Main Content

RFEC zbavila Contadora dopingových podozrení

utorok, 15. február 2011 19:30 | Autor: TASR

Právny zástupca Alberta Contadora vyhlásil, že Španielska cyklistická federácia (RFEC) zbavila jeho mandanta dopingových podozrení, čím by sa potvrdili informácie miestnych médií zo začiatku týždňa.

Dvadsaťosemročný "El Pistolero" sa teda aj naďalej môže hrdiť troma víťazstvami na Tour de France a zároveň sa môže postaviť na štart tohtoročnej edície najprestížnejšieho etapového dobrodružstva na svete.

Disciplinárna komisia RFEC pôvodne koncom januára navrhla pre Contadora ročný dištanc za pozitívny test na klenbuterol práve z vlaňajšej Tour de France. Španiel návrh trestu odmietol akceptovať, pretože podľa neho RFEC podľahla tlaku medzinárodných antidopingových autorít. RFEC prípad prešetrovala a svoje rozhodnutie mala oznámiť tento týždeň. Rozhodnutie RFEC však zrejme neznamená definitívny koniec danej kauzy, keďže Medzinárodná cyklistická únia (UCI) avizovala, že sa odvolá na Športový arbitrážny súd (CAS). Podľa jej názoru totiž išlo o porušenie pravidiel. Rovnaký krok môže urobiť aj Svetová antidopingová agentúra (WADA). Obe inštitúcie majú na odvolanie sa na najvyššiu rozhodovaciu športovú inštanciu jeden mesiac.

"Alberta Contadora oficiálne očistila Kráľovská španielska cyklistická federácia a môže sa hneď vrátiť do profesionálneho pelotónu," uviedol hovorca RFEC Jacinto Vidarte a pokračoval: "Ak pôjde všetko hladko, jazdec odštartuje na pretekoch Okolo Algarve (v Portugalsku - pozn.)." Právnik stále populárneho španielskeho jazdca oslavoval po verdikte víťazstvo: "Alberto môže pretekať. Spravodlivosť napokon zvíťazila. UCI sa môže odvolať, my už nad niečím takým nerozmýšľame." Samotný Contador veril ešte pred definitívnym ortieľom, že ho napokon zbavia obvinení. "Dúfal som, že sa celý prípad otočí a zmení sa jeho vývoj. Veľmi dôležité bolo pojednávanie, ktoré so mnou mali. Bolo náročné, ale nič nebolo skryté," uviedol pretekár v rozhovore pre španielsku televíziu VEO7 a dodal: "Veril som, že napokon zvíťazí spravodlivosť. Moja česť a môj kredit boli pre mňa najdôležitejšími hodnotami."

© WEBNOVINY