Main Content

To už Slovensko nemá poriadnych hokejových trénerov?

streda, 24. september 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

To už Slovensko nemá poriadnych hokejových trénerov?
To už Slovensko nemá poriadnych hokejových trénerov? | zdroj: © TASR

Hokejový Slovan Bratislava si vyriešil trénerskú otázku opäť cudzincom. Zahraničný tréner vedie aj hokejovú reprezentáciu. Obe najsledovanejšie hokejové striedačky u nás už dlhodobo vedú zahraniční tréneri. To už nemáme poriadnych trénerov doma?

Komentár Filipa Chudého

Hokejový Slovan Bratislava angažoval za nového trénera Fína Petriho Matikainena, to je základná informácia, ktorou sa vylúštil rébus s obsadením uvoľnenej stoličky. V tejto chvíli hodnotiťsprávnosť jeho vymenovania nemá žiaden zmysel, keďže ešte ho ani jeho noví zverenci poriadne nevideli. Dostane čas, zrejme na celý zvyšok tejto sezóny a potom sa bude riešiť jeho ďalšia budúcnosť. Skôr je zaujímavé to, že pri hľadaní nového trénera sa náš najlepší hokejový klub pozeral do cudziny, odkiaľ si vyberal, akoby doma nebol žiaden súci kandidát. A je vlastne nejaký?

Fín Matikainen je tretím zahraničným trénerom Slovana v rade. Po Čechoch Nelibovi a Čadovi prichádza kouč zo severu Európy. Zrejme ani v treťom ročníku pôsobenia slovenského klubu v KHL sa nestane, aby ho viedol ako hlavný tréner Slovák. Lenže to nie je jediná prestížna stolička, na ktorej už dlhšie sedí cudzinec. Už štyri roky vedú hokejovú reprezentáciu tréneri zo zahraničia, keď Kanaďana Hanlona vystriedal Čech Vujtek. A nielenže Slováci na slovenských stoličkách nesedia, oni za ten čas poriadne ani v hre o ne neboli.

Ak sa dlhodobo hovorí o tom, že nám chýbajú mladé talenty a navyše sa zle s mladými hráčmi pracuje, tak niečo podobné by sa dalo povedať aj o tréneroch. Veď prečo by inak vedenie Slovana oslovovalo agentov, aby im zistili, ktorí tréneri sú voľní? Na domáce zdroje by to nepotrebovali. Každý vie, že voľný je Šupler, čo bola asi jediná aspoň trochu papierovo reálna slovenská voľba. No je smutné, že je iba jedna. Už českých trénerov bolo v hre oveľa viac. A kto vie ešte aké národnosti mali šancu, okrem víťaznej fínskej. Na domácej trénerskej hokejovej scéne chýbajú osobnosti, hoci Pokovič s Gregorom aspoň trochu zachraňujú česť, keď vedú menšie kluby KHL. Slovan chcel trénera s menom, čo Matikainen má, určite má aj kvalitu, no či ju dokáže aplikovať v inom prostredí, je už otáznejšie. 

Klub by nešiel severskou cestou, ak by mal doma nielen z čoho vyberať, ale vôbec koho vybrať, pričom niečo podobné tu budeme mať zrejme onedlho znova. Veď už teraz by mali hľadať zväzoví funkcionári nového reprezentačného trénera, keďže Vujteka podržali až do preňho domácich MS. Ale to bolo tiež z toho dôvodu, že ani oni vlastne nevedeli, kto by mal prísť po ňom, keďže sa naozaj nikto nenúka.

Pre celý náš hokej je hanba, že reprezentáciu a klub číslo jeden vedú súčasne dlhodobo cudzinci. To sa v iných športoch u nás nestalo a zrejme ani nestane. Akoby na Slovensku už naozaj neboli poriadni hokejoví tréneri.