Main Content

Lyžiarovi Gruggerovi hrozí čiastočné ochrnutie

streda, 2. február 2011 17:00 | Autor: TASR

Spokojnosť s doterajším priebehom liečby a optimistické vyhliadky do budúcnosti vyjadrili v súvislosti s prípadom ťažko zraneného rakúskeho zjazdára Hansa Gruggera lekári na Univerzitnej klinike v Innsbrucku.

"Zdravotný stav pacienta sa pomaly, ale kontinuálne zlepšuje," povedala na utorňajšej tlačovej konferencii pred nastúpenými médiami šéfka lekárskeho konzília Alexandra Koflerová. Jej kolega Claudius Thome však spomenul, že nie všetko, čo sa udialo od Gruggerovho takmer tragického pádu na zjazdovke Streif, cez jeho uvedenie do umelého spánku, nevyhnutný operačný zákrok až po prebudenie do bdelého stavu, bolo bezproblémové.

"Pred operáciou sme neboli až takými optimistami. Pán Grugger utrpel vážne poškodenie lebky, pri ktorom došlo ku krvácaniu z mozgu. Preto bol potrebný neodkladný operačný zákrok. A ešte chcem povedať, že riziko smrti je v takýchto prípadoch 40 - 50-percentné," cituje Claudiusa Thomeho ORF. V utorok lekári dokončili u 29-ročného pacienta proces prebúdzania z umelého spánku a ešte predtým ho odpojili od prístroja, ktorý za neho dýchal. Grugger začal komunikovať s lekármi aj najbližšími, ale jeho reakcie na podnety z okolia zďaleka nie sú stopercentné. "Ľudí okolo seba spoznáva vrátane priateľky a rodiny. Dokonca vie, na akej značke lyží jazdil. Rozpráva však veľmi pomaly a len s veľkou námahou. Nečakajme od neho zatiaľ žiadne zložité myšlienkové procesy, ale to je u takýchto druhov zranení hlavy normálne," vysvetľoval Thome.

Problémom zostáva aj pravá polovica tela
Najmä pravá noha, ktorá prejavuje známky zníženej hybnosti, čo predstavuje istý druh možného ochrnutia. Podľa lekárov to nie je nič nezvyčajné, keďže u pacienta bol vážne poškodený mozog. "Potešiteľné je, že pravá ruka sa v ostatnom čase takmer úplne znormalizovala. Predpokladáme, že ďalšie komplikácie by už nemali nastať, vylúčiť to však nemôžeme. Rehabilitácia bude teraz trvať týždne až mesiace. Musíme zostať trpezliví a nič neuponáhľať," pokračoval Thome.

Lekári sa zatiaľ vyhýbajú konkrétnej odpovedi na otázku, či nastane u pretekára úplné vyliečenie
Verejnosť sa musí v danej chvíli uspokojiť s tvrdením, že úspechom bude, ak sa už stav pacienta nebude zhoršovať. Okrem poranenia hlavy totiž Grugger utrpel aj dve zlomeniny v oblasti krčnej chrbtice. Toto sa, našťastie, zaobíde bez operačného zákroku. K tomu všetkému treba prirátať aj zlomené rebrá, početné pomliaždeniny a poranenie hrudného koša a pľúc, tiež krčnej tepny a s tým spojené riziko mozgovej príhody. "Tých zranení bolo tak veľa, že v procese liečby neradno nič podceniť. Aj preto musí pacient ešte niekoľko dní zostať na jednotke intenzívnej starostlivosti," dodal Thome.

Gruggerova životná partnerka a rovnako zjazdárka Ingrid Rumpfhuberová sa teší z akéhokoľvek malého zlepšenia jeho zdravotného stavu. "Snažím sa s tým všetkým vyrovnať, ale také jednoduché to rozhodne nie je," uviedla bývalá reprezentantka Rumpfhuberová, ktorá videla Gruggerov pád v priamom televíznom prenose.

Johann "Hans" Grugger (29) sa ťažko zranil počas tréningu na zjazd Svetového pohára v Kitzbüheli, keď nezvládol obávaný skok Mausefalle. V rýchlosti vyletel príliš vysoko a neustál svoju pozíciu. V takmer vzpriamenej polohe sa vo vzduchu pokúsil chybu korigovať a manévrom nájsť správny smer nájazdu do nasledujúcej ostrej ľavotočivej zákruty, ale bez úspechu. Po páde z výšky stratil vedomie a jeho bezvládne telo sa zosunulo svahom niekoľko desiatok metrov, kým sa zastavilo. Lekári mu poskytli prvú pomoc, z miesta nehody ho vrtuľníkom prepravili na kliniku v Innsbrucku s vážnymi zraneniami hlavy a hrudného koša, kde absolvoval päťhodinovú operáciu. Neskôr po celkovom stabilizovaní organizmu a odvrátení priameho ohrozenia života pacienta uviedli do umelého spánku, z ktorého ho postupne zobúdzajú.

Streif je nebezpečný a zároveň jedinečný svah. Tritisíctristodvanásťmetrová porcia (štart vo výške 1665 m, cieľ 805 m) obsahuje úseky, ktoré sú relatívne v pohode, ale aj krkolomné zlomy, po ktorých nasledujú obrovitánsky dlhé skoky s ostrými zákrutami po dopade. Mausefalle, kde musia pretekári prekonať sklon svahu vyše 40 stupňov, resp. 85% a tí najrýchlejší preletia vzduchom 60 - 70 m, čaká na pretekárov už 100 m po štarte. "Mausefalle je výnimočný skok. Vidíte síce, že budete letieť, ale nevidíte, kam pristanete," povedal dvojnásobný víťaz Hahnenkammu Didier Cuche zo Švajčiarska. V roku 2009 sa Streif takmer stal osudným jeho krajanovi Danielovi Albrechtovi, ktorého po páde z tréningu na záverečnom skoku niekoľko dní držali lekári v umelom spánku pre opuch a krvácanie do mozgu. Navyše mal pomliaždené pľúca. Na rovnakom mieste ako Albrecht spadol v roku 2008 Američan Scott Macartney a takisto utrpel zranenia hlavy.

Hansa Gruggera previezli v bezvedomí do nemocnice vrtuľníkom.Foto: SITA, APGrugger sa postavil na štart tréningu ako piaty v poradí, pred ním nemal na Streife nik problémy. Podľa Cuchea sa Grugger netrafil do ideálnej stopy, čo bola zrejme príčina pádu. "Problém je v tom, že v prvých dvoch zákrutách je niekoľko hrbolov. Keď v nich netrafíte správny smer, môžete sa dostať do problémov," povedal Švajčiar, ktorý bol v štvrtkovom tréningu napokon najrýchlejší. Gruggerov krajan Michael Walchhofer priznal, že ho pád vystrašil. "Videl som to, nebol to pekný pohľad. Keď niečo také vidíte, poviete si: ´Mám do toho ísť?´ Ale také myšlienky treba dať bokom," uviedol líder priebežného poradia najrýchlejšej disciplíny.

Grugger, rodák zo salzburského Bad Hofgasteinu, je víťazom dvoch pretekov Svetového pohára, z toho dvoch zjazdov a dvoch super G. Postupne slávil úspech v Bormiu (zjazd), Chamonix (zjazd), Val Gardene (super G) a Kvitfjelli (super G). Na stupňoch pre troch najlepších v pretekoch SP stál celkovo deväťkrát.

© WEBNOVINY