Main Content

F1: Brit Hamilton triumfoval na Veľkej cene Talianska pred Rosbergom (2)

nedeľa, 7. september 2014 17:05 | Autor: TASR

Monza 7. septembra (TASR) – Víťazom Veľkej ceny Talianska F1, trinásteho podujatia seriálu MS, sa stal Brit Lewis Hamilton a oslávil tak šiesty triumf v sezóne.

Za víťazom kvalifikácie skončil na legendárnom okruhu v Monze jeho tímový kolega z Mercedesu a líder priebežného poradia seriálu Nico Rosberg. V priebežnom poradí znížil po nedeli Hamilton odstup od vedúceho Rosberga na 22 bodov.

Ďalšie priečky patrili pilotom Williamsov. Tretia Brazílčanovi Felipemu Massovi, ktorý sa v tejto sezóne postavil po prvý raz na stupne víťazov a štvrtá Fínovi Valtterimu Bottasovi.

Víťazovi kvalifikácie Hamiltonovi sa štart nevydaril a spadol až na štvrtú priečku. Do čela sa dostal Rosberg nasledovaný Kevinom Magnussenom z McLarenu. Tretí muž kvalifikácie Bottas sa prepadol až na jedenáste miesto.

V piatom kole sa v zákrute podarilo Massovi predstihnúť Magnussena a vzápätí bol Dán krátky aj na Hamiltona. O päť kôl neskôr si Brit poradil s Brazílčanom a vyrazil za tímovým kolegom. Za vedúcou trojicou nasledoval s výrazným odstupom zvyšok štartového poľa. Zbabraný štart sa snažil napraviť Bottas, ktorý sa stihol do 21. kola prepracovať na štvrté miesto. Boxy mu však nevyšli podľa predstáv a musel svoju pozíciu dočasne prepustiť Sebastianovi Vettelovi (Red Bull).

Jedinú zastávku absolvoval Rosberg na výbornú a podarilo sa mu udržať na najrýchlejšom okruhu seriálu pozíciu pred Hamiltonom. Tímový kolega sa však k nemu priblížil na rozdiel jednej sekundy. V 29. kole Nemec nezvládol prvú zákrutu, Brit poskočil do vedenia a začal sa lídrovi priebežného poradia seriálu MS vzďaľovať.

Technická porucha spôsobila predčasnú rozlúčku Fernanda Alonsa a Veľká cena Talianska je pre pilota Ferrari prvou v tejto sezóne, na ktorej si nepripísal body.

Nasledujúca Veľká cena sa uskutoční 21. septembra v Singapure.