Main Content

Unique sports – Cheese Rolling

pondelok, 27. október 2014 07:35 | Autor: Silvia Petrašková

Unique sports – Cheese Rolling
Unique sports – Cheese Rolling | zdroj: © TASR

Futbal, tenis, hokej, či volejbal? Zabudnite na športovú klasiku súčasnosti. V špeciálnom seriáli portálu sport7 „Unique sports“ vám prinášame športy, ktoré vás zaručene nenechajú chladnými, ba čo viac, úžasne sa pri nich zabavíte.

Najbizarnejší a najšialenejší, aj takéto prívlastky nesie názov športu, ktorý sa však aj napriek tomu môže tešiť skutočne obrovskej popularite. Cheese Rolling alebo tzv. naháňanie syra, vyhľadávajú každoročne na sviatok príchodu jari desiatky športových odvážlivcov.

Myšlienka závodu je jednoduchá, po výstrele sa zo strmého kopca spustí kus syra, ktorý sa veľkou rýchlosťou kotúľa dole a súťažiaci sa za ním bezhlavo rútia. Na pohľad to vyzerá veľmi jednoducho a najmä vtipne, ale realita býva neraz smutná.

Verte či nie, Mekka tohto športového šialenstva sa nemôže nachádzať nikde inde, než v Anglicku, konkrétne v regióne Gloucester na Cooperovom kopci v obci Brockworth. Pri všetkej úcte, miestni nadšenci adrenalínových športov sa však v tomto prípade museli počas chladných a upršaných anglických dní skutočne náramne nudiť, aby z nich hláv vzišiel práve takýto nonsens.

Cheese Rolling je tu doslova fenoménom, celosvetovo známym podujatím, ktorého sa naposledy zúčastnilo vyše 200 účastníkov z celého sveta. Víťazom bol v jeho samom záver len jeden z nich no všetci mali jedno spoločné, modriny, škrabance, ruky a nohy plné zlomenín a vyvrtnutí. Návštevnosť a patričný záujem však aj napriek tomu neklesá. Ak si to chcete vyskúšať aj vy, neváhajte a navštívte v máji anglickú štvrť Coopers Hill v Gloucesteri a o pravú zábavu budete mať zaručene postarané.