Main Content

F1: Bianchi je v stabilizovanom, ale vážnom stave

pondelok, 6. október 2014 18:05 | Autor: TASR

Tokio 6. októbra (TASR) - Francúzsky jazdec formuly 1 Jules Bianchi zo stajne Marussia je po operácii hlavy v stabilnom, ale vážnom stave. Dvadsaťpäťročný pretekár mal v nedeľu na Veľkej cene Japonska v Suzuke vážnu haváriu, po ktorej zostal v bezvedomí. O stave pretekára informovala Medzinárodná automobilová federácia (FIA).

Do Japonska pricestovali aj Bianchiho rodičia Philippe a Christine, aby prišli podporiť svojho syna, ktorý leží v nemocnici Mie General Medical Center. "Bianchi je vo vážnom, ale stabilizovanom stave," povedal pre agentúru AP hovorca FIA Matteo Bonciani. "To je všetko čo môžem povedať, ďalšie informácie môžem podávať až po dohode s jeho rodičmi," dodal.

Bonciani prezradil aj to, že do Japonska priletel s Bianchiho agentom Nicolasom Todtom prezident lekárskej komisie FIA Gerard Saillant, ktorý sa podieľal aj na liečbe bývalého jazda F1 Michaela Schumachera, keď upadol do kómy.

Preteky v Suzuke sa začali o tretej hodine popoludní, hoci pre blížiaci sa tajfún Phanfone boli tlaky, aby sa začalo skôr. V čase havárie husto pršalo a bolo šero, na čo sa sťažovali viacerí jazdci.

Nešťastná udalosť sa stala pár kôl pred koncom pretekov. V škaredom a daždivom počasí havaroval najprv v 43. kole Adrian Sutil v nepríjemnej zákrute Dunlop. Krátko na to skončil na rovnakom mieste aj Bianchi, ale dopadol oveľa horšie. Dvadsaťpäťročný Francúz narazil do žeriavu, ktorý odpratával Sutilov monopost. Okamžite bolo jasné, že ide o vážnu situáciu a v 44. kole sa objavili na trati červené vlajky. Deväť kôl pred koncom preteky predčasne ukončili, ich víťazom sa stal Lewis Hamilton z Mercedesu.

Bianchi jazdí v Marussii druhý rok, v minulej sezóne absolvoval debut v tomto anglicko-ruskom tíme. V rodine Bianchiovcov si už prežili jednu tragédiu. V roku 1969 zomrel Bianchiho prastrýko Lucien Bianchi, ktorý neprežil haváriu počas testovacích pretekov v Le Mans.