to Kärpät zásluhou Juha Keranena. Rakúsky tím odpovedal vďaka Mattovi Watkinsovi, no vyrovnaný stav svietil na kocke len necelú minútu. Potom skóroval Julius Juntilla a bolo 1:2. Do tretej tretiny vstupoval Kärpät s cieľom dať rýchly gól a spečatiť svoj postup. Podarilo sa to Ivanovi Humlovi. Do záverečnej sirény sa vlnila sieť už len raz. Postaral sa o to Markus Schlacher, ktorý skorigoval na 2:3. Proti Kärpätu to nie je vôbec zlý výsledok, ale pre zástupcu EBEL to znamenalo koniec v Champions Hockey League.

Red Bull Salzburg - HC Luleå 5:8, 4:2

Jedným zo šlágrov v osemfinále mal byť švédsko-rakúsky súboj medzi Luleou a rešpektovaným Salzburgom. Švédi predviedli v domácom prostredí veľmi zlý výkon a Salzburg z toho vyťažil víťazstvo 4:2, ku ktorému gólom prispel aj český obranca Zdeněk Kutlák. Do domácej odvety si tak priniesol dvojgólový náskok. Nádherný hokejový večer priniesol jedno neskutočné hokejové predstavenie. Salzburg vyhrával po góle Thomasa Raffla a dvoch Kylea Beacha už 3:0. Niklas Fogström znížil, ale posledné slovo v prvej tretine patrilo domácemu Davidovi Mecklerovi. Hokej sa však hrá 60 minút a Salzburg ani netušil, ako kruto na to doplatí. Luleå, ktorej sa dávala už minimálna šanca na postup, vyhrala druhú tretinu 5-0. Stephen Dixon zavelil k obratu, pridal sa Per Ledin, Niklas Fogström, Lennart Petrell a Daniel Zaar. Šokovaní Červení býci z Rakúska tak nastupovali do záverečného dejstra už s vyrovnaným súčtom skóre. Ani si neuvedomili, kedy stratili víťazné karty. Aj 3.tretinu začali lepšie Švédi. Daniel Zaar v presilovej hre zvýšil na 4:7, čo už bol výsledok, za akého by postupovala Luleå. Salzburg sa vrátil do hry taktiež presilovou hrou. V 59.minúte skóroval Thomas Raffl. Desať minút v predĺžení skóre nezmenilo a rozhodovalo sa v nájazdovej lotérii. Bola by už zrejme škoda, keby hostia svoj fantastický obrat nedokončili. Z 8 zakončovateľov skórovali dvaja, obaja na strane švédskeho klubu. Salzburg prehral 5:8 po samostatných nájazdoch, v súčte skóre 9-10 a so súťažou sa lúči po gólovo najbohatšom dvojzápase.

Frölunda Göteborg - Tappara Tampere 4:2, 5:1

Výsledkový prehľad osemfinále zakončíme v Göteborgu, kde domáci nastupovali proti Tappare s takmer istým postupom. Vzhľadom k zápasu Salzburgu s Luleou o istote možno hovoriť naozaj ťažko, no Indiáni vyhrali vo Fínsku 5:1. Tappara v poslednej tretine dala svoj jediný gól s vierou, že môže pred odvetou pomôcť. Švédi doma svojho súpera prestrieľali 35:15 a medzi štvrťfinalistov sa mohli zapísať už po prvej tretine. Presilovú hru využil Andreas Johnsson a zakrátko sa k nemu pridal Pontus Wideström. Frölunda vyhrávala po dvadsiatich minútach 2:0 a po zmene strán jej náskok ešte zveľadil Mats Rosseli-Olssen. Druhý tím Liigy v tomto dvojzápase svojho súpera príliš nepotrápil. Dojem z pokazaeného duelu sa pokúsil napraviť Teddy Da Costa gólom na 3:1. V presilovej hre prinavrátil trojgólový rozdiel Max Gortz, ale v dohrávanom závere predsa ešte znížil Pekka Jormakka. Frölunda vyhrala na domácom ľade 4:2 a bez väčších problémov postupuje do štvrťfinále. Domáci gólman Lars Johansson pustil z 15 pukov za svoj chrbát dva, ale na víťazstvo to stačilo. V súčte skóre Frölunda ide ďalej s výsledkom 9-3.

 

Prehľad štvrťfinálových dvojíc:

*hrá sa 2. a 9. decembra

Kärpät – SaiPa

Do osemfinále sa dostalo 7 fínskych tímov, prešli štyri. Ich počet sa zníži aj týmto dvojzápasom medzi Kärpätom Oulun a SaiPou. V ligovej tabuľke je na tom lepšie uradujúci majster, Kärpät, ktorý mohli vidieť v skupine naživo aj košickí fanúšikovia. V prvom vyraďovacom kole navyše porazil Viennu Capitals v oboch súbojoch. SaiPa odprevadila švajčiarsku Ženevu Servette po trestných strieľaniach, ale bude mať výhodu, že druhý zápas hostí na svojom ľade.

Linköping – Skellefteå

Veľmi atraktívnu dvojicu poskladali dva švédske tímy. Skellefteå totálne dominuje SHL a nadviazať na to chce aj v tejto medzinárodnej súťaži. V úlohe favorita sa ale s Jyväskylou poriadne natrápila a proti Linköpingu to bude ešte náročnejšie. Ten si po dvoch vyrovnaných dueloch poradil so Spartou a tiež sa radí medzi kandidátov na víťazstvo v Lige majstrov. Dôležitý preň bude najmä výsledok z prvého domáceho zápasu.

Helsinki IFK – Frölunda

Jedna z dvoch medzinárodných štvrťfinálových konfrontácii bude medzi HIFK a Göteborgom. Frölunda je vo švédskej lige druhá, Helsinki sú vo Fínsku siedme. Favorita v tomto prípade vyberať naozaj ťažko. Fínsky tím si hlavne vďaka domácemu zápasu poradil so švajčiarskym Fribourgom-Gottèron, no tímy z NLA v Lige majstrov veľa nepredviedli. Indiáni zo Švédska už za sebou majú dvojzápas s fínskym súperom, Tapparou. Väčšie problémy si nenarobili a aj vďaka domácej odvete budú favoritom.

Luleå – Lukko Rauma

Po neuveriteľnom obrate proti Salzburgu Luleu nemožno hodnotiť inak ako v superlatívoch. Zatiaľ, čo v prvom zápase naznačila, že po skupinovej fáze jej je súťaž ukradnutá, v odvete to poprela. Na domácej scéne je až ôsma a jej forma nie je dvakrát oslnivá. Proti nej sa postaví líder fínskej ligy Lukko Rauma. Ten si vo štvrťfinálovej odvete s TPS Turku mohol dovoliť šetrenie síl.