Main Content

F1: VC Belgicka vyhral Ricciardo, Rosberg odpálil Hamiltona

nedeľa, 24. august 2014 16:05 | Autor: TASR

F1: VC Belgicka vyhral Ricciardo, Rosberg odpálil Hamiltona
F1: VC Belgicka vyhral Ricciardo, Rosberg odpálil Hamiltona | zdroj: © TASR

Spa-Francorchamps 24. augusta (TASR) – Austrálčan Daniel Ricciardo na monoposte Red Bull sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Belgicka, dvanásteho podujatia majstrovstiev sveta formuly 1. Ricciardo zajazdil čas 1:24:36,556 h a v cieli bol o tri sekundy rýchlejší ako Nemec Nico Rosberg zo stajne Mercedes. Za lídrom priebežného poradia MS skončil na treťom mieste Fín Valtteri Bottas na stroji značky Williams.

Rosberg zásluhou druhého miesta v Belgicku zvýšil svoj náskok na čele priebežnej klasifikácie tohtoročného seriálu MS, ktorú po nedeli vedie so ziskom 220 bodov. Jeho tímový kolega Brit Lewis Hamilton, s ktorým mal Rosberg kolíziu v úvode, preteky napokon nedokončil a so 191 bodmi zostal priebežne druhý. Ricciardo si do hodnotenia MS pripísal 25 bodov a poistil si tretie miesto (156 b).

Preteky na okruhu v Spa-Francorchamps boli na programe po takmer mesačnej pauze. Tohtosezónnu dominanciu tímu Mercedes potvrdili jeho jazdci Nico Rosberg a Lewis Hamilton opäť už v kvalifikácii, keď zajazdili najrýchlejšie časy a na štarte obsadili prvý rad. Začiatok pretekov však nevyšiel Rosbergovi, ktorého na štarte predbehol Hamilton a aj Nemec Sebastian Vettel zo stajne Red Bull. Druhý menovaný sa potom v Eau Rouge pokúsil predbehnúť Hamiltona a dostať sa na čelo, ale manéver nezvládol a vyšiel mimo trať. Na druhé miesto sa tak dostal opäť Rosberg.

Kľúčový moment pretekov nastal v 2. kole. Rosberg zaútočil na vedúceho Hamiltona, ale atak nezvládol a svojím predným krídlom prerazil zadnú pneumatiku na monoposte svojho britského kolegu. Ten musel ísť do boxov a prepadol sa na predposlednú priečku. K mechanikom musel ísť o niekoľko kôl neskôr aj Rosberg, ktorému museli vymeniť poškodené predné krídlo. Po úvodných desiatich kolách tak jazdili na čele pretekov nečakane Daniel Ricciardo a Sebastian Vettel z Red Bullu.

Ricciardo sústredenou jazdou zvyšoval svoj náskok a o prvé miesto neprišiel ani po zástavke v boxoch. Na vedúce priečky sa pomaly, ale isto postupne dostával aj Rosberg. V 35. kole predstihol Fína Valtteriho Bottasa a bol priebežne tretí. Následne predstihol aj ďalšieho Severana Kimiho Räikkönena, šesť kôl pred koncom však strácal na vedúceho Ricciarda takmer 17 sekúnd. Mladý Austrálčan si už potom náskok udržal a s prehľadom dosiahol tretie víťazstvo v sezóne. Za druhým Rosbergom prišiel do cieľa na treťom mieste Bottas.