Main Content

Atletika: Atlétom roka bude jeden z trojice Kimetto, Barshim, Lavillenie

piatok, 17. október 2014 15:05 | Autor: TASR

Londýn 17. októbra (TASR) - Atlétom roka 2014 sa stane jeden z trojice Dennis Kipruto Kimetto, Mutaz Essa Barshmi alebo Renaud Lavillenie. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) oznámila finalistov na výročnú cenu, keď pôvodný zoznam desiatich športovcov zúžila na finálne trio.

V originálnej desiatke bol aj americký šprintér Justin Gatlin, ktorý sa v minulosti negatívne preslávil dopingovými škandálmi. Kontroverzné rozhodnutie IAAF nominovať Gatlina medzi najlepších sa stretlo v atletickom svete s búrkou nevôle. Nemecký reprezentant v hode diskom Robert Harting dokonca požiadal vedenie IAAF, aby ho zo zoznamu nominovaných vyškrtla, pretože nechcel byť na rovnakom liste ako Gatlin.

Američana po prvý raz pozitívne testovali na doping v roku 2001. Rovnaká situácia sa zopakovala o päť rokov neskôr, za ďalšiu recidívu si Gatlin musel odpykať štvorročný dištanc. Tridsaťdvaročný šprintér sa však vrátil na atletické ovály vo veľkom štýle, keď minulý mesiac v Bruseli zabehol 100 m za 9,77 s, čo sa pred ním ešte žiadnemu tridsiatnikovi nepodarilo.

Kenský vytrvalec Dennis Kipruto Kimetto si vyslúžil nomináciu na ocenenie za vytvorenie nového svetového rekordu v maratóne, keď sa ako prvý človek na svete dostal na tejto trati pod hranicu dvoch hodín a troch minút. Šancu majú aj katarský skokan do výšky Mutaz Essa Barshim a francúzsky skokan o žrdi Renaud Lavillenie, ktorý prekonal 21 rokov starý halový svetový rekord Sergeja Bubku.