Main Content

Volejbal: Slovensko a Maďarsko zorganizujú dva spoločné turnaje ME

sobota, 25. október 2014 19:05 | Autor: TASR

Bratislava 25. októbra (TASR) - Slovenská volejbalová federácia (SVF) usporiada spoločne s Maďarmi v najbližších rokoch dva záverečné turnaje majstrovstiev Európy. V roku 2016 sa v Nitre a v Györi uskutočnia majstrovstvá Európy do 19 rokov žien a v roku 2017 bude v Györi a v Púchove záverečný turnaj ME mužov do 19 rokov. Obe kandidatúry v sobotu oficiálne potvrdila Európska volejbalová konfederácia (CEV) na 35. Kongrese v tureckej Antalyi.

Na Kongrese sa rozhodlo aj o ďalších dejiskách ME v najbližších rokoch. Majstrovstvá Európy mužov sa v roku 2017 uskutočnia v Poľsku a európsky šampionát žien 2017 zorganizujú Azerbajdžan a Gruzínsko. Organizátori ME 2016 mužov do 20 rokov a ME 2017 do 18 rokov žien ešte neurčili. Majstrovstvá Európy v plážovom volejbale sa v roku 2016 uskutočnia vo švajčiarskom Biel/Bienne.

"Na Slovensku sa v posledných rokoch uskutočnili viaceré vrcholné volejbalové akcie. SVF v roku 2011 usporiadala v košickej Steel Aréne záverečný turnaj Európskej ligy, v roku 2014 sa tiež v Steel Aréne hrali historicky prvé zápasy Svetovej ligy a na prelome augusta a septembra organizovala SVF spoločne s Českým volejbalovým svazom záverečný turnaj majstrovstiev Európy hráčov do 20 rokov v Nitre a v Brne. Okrem toho sa v posledných rokoch v Poprade uskutočnili aj viaceré kvalifikačné turnaje o postup na majstrovstvá Európy aj sveta mužov aj žien. Majstrovstvá Európy do 19 rokov žien sa v roku 2016 uskutočnia v Nitre a v Györi s tým, že finálová časť turnaja sa bude hrať na Slovensku. Európsky šampionát mužov do 19 rokov sa v roku 2017 bude hrať v Púchove a v Györi a finálová časť sa uskutoční v Maďarsku. Organizátori majú účasť na turnajoch istú. Spoločné kandidatúry vo štvrtok večer prezentovali pred Správnou radou CEV viceprezident SVF Tomáš Singer a generálny sekretár Maďarskej volejbalovej federácie Zsolt Ludvig. V sobotu úspešne predstavili prezentácie spoločných projektov aj Kongresu, ktorý ich oficiálne schválil. Slovenský volejbal zastupuje na Kongrese v Turecku aj prezident SVF a člen Správnej rady CEV Ľubor Halanda," informovala SVF TASR v oficiálnej tlačovej správe.

Po ME 2013 a MS 2014 sa v Poľsku v roku 2017 uskutoční ďalší veľký turnaj - majstrovstvá Európy mužov. Volejbal je v Poľsku fenoménom, čo len potvrdili nedávne majstrovstvá sveta. Turnaj zožal veľký úspech, bol perfektne zorganizovaný a zápasy sledovali plné tribúny. Majstrami sveta sa stali domáci Poliaci, čo ešte zvýraznilo fanúšikovský ošiaľ v krajine. Poliaci navrhli šesť miest Bydgoszcz, Gdansk, Lodz, Katowice, Krakow a Wroclaw, bude sa hrať v štyroch z nich. Prezident Poľskej volejbalovej federácie a viceprezident CEV Miroslaw Przedpelski predostrel plány odohrať finálový zápas na Národnom štadióne vo Varšave, kde sa uskutočnil pred 61.000 divákmi otvárací duel tohtoročných MS.

Majstrovstvá Európy žien sa v roku 2017 uskutočnia premiérovo v Azerbajdžane a v Gruzínsku. Hrať sa bude v dvoch azerbajdžanských mestách Baku a Guba a v metropole Gruzínska Tbilisi. Azerbajdžan sa v posledných rokoch stal veľmi silnou volejbalovou krajinou, ženské tímy z Baku pravidelne štartujú v Lige majstrov a darí sa aj reprezentačnému tímu. V Baku sa v roku 2015 uskutočnia aj Európske hry, v Tbilisi budú v roku 2015 olympijské hry mládeže (EYOF).

organizátori ME v najbližších rokoch:

muži:

2015 - Bulharsko a Taliansko

2017 - Poľsko

ženy:

2015 - Belgicko a Holandsko

2017 - Azerbajdžan a Gruzínsko

muži do 20 rokov:

2016 – zatiaľ neurčené

ženy do 19 rokov:

2016 - SLOVENSKO a Maďarsko

muži do 19 rokov:

2015 - Turecko

2017 - Maďarsko a SLOVENSKO

ženy do 18 rokov:

2015 - Bulharsko

2017 – zatiaľ neurčené